Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,401 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Plucne chlamydie

    , Autor: Simka111

    Dobry den,
    Som v 10.tyzdni tehotentsva a boli mi zistene plucne chlamydie.
    Iga-13,425 slabo pozitivne,igg-80,153pozitivne
    Popritom este kojim mojho 15-mesacneho syna.
    Kaslem uz tri tyzdne. Posledne dni sa to trosku zmiernilo.
    Chcem sa opytat ci su nevyhnutne atb? Ak ano, ci az po ukonceni 1. Trimestra alebo ci vobec su potrebne?
    Maju chlamydie nejaky negativny vplyv na plod?
    Crp mam 5,64.
    Poznamka: Dodatocne som bola oboznamena, ze aj pri prvom tehotentve mi boli zistene plucne chlamydie co mi akosi doktorka zabudla povedat. Hodnoty som mala vraj nizsie ako teraz. Synovi vsak nijako neublizili. Atb som samozrejme nebrala.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pľúcne chlamýdie na samotné tehotenstvo a vývin plodu vplyv veľmi nemajú, skôr sú nebezpečné počas pôrodu, kedy sa môže novorodenec nakaziť. Vzostup protilátok IgA je charakteristický pri reinfekciách a možno ich považovať za ukazovateľa aktívnej infekcie, rozhodujúci je však aj klinický obraz ochorenia. Izolovaný výskyt IgG protilátok bez klinických prejavov je charakteristický pre stav po prekonanej infekcii, ktorú ste prekonali v predchádzajúcom tehotenstve. Navštívil by som a poradil by som sa s pneumológom ohľadom ďalšieho postupu. Vhodné je doplniť aj symptomatickú liečbu kašľa.

Podobné otázky

  • plucne chamýie v tehotenstve

    , Autor: adika11

    Dobrý deň,

    už dlhu dobu mam hrozný kašel,mala som aJ teploty bola som liečená na zápal horných ciest antibiotikami ale kašel mi stále pretrváva, tiež mám bolesti v lavom boku už dosť dlho tak mam podozrenie na plúcne chlamýdie, som v 31 tt, chcela by som sa spýtať či je ohrozené aj bábetko a či mu niečo hrozí, zajtra idem na testy ale velmi sa bojím ak sa moje potvrdenie potvrdí či to má nejaký vplyv na bábetko a či sa to dá liečiť aj počas tehotenstva. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    vami popísané príznaky nenaznačujú, že by sa bezpodmienečne malo jednať o pľúcne chlamýdie. Preto nie je ani dôvod o obavy o dieťatko, bohužiaľ práve v tomto období je virusová infekcia, ktorá sa prejavuje pretrvávajúcim kašlom rezistentným na antibiotika. Držím palce a veľa zdravia.

  • plucne chlamydie v tehotenstve

    , Autor: guliver

    Dobry den, rada by som sa spytala na riziko ohrozenia babatka pri a po porode a pocas kojenia, ak mam dlhodobo slabo pozitivne protilatky na plucne chlamydie? Pred tym, nez som otehotnela som bola liecena antibiotikami. Teraz som v 31.tt, krvne vysledky sa nemenia, ale chcela by som si byt ista, ze po porode nijak babatko neohrozim (zapalom spojiviek, ci dokonca pluc) a pokial je to mozne, rada by som to preliecila, kym sa da, no nik mi nevie povedat, ci som naozaj chora, alebo je pritomnost protilatok len dokazom toho, ze som bola liecena, ci mozem babatko ohrozit, alebo nie, ci mam riskovat negativny ucinok atb (ak ano, akych, kto mi ich predpise, ked si ma podavaju od dveri k dveram?), alebo skusit zensen/echinacea, ktorych negativny ucinok ako prirodnych extraktov bude snad nizsi, ako u atb? Neviem, ako to mam riesit, a ci vobec... Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    otázka je o aké protilátky ide, či sa jedná o protilátky akútnej fázy - teda či infekcia prebieha teraz alebo sú protilátky dôkazom prekonanej infekcie. To je základná otázka, bez zodpovedania tohto podstatného faktu vám nemôžem ďalej poradiť.