Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Polyp

    , Autor: lenkazoe1986

    Dobry Den,chcela by som sa opytat,som v 10 tt ,prestupovala som k novemu dr ten mi urobil vstupnu prehliadku,nakolko som zistila ze som tehu ..a špinim tak som mu to spomenula ..nasiel mi polyp na kŕçku cca 8 -10mm a vzal mi vyter onkocytologiu ,naposledy v septembri 2018 cize cca mesiac a cytologia mi vysla PAP 2 ,chcem sa opytat vas aka je pravdepodobnost ze by sa to za mesiac zmenilo ?ked dr predtym mi ten polyp nenasiel,?a ak by aj vysledky boli v poriadku ..aka je pravdepodobnost ze dieta donosim dokonca a ci polyp ovplynuje tehotenstvo a ak ano tak ako?moj dr sa nechcel vyjadrovat skor ako nepridu vysledky ,len to cakanie ma stresuje ,dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tehotenstve sa maternica každým dňom zväčšuje a viac prekrvuje. Pred štyrmi či piatimi týždňami nemusel byť polyp vôbec vidieť. Polyp môže kontaktne krvácať, niekedy je nutné užívať lieky proti krvácaniu a na podporu ciev, inokedy sa za istých okolností a v istom týždni tehotenstva dá polyp operačne odstrániť. Závisí to od viacerých vecí a faktorov. Dieťa môžete donosiť. Tehotenstvo môže ovplyvniť v zmysle práve špinenia alebo slabého krvácania, závisí aj od veľkosti a lokalizácie polypu. Nemusíte sa stresovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte.

Podobné otázky

  • Polyp v tehotenstve

    , Autor: betka_17

    Dobrý večer, chcem sa spýtať, v tehotenstve mi na 3D ultrazvuku spomínal lekár že mám na krčku polyp, a po pôrode ho dať vybrať. Moja gynekologicka to tiež nejak nerieši, neviem ani jeho veľkosť. Momentálne som v 36 tt. Na internete som sa o Tom dočítala strašidelné veci, je dôvod na obavy ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opis mi nie sú jasné viaceré okolnosti. Polyp na krčku je viditeľný pri vaginálnom vyšetrení v zrkadlách. Väčšinou tieto polypy nerobia prekážku v pôrodných cestách a za istých okolností, ak sa nezväčšujú, nekrvácajú, ... je možné aj spontánne odlúčenie pri pôrode. Za istých okolností je však potrebné polyp vyberať ešte počas tehotenstva. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, nálezy, výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať ošetrujúcich lekárov.

  • Cvičenie s aniballom

    , Autor: Lydkaaa

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu, som v 35+3, kvôli skratenemu krcku v kľudovom režime, krcok palpacne má 1,5, tuhý , pre špic prsta. Momentlane som po liečbe baktérie enterococcus faecalis (5 tabliet macmiror), avšak čakám ešte na výsledok kontrolného vyteru. V 20 tom týždni mi bol vyberaný z krčka polyp - decidualny polyp nezhubny, avšak v piatok mi lekárka povedala že sa mi vytvoril na krcku nový polyp a riešiť sa to bude až po pôrode. Chcem vás poprosiť o názor/ radu či v mojom prípade je cvičenie od 36 týždňa s pomôckou aniball vhodne?? Plod cítim dosť nízko a po vysadení resp znížení magnerotu cítim častejšie tvrdnutie brucha.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po preliečení infekcie a dosiahnutí ukončeného 36. týždňa tehotenstva je možné cvičiť s aniballom. Keďže však nepoznám nález, ani okolnosti, či charakter polypu, nie je možné sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať vyšetrujúcich lekárov, či Vášho obvodného lekára, alebo lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť a kde budete mať realizované predpôrodné tehotenské poradne.

  • Polyp v tehotenstve

    , Autor: julia08

    Dobrý den chcela by som sa opytať som akurat v 18tt a mam polyp ževraj kontaktne krvacajuci, ktorý mi chcela jedna pani doktorka odstranit avšak pri návšteve u inej doktorky v nemocnici vraveli ze to sa počas tehotenstva neodstraňuje. Preto sa chcem opytat ci je tento zákrok v tehotenstve bezpečný pre dieta a ci je vhodny počas tehotenstva? a tiež ci sa vykonáva pri anesteze a ci je to bolestivy zakrok?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o polyp krčka maternice, v závislosti od nálezu, v niektorých prípadoch je možné ho vykrútiť. V niektorých prípadoch odpadne počas pôrodu. Bez videnia nálezu je ťažké sa takto objektívne vyjadriť.

  • Polyp v tehotenstve

    , Autor: lucinkaso

    Dobrý deň som v 13tt a občas slabo krvacam no iba tak chvíľku moja gynekologicka mi vravela ze mam polyp a ze mi to v 16tt odstráni na ambulancii bez anestezy aby sa to nezväčšovalo. Mam otázku je to bolestivé a ako dlho to trvá? Gynekologicka vravela ze vraj to nieje bolestivé no poprosim bližšie informácie o tom zákroku bez anestezy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, gynekologička Vám už niečo povedala, bolieť by to nemalo a trvá to pomerne krátko. Robí sa to vrámci klasického gynekologického vyšetrenia. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná presný nález, ako aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • anopyrin

    , Autor: Bea1988

    Dobry den! pan Doktor! prosim Vas potrebujem poradiť. Bolo mi odporučené brať anopyrin ako prevencia, zatial som len v 6tt. gynekolog mi odprorucil, zatial nemam ani vysoky tlak, len som trosku pribrala, som okolo 80 kg a mala som aj v minulosti polyp na maternici.
    mala by som brať preventivne anopyrin 100 mg, ale mam strach.. dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívajte liek podľa odporúčania. Nevidím dôvod na obavy. Pri nejasnotiach konzultujte Vášho obvodného gynekológa.