Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • :)

    , Autor: malapetrusa

    Dobry vecer pani Doktorka :) s priatelom sa uz treti den pokusame o dietatko .. kedy by sa mi to malo asi tak priblizne prejavit ?? Do akeho tyzdna ? Dakujeem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    musíte vyčkať na vynechanie menses v prvom rade, náslden si urobte teh.test
    na ultrazvuku sú prvé známky viditeľné približne 5tt.
    tri dni je naozaj extrémne málo
    s pozdravom a veľa šťastia

Podobné otázky

  • spinenie

    , Autor: Anettka

    dakujem za odpoved ano mali sme dvakrat pohl styk neprerusovany :) a preto sa pytam lebo test neukal este nič a menzes nikde len hnede spinenie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to.

  • Krčok a pôrod

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opytat, som momentálne 36tt a moj krčok je 10mm, mám nasadené magnezium tablety 4xdenne a progesteron vaginálne capiky ráno a vecer, s tým že gro dňa je preležať nakoľko mi už hlavička tlači na krčok, termín mám 19.5. Chcem sa opýtať či mi lieky a kľúčový režim vedia napomôcť udržať bábätko aspoň tak aby bolo úplne vyvyinute aspoň tie dva týždne ešte aby to nebolo považované za predčasný pôrod. A tiež ak by to krčok nevydržal a praskla by mi už voda či by sa už vedel adaptovať na život vonku bez komplikácií. Zatail som sa neotvárala.
    A druha otázka je že doktor mi pri meraní bábätka povedal že ma menšie teda štíhlejšie bruško ale že to je voči ostatným pomerom v norme, že je dlhší a chudší tak sa chcem opýtať či to viem aj nejak ovplyvniť stravou aby priberal aj na brušku alebo to je v poriadku, váhu ma 2,20kg, dakujem za odpovede a rady.
    A tretia otázka ešte keď mám takto skrátený krčok čo vlastne hlavičku už drží len na vlasku doslova, môžem aj naďalej vykonávať masáž hrádze alebo to radšej nechať tak aby to neprivolalo pôrod. Prajem ešte pekny zvyšok dňa :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, od ukončeného 36. týždňa tehotenstvs (36+0 tg) sa už nejedná o predčasný pôrod. Magnézium po ukončenom 36. týždni tehotenstva postupne vysadzujte. Progesterón bude tiež pomaly vhodné vysadiť. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva už nemá zmysel užívať ani magnézium (iba ak by ste mali kŕče v lýtkach, tak jednu tabletku večer podľa potreby pokojne môžete), ani progesterón. Ak ste už 35+ týždni tehotenstva, dieťa už má vyvinuté všetko, malo by sa v pohode udýchať aj samé. Váha 2200g tiež nie je žiadna tragédia. S masážou hrádze môžete pokračovať. Ak by ste sa však rozhodli používať Aniball, s jeho používaním začnite až po ukončenom 36. týždni tehotenstva. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúci lekárov.

  • Kortikoidy

    , Autor: Nikiiiiiiii

    Dobrý večer. Môžu sa použiť kortikoidy na vývin pľúc DEXAMED 2x počas tehotenstva? Najprv v 26tt teraz mi ich dávajú v 34tt. Stretla som sa na oddelení s prípadmi kde si nečítajú poriadne spisy tak niesom úplne spokojna.
    Ďakujem za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže a aj sa to v niektorých prípadoch pri istých okolnostiach robí. Ako sa hovorí, po vojne je každý generál. Dopredu sa však predvídať stav na 100% nedá. V 26. týždni bol predpokladám pádny dôvod na podanie kortikoidov na prípravu pľúcnej zrelosti plodu. Podanie kortikoidov v tom čase však už nemá účinok v súčasnosti. Lekári predpokladám postupovali podľa odporúčaných postupov, podanie kortikoidov bolo predpokladám opodstatnené vzhľadom k nálezu a okolnostiam. Je však pravda, že ak sa dieťa, ktorému bola podaná kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti, narodí v termíne, môže (nie musí) to mať vplyv na neskorší vývoj. Ak je však situácia, stav a nález taký, že vzhľadom k okolnostiam je prínos podania kortikoidov vyšší, ako riziká, podávanie kortikoidov je opodstatnené. Nepoznám však žiadne bližšie výsledky vyšetrení, nálezy, ani okolnosti, či všetky potrebné informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná, ktorí majú k dispozícii potrebné informácie a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Antifosfolipidove protilatky

    , Autor: Mely1111

    Dobry den prajem.

