Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,897 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • tehotenstvo

    , Autor: luocka

    dobry den, ponarodeni mojej dcerky mi bol nasadeny antiepileptika tegretol 200 mg, beriem 1 tabletku denne, chcely by sme druhe dietatko... Tieto lieky beriem uz 5 rokov... ak by som otehotnela, moze mi taketo dhodobe uzivanioe lieku mat vplyv na vyvoj dietata??? Ak by som otehtonela, tak by som ten liek mohla aj nadalej uzivat, alebo ho vysadit??? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    u detí mamičiek s diagnostikovanou epilepsiou, ktoré v tehotenstve užívali akúkoľvek antiepileptickú liečbu bolo preukázané zvýšenie rizika vzniku vývojových chýb a malformácií. Jednoznačný dôkaz zo štúdií však doteraz pokiaľ viem chýba. Je to otázka na neurológa, či je možné u Vás vysadiť liečbu. Dôležité je tiež, kedy ste mali posledný záchvat a tiež dávkovanie lieku. Podľa dávkovania, ktoré píšete si skôr myslím, že liek užívate preventívne a v najmenšom možnom množstve, ale nemôžem sa vyjadrovať o veciach z odboru neurológie, to mi neprináleží. Každopádne je najprv rozumné sa porozprávať s neurológom. Tehotné ženy s epilepsiou je nutné liečiť s vysokou opatrnosťou a zvážiť prínos a potrebu liečby oproti možným rizikám. Dlhodobo užívané lieky, ktoré sa užívajú pred tehotenstvom a je možné ich pred tehotenstvom vysadiť, zásadný vplyv na tehotenstvo nemajú. Rozhodujúci vplyv má užívanie liekov v čase otehotnenia a v tehotenstve, hlavne počas I. trimestra.

Podobné otázky

  • Covid v 1. Trimestri

    , Autor:

    Dobrý deň, v 3. A 4. Tt som prekonala covid s miernym briebom (max teplota 38,5 jeden deň). Aktuálne som v 10 tt. Prosim všade sa píše, že najhoršie je ochorenie v 1. Trimestri. Môže mat covid vplyv na plod v takom skorom štádiu tehotenstva? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, k dispozícii ešte nie sú štúdie, ktoré sa touto otázkou zaoberajú. Je síce pravda, že najväčší vplyv na tehotenstvo má chorobnosť v I. trimestri, nie každé ochorenie, či infekcia, má vplyv na tehotenstvo a na zárodok, či plod.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobry den som asi v 6tt a vcera mi brali vstupne testy a zistili ze mam v tele asi nejaku infekciu a ze budem musiet ist na inkecne alebo infektologiu chcem sa opytat co to xnamena a hlavne pre babetko? Ake su nasledky,,?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, bez poznania výsledkov a bližších okolností sa Vám tatko neviem bližšie vyjadriť, ani čo sa týka ďalšieho postupu, ani liečby, ani prípadných následkoch. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotná až po mesiaci meškania?

    , Autor:


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij


  • Rontgen a entizol

    , Autor:

    Dobrý den pan doktor. Som v 7t tehotenstva. Na konci januara som podstupila panoramaticky rontgen zubov. Moze mat ziarenie vplyv na plod? Rovnako kvôli problémom mi lekar predpisal entizol 250, 2 tablety denne. Brala som ich 6 dni, kedze mi test vysiel negativny a až neskôr som zistila ze som tehotna. Moze mat tento liek vplyv na plod? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, panoramatické RTG zubov nemá vplyv na tehotenstvo. Či sa týka užívania Entizolu hlavne v I. trimestri, liek by sa mal užiť iba v nevyhnutnom prípade. Niektoré štúdie poukazujú na zvýšené množstvo malformácií.

  • Lieky v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Som v 33tt a som covid pozitivna. Zacala som mat dychacie tazkosti a kaslem, lekarka mi predpisala erdomed na vykasliavanie. Môžem tento liek uzivat bez problemov, aj ked je v pribalovej informacii, ze sa neodporuca uzivat tehotnym a dojciacim zenam?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, väčšina preparátov má v príbalovom letáčiku napísané, že by sa nemali užívať počas tehotenstva, vo väčšine prípadov je to pre nedostatok informácií alebo nerealizovanie štúdií na tehotných a dojčiacich ženách. Treba však zvážiť prínos a riziko. Ak je prínos vyšší ako riziko, krátkodobé užívanie nebude mať vplyv na tehotenstvo. Väčšina preparátov je rizikových hlavne v I. trimestri, okrem ACC Long a Guajacuranu sa hlavne v II. a III. trimestri užívať môžu.