Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cvičenie s aniballom

    , Autor: Lydkaaa

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu, som v 35+3, kvôli skratenemu krcku v kľudovom režime, krcok palpacne má 1,5, tuhý , pre špic prsta. Momentlane som po liečbe baktérie enterococcus faecalis (5 tabliet macmiror), avšak čakám ešte na výsledok kontrolného vyteru. V 20 tom týždni mi bol vyberaný z krčka polyp - decidualny polyp nezhubny, avšak v piatok mi lekárka povedala že sa mi vytvoril na krcku nový polyp a riešiť sa to bude až po pôrode. Chcem vás poprosiť o názor/ radu či v mojom prípade je cvičenie od 36 týždňa s pomôckou aniball vhodne?? Plod cítim dosť nízko a po vysadení resp znížení magnerotu cítim častejšie tvrdnutie brucha.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po preliečení infekcie a dosiahnutí ukončeného 36. týždňa tehotenstva je možné cvičiť s aniballom. Keďže však nepoznám nález, ani okolnosti, či charakter polypu, nie je možné sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať vyšetrujúcich lekárov, či Vášho obvodného lekára, alebo lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť a kde budete mať realizované predpôrodné tehotenské poradne.

Podobné otázky

  • Bolest v trieslach

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň,
    pred asi týždňom ma začalo bolieť trieslo na ľavej strane. Som si myslela, že som si ho natiahla pri cvičení, tak som to neriešila.
    Ale včera ma to začalo bolieť na oboch stranách.
    Nebolí to nejak moc ale cítim, akokeby som to mala natiahnuté alebo ako keby som dlho bicyklovala. Neviem presne tu bolesť opísať.
    A niekedy ma, tak nepríjemne spichne v podbrušku, ale to asi len tak na 1-2 sekundy.
    V pondelok začínam 36 tt.
    Chcem sa spýtať, či sú tieto bolesti normálne a čo náhodou nehrozí predčasný pôrod.
    Mám zároveň aj od začiatku tehotenstva kvasinkovú infekciu a posledné dni je to čím ďalej, tým horšie. Pokiaľ si večer dám čipku čo mi odporučil doktor, tak je to v pohode.
    Ale pokiaľ si ju nedám už na druhý deň cítim svrbenie. Predpokladám, že už sa do pôrodu toho nezbavím. Len či náhodpu nemôže tá infekcia spôsobovať tú bolesť v podbrušku a slabinách.
    Pohybu bábätka cítim pravidelne, nekrvácam. Mám výtok, nesmrdí. Začala som aj piť čaje z ostružiny malinovej, alchimilky a odvar z ľanového semiačka.
    Chcem sa ešte spýtať, či môžem vykonávať masáž hrádze, keďže mám tie kvasinky, aby sa ešte viac nerozšírili.
    Chcela som vyskúšať Aniball, ale doktor mi to neodporúčil práve kvôli infekcii.
    Tak aspoň tu masáž hrádze či môžem vykonávať.
    A posledná otázka. Nebude pri pôrode tá infekcia problém.
    Čítala som, že bábätko by sa mohlo nakaziť, keď pôjde pôrodnými cestami. Ale skôr sa chcem spýtať, či to nebude aj pre mňa problém.
    Či nebudem mať moc oslabené tie pôrodné cesty, keďže mám tú infekciu od začiatku tehotenstva.
    Pretože by som chcela rodiť prirodezene.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolesti v slabinách, či občasné pichnutie môžu byť už v danom týždni prítomné. Čo sa týka infekcie, počas liečby kvasinkové infekcie nie je vhodné cvičenie s Aniballom, s ktorým sa môže začať cvičiť po ukončenom 36. týždni tehotenstva. Ak máte GBS pozitivitu, pri príjme na pôrodnú sálu budete dostávať antibiotiká až do pôrodu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, ani k vaginálnemu nálezu. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Cvičenie s Aniballom a E.coli

    , Autor: Adriasm

    Dobrý deň,

    som na začiatku 38. týždňa a vyšli mi pozitívne výsledky na E.coli. Doktorka mi predpísala Fluomizin a Gynoflor.

    Môžem aj napriek tomu pokračovať s cvičením s Aniballom?

    Ďakujem

  • Fluco sandoz

    , Autor: Veri12

    Dobrý večer, som v 36 TT a gynekológ mi predpísal liek fluco sandoz z dôvodu vaginálnej mykozy. Povedal, že to mám užívať vaginálne, ale v pribalovom letáku je uvedené, že kapsulu treba prehltnúť a zapiť dostatkom vody. Akým spôsobom to mám teraz užívať?? Zároveň ma zaujíma, či môžem za daných okolností začať cvičiť s aniballom.
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný preparát sa má oficiálne užívať perorálne, prehltnutím. V tehotenstve je jeho užitie perorálne kontraindikované. Použitie vaginálnou cestou je off label, teda nie sú realizované štúdie vaginálneho použitia. Pri akejkoľvek vaginálnej liečbe je cvičenie s Aniballom kontraindikované. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte alebo kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.