    Pan Doktor, mam obavy. A velke. Zijeme v Belgicku, uz som Vam raz aj pisala. Inak, ano, waffle su fajn, pozvem Vas, ked sem pridete. :) Moje obavy spocivaju v tom, ze....
    Pred 4 rokmi som mala IVF, mala som pri nich cytokiny a hranicne niektore antifosfolipidove protilatky. Nie z troch hlavnych, no aj tak som si musela pichat fraxiparine.
    Som teraz spontanne tehotna, povedala som o tychto veciach mojmu gynekologovi tu v BE, zobrali mi krv, ale iba na tie 3 hlavne protilatky. Na vedlajsie nie (kvoli ktorym som si musela pichat v predchadzajucom fraxi). Aj ked som sa ho pytala na vedlajsie, tak povedal, ze tu sa meria iba tie 3: lupus,antikardiolipín, beta 2 glykoprotein. Ja tieto 3 som mala v poriadku aj pri synovi. Nemala som antifosfolipidovy syndrom. Iba vedlajsie protilatky hranicne.

    Mozu sposobovat potraty aj vedlajsie antifosfolipidove protilatky? Anti-fosfatidyl-serínu, anti-fosfatidyl-glycerolu, anti-fosfatidyl-inozitolu, anti-fosfatidyl-etanolamínu, anti-protrombínu alebo protilátky proti komplexu protrombín/fosfatidyl-serín, AK hlavne protilatky su v poriadku?

    Ja neviem vobec na koho sa obratit. Domov momentalne nejdeme. Pytala som sa ho viackrat, ci by ten fraxik nedal, predsalen mi vysli v predchadzajucom. A nie a nie. Nevidi na to dovod.

    Co mam robit? Ukludnit sa? Ist na Slovensko kvoli testom? Fakt neviem. Som v 8tt podla menzesu, podla usg na zaciatku 7tt.mala som asi neskor ovulaciu. Uzivam iba progesteron, aj to som si musela skoro vyplakat, lebo som spinila a spinila a nechcel dat.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na Slovensku je trošku iný pohľad celkovo na zdravotnú starostlivosť. Tu sú tehotné zvyknuté na užívanie rôznych preparátov, či už voľnopredajných alebo na predpis. V iných krajinách to však tak nefunguje a liečba sa predpisuje naozaj iba v krajných a opodstatnených prípadoch. Čo sa týka spomínaných protilátok, protilátky proti ACLA IgA, anti-β2-GP-I IgA, anti-fosfatidyl-serínu, anti-fosfatidyl-glycerolu, anti-fosfatidyl-inozitolu, anti-fosfatidyl-etanolamínu, anti-protrombínu alebo protilátky proti komplexu protrombín/fosfatidyl-serín sú nediagnostické. Na diagnostiku sa preto používa meranie spomínaných troch protilátok. Čo sa týka prípadného nasadenia nizkomolekulárneho heparínu, je to skôr otázka na imunológa. Ak Vám bol nasadený nízkomolekulárny heparín v predchádzajúcom tehotenstve a bolo to opodstatnené, je na zvážení jeho nasadenie aj teraz. Neviem sa Vám však k tomu viac vyjadriť.

  • Inhalovanie počas tehotenstva

    , Autor: MonikaLe

    Dobrý deň, som v 17 týždni tehotenstva a podarilo sa nám všetkým v rodine ochorieť. U mňa je to najmä silný kašeľ a upchaté dutiny. Máme doma inhalátor Omron, môžem cez to inhalovať Vincentku?

    Vopred ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete. Inhalovanie Vincentky Vám v tehotenstve nepoškodí, iba pomôže. Používať môžete aj voľnopredajné spreje do nosa, napríklad Nasivin.