Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,855 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • :)

    , Autor: malapetrusa

    Dobry vecer pani Doktorka :) s priatelom sa uz treti den pokusame o dietatko .. kedy by sa mi to malo asi tak priblizne prejavit ?? Do akeho tyzdna ? Dakujeem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    musíte vyčkať na vynechanie menses v prvom rade, náslden si urobte teh.test
    na ultrazvuku sú prvé známky viditeľné približne 5tt.
    tri dni je naozaj extrémne málo
    s pozdravom a veľa šťastia

Podobné otázky

  • pohyby?

    , Autor: Anettka

    dobry den pan doktor som 11+4tt a včera ked som tak ležala v klude pozerala TV :) tak som normalne citila v podbrusku take bublotanie teda akokeby taky nejaky pohyb , nieje to priskoro??? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, je to na cítenie pohybov plodu skoro. Necítili ste pohyby plodu, ale pravdepodobne iba peristaltiku čriev.

  • Covid v 20 týždni

    , Autor: Zuzana_Kocakova_0118063333

    Dobrý deň,

    práve som prekonala covid, bohužial, nestihla som sa zaočkovať, nakoľko mi bolo odporúčané očkovanie po 20tt z hľadiska vývoja plodu a 2.dávku som mala 6/21.

    Prvé 2 dni som mala priebeh ako silnú chrípku, následne 2dni silný zápal dutín a ukončené kašľom. Klasicky mi boli odporúčané 2 verzie liečiv - podľa gym môžem čokoľvek, podľa všeobecnej veľmi opatrne a vôbec mi nepredpísala ATB. Prežila som s ibalginom a olynthom (len v prípade núdze, čiže s mierou), nakoľko predpokladám, že spánok a dýchanie v tehotenstve sú dôležité :)

    Týždeň po mám už len klasický "alergický soplík", avšak stále mám pozitívny AG test. Máte prosím skúsenosť, čím to môže byť spôsobené? Zníženou imunitou v tehotenstve? Mám akt. nízke protilátky (lym) v KO, môže to byť tým?

    Ďakujem,
    Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, zvýšená zahlienenosť po COVIDe je pomerne častá. Ak máte pozitívny Ag test, ste pravdepodobne ešte infekčná, takže u Vás infekcia ešte pravdepodobne prebieha. Priebeh infekcie, ako aj miera infekčnosti, či dĺžka infekcie je u každého človeka individuálna. Samozrejme, imunitný systém má vplyv na priebeh infekcie.

  • Progestanelle vedľajšie účinky

    , Autor: Barsco

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je normálne pociťovať miernu pulzujúcu bolesť v podbrušku príp. zvýšenú citlivosť podbruška pri lieku progestanelle ktorý užívam vaginálne. Bol mi predpísaný pre mierne krvácanie v 9tt, 2x denne ráno a večer. Nechela by som ohroziť plod. Ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemyslím si, že opisované pocity sú spôsobené Progestanelle. Maternica sa každým dňom zväčšuje a dochádza k napínaniu väzov závesného aparátu maternice. Podbruško môže byť do istej miery citlivé, rovnako tak môžu byť prítomné pichavé bolesti v pošve. Progestanelle plod neohrozíte, nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Pád počas tehotenstva

    , Autor: mia

    Dobrý deň prajem,
    som v 14 tt a včera som sa pošmykla na ľade a spadla dopredu na ruky a nohy. Bruško som si moc neudrela, ale veľmi som sa zľakla. Nemám žiadne bolesti ani špinenie, krvácanie. Len sa bojím o malinké. Myslíte, že sa mohlo bábätku niečo stať? Do poradne idem až budúci týždeň, tento týždeň moja doktorka nerobí a neviem či treba ísť na pohotovosť.
    Ďakujem za odpoveď :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, embryo je v maternici dobre chránené. Ak ste nespadli priamo na brucho, nekrvácate, ani nemáte bolesti podbruška, podľa mňa sa nemusíte vôbec obávať a stačí navštíviť gynekológa podľa plánu. Odsledujte si to.

  • Nizka vaha

    , Autor: Krasti

    Dobry den p. doktor,
    Chcem sa Vas opytat, ci je v poriadku vaha dieťatka zac. 37. tt nejakych 2200 g.. Babatko od posledneho usg v 3.trimestri pribralo tusim nejakych 200-250g..prietoky mam vraj v poriadku, aj mnozstvo plodovej vody, krcok maternice uzavrety.. Velmi sa bojim. Dostala som predpisane magnezium, 3x 1 tb denne, cyclo 3 forte po 2 tb 3x denne, uz som ho uzivala v 2.trimestri ale len po 2 tb denne. Na kontrole mi prvykrat namerali tlak 150/100, po druhom merani o cosi mensi, nejak 138/94. Doma mam tlak lepsi pokial nie som psychicky z niecoho rozhodena. Tlak si teraz zapisujem pravidelne do piatku, kedy mam kontrolu. Na pasoch babatko vykazovalo aktivitu, az moc velku miestami. :) Mam strach, co dalej, ci nemam zajst na nejake vyšetrenie do porodnice pred porodom... Zatial som nikde inde ako u svojej obvodnej gyn. nebola. Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak má Váš obvodný gynekológ k dispozícii CTG, ako aj USG prístroj, môže Vás sledovať až do termínu pôrodu, kedy pôjdete rodiť priamo do nemocnice. V niektorých zdravotníckych zariadeniach však už prebiehajú predpôrodné tehotenské poradne od ukončeného 36. týždňa tehotenstva. Tlak krvi si aj naďalej sledujte. Hodnoty do 140/90 sa považujú za normu. Ak sú všetky výsledky v poriadku, môže sa jednať iba o konštitučne menší plod, čiže plod bude menší, ale je v poriadku. Takto sa Vám však bez poznania výsledkov vyšetrení, či iných okolností neviem bližšie objektívne vyjadriť.