Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • sekcia

    , Autor: chelamma

    Dobrý deň. Momentálne som v 23 tt, prvé dieťa som rodila akútnou sekciou kvôli nepostupujúcemu pôrodu. Počas sekcie som dostala dve kvrné transfúzie a taktiež plazmu. Podľa doktora som mala veľmi veľké vzrasty na maternici, ak som mu dobre rozumela :-) Keď som sa pýtala ošetrujúceho lekára, aký pôrod môžem očakávať nikdy mi neodpovedal. Aký je predpoklad na sekciu a vaginálny pôrod? ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rozhodnutie závisí na aktuálnej hmotnosti plodu, gestačnom veku plodu, UZV hräbke jazvy v čase pôrodu, vaginálnom náleze a časovom odstupe od prvej sekcie.Rozhodne o tom vedúci pracoviska n, na ktorom budete rodiť, prípadne službukonajúci lekár , ak bys te prišla len do služby
    Váš lekár vám naozaj objektívne na túto otázku ani odpovedať nemôže, on o tom totiž ani nerozhoduje
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Bliziaci sa porod

    , Autor: Asti

    Dobry den, som druhorodicka, zrovna dnes mam termin a mam na Vas jednu otazku. Pri prvom synovi mi proste praskla voda a porod nepostupoval, takze sekcia. Teraz v druhom teho je to uplne ine, mavam poslickov, tvrdne mi brusko, aj mi uz riadne pokleslo, boli ma panva a maly je aj podla uzv uz naozaj velmi nizko. Predvcerom sa mi stalo, ze mi stvrdlo brusko v stoji a citila som dost tlak na panvu zvnutra (musela som si lahnut) a odvtedy mam pocit ze je maly este nizsie (aj na pohlad je brucho nizsie), zle sa mi uz chodi. Krcok bol vcera na poradni priechodny pre prst, vnut branka uzatvorena, nekrvacam ani nespinim, plodovka neodteka. Chceme sa pokusit o VBAC, podla dr su toto dobre znamenia. Odpredvcera ako maly este viac poklesol mi brusko tvrdne viac, zospodu to aj zaboli ako menstr krc a citim ze mi uz fakt dost tlaci na spodok a dokonca mi dnes odisla hlienova zatka, aspon jej cast. Samotne tvrdnutie brucha ma neboli, to az potom ku koncu stahu spodok ako pri menstruacii a dokonca mam akoby svalovicu na spodnom chrbte... Je to este stale poslicek alebo uz ozaj kontrakcia? Dost sa bojim, ze to nerozpoznam, ale zatial to nie je pravidelne. Je skutocne mozne ze porod je za rohom a ze mam dobre predpoklady na VBAC podla Vasho nazoru? Vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o tzv. poslíčkov, pre ktorých je typické pobolievanie podbruška a krížov. Ak Vám netvrdne celé podbruško v pravidelných intervaloch, cca každých 5 až 7 minút, ktoré už neviete iba tak prehliadnuť ale musíte sa zastaviť a predýchať, nejedná sa ešte o kontrakcie. Áno, stav môže ukazovať na blížiaci sa pôrod, podobné bolesti môžu pretrvávať aj niekoľko dní. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Zrasty na maternici

    , Autor: Alis123

    Dobrý deň,
    Chcem sa opýtať, kedy po sekcii vznikajú zrasty? Co je ich príčinou?
    Tiez sa chcem opytat...rodila som veľmi predčasne - v 6. mesiaci, lekári vraveli ze to akokeby ani nesili tehotenské brucho. Myslite, ze keď je brusko male a maternica nie je ešte taka roztiahnuta, hoji sa jazva ma maternici lepšie?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jazva na maternici sa hojí približne pol roka, preto sa odporúča otehotnieť po minimálne 8 - 12 mesiacoch od sekcie, kedy by to malo byť už pomerne bezpečné. Hojenie je však celkovo ovplyvnené hlavne genetickými danosťami a vlastnosťou tkanív. Zrasty po cisárskom reze nemusia vzniknúť vôbec. Ak sa už bavíme o zrastoch, tie môžu vzniknúť prakticky po akejkoľvek laparoskopickej, či laparotomickej operácii. Ak Vám bola robená sekcia, prípadne malá sekcia (nepoznám bližšie okolnosti, ani to, či sa jednalo o potrat alebo predčasný pôrod), dolný segment maternice ešte nebol rozvinutý, takže sa maternica rezala na inom mieste, ako sa reže štandardne pri cisárskom reze v termíne. Je pravdepodobné, že u Vás bude močový mechúr trošku povytiahnutý a záhyb medzi maternicou a močovým mechúrom vytiahnutý na prednej stene maternice, čo môže robiť nasledujúce cisárske rezy náročnejšie na prístup. Bez ohľadu na to, či Vám bola robená malá sekcia v VI. mesiaci tehotenstva, jazva sa hojí približne rovnako. Je však naozaj vhodné počkať minimálne 6 - 8 mesiacov a následne až po uplynutí tejto doby sa snažiť otehotnieť. Ako som už spomínal, najvhodnejšie je počkať 8 - 12 mesiacov.

  • Tehotenske radosti

    , Autor: Asti

    Dobry den pan doktor.
    Mam trochu bizarnu otazku, aj ked viem, ze isto nie som jedina. Som druhykrat tehotna (1xMA, 1xsekcia pred 2 rokmi), aktualne 11tt. Stava sa mi obcas, ze sa zobudim na spontanny orgazmus. Nijak to neboli, nemozem povedat ze je to neprijemne, ale tie stahy su pomerne silne. Nemoze to nejak ovplynit tehotenstvo, pripadne vyvolat spinenie? Zo spinenia mam docela strach lebo vas len zavru do nemocnice a aj tak nikto nepovie z coho to bolo. S manzelom sme sa dohodli ze pohlavny styk budeme mat az v 2 trimestri, pre istotu...samozrejme tie spontanne orgazmy neviem nijak ovplyvnit, myslite, ze je to aj tym, ze momentalne abstinujem? Este podotazka: pri tych stahoch citim, ze sa mi stahuju aj brusne svaly na jednej strane...a to uz vobec nechapem, este sa mi to nikdy nestalo...nuz, v tehotenstve je vsetko hore nohami...dakujem Vam za odpoved a prajem pekny vikend :-)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keby ste namali orgazmus, špinenie do 16. týždňa tehotenstva súvisí najčastejšie s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Čo sa týka orgazmu, nebol jednoznačne dokázaný negatívny vplyv orgazmu na tehotenstvo. Počas tehotenstva dochádza k hormonálnym zmenám, každá žena vníma tehotenstvo pomerne individuálne. Tak ako niektoré ženy nepociťujú nevoľnosti počas tehotenstva, tak niektoré ženy nedokážu dosiahnuť orgazmus a naopak. Skúsiť môžete užívať magnézium, prípadne aj Guajacuran. Odsledujte si to.

  • Tehotenstvo po 2 sekciach

    , Autor: Evushka

    Dobry den, som v 6 tt, mam 2 sekcie za sebou a 2 zdrave deti. Zaujima ma ci je tretie tehotenstvo rizikove a ci je nieco, comu by som sa mala vyvarovat na zaciatku, u lekara som este nebola, takze neviem ci je potreba davat si vacsi pozor, ci mozem mat sex? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v dnešnej dobe je tretie tehotenstvo po dvoch sekciách a tretia sekcia pomerne štandardom. Ak nemáte žiadne ťažkosti, bolesti, či krvácanie, nemusíte sa obávať. Pohlavný styk za týchto okolností mať môžete. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva, ako aj ďalšieho menežmentu tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hormón AMH

    , Autor: AT

    Dobrý deň,

    mám 37 rokov /partner 40/. V 10/22 sme prišli o dieťatko v 33 tt. / akútna sekcia/. Otehotnela som bez problémov po cca 3 mesiacoch aktívneho snaženia. Aktuálne mam hodnotu AMH 2,17. Je táto hodnota v poriadku vzhľadom na môj vek? Nebude problém prirodzene otehotnieť? /plánujeme sa začať snažiť začiatkom leta/.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnotu AMH máte úplne v norme, máte dostatočnú ovariálnu rezervu, teda doststočný počet vajíčok. Z tohto hľadiska by ste nemali mať problém so spontánnym otehotnením.