Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nizke HCG

    , Autor: babyka10

    Dobrý deň, chcela by som vedieť Váš názor. 17.7. som mala poslednu menštruáciu( takže podla poslednej ms by som mala byt v 5t 6d), zistila som že som tehotná z tt, mala som aj mierny hnedý výtok. 4dni po očakávanej ms, som začala mierne krvácať, tak sme išli na pohotovosť, kde mi dali kanavit(inj), na ultrazvuku ešte nič nevideli, a krvácanie hneď v ten deň prestalo, už som mala len slabý hnedý výtok. 18.8. mi brali krv a mala so HCG 128, o 2dni som mala 190 a 25.8. bolo 465(tu stále nebolo na ultrazvuku nič vidieť) tak ma gynekologička poslala na prijem do nemocnice pre podozrenie na mimomaternicove tehotenstvo. Chcela by som sa spýtať či je stále možnosť normálneho tehotenstva aj pri takom malom raste hcg, keď stále na ultrazvuku nieje nič vidieť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenstvo by malo byť viditeľné pri hodnotách HCG nad 1000IU /L ,
    zatiaľ musíte len čakať ako sa situácia vyvinie
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Nízke HCG

    , Autor: Lussya

    Dobrý deň, prosím Vás o informáciu, po predchádzajúcom MA v 11tt (plod sa prestal vyvíjať v 6tt, hoci už bilo srdce) som po 8 mes. opäť tehotná, avšak moja hodnota HCG bola v 31 dc (posledná MS 28.10.2023, mávam 28-29 dňové cykly) len 16, následne robený odber v 33 dc a stúpla len na 24. Mala som PPS s gonasi kid a užívam každý večer vagin.1 tabletu progestanelle. Ďalší odber mi urobia s odstupom 10 dní. Mám sa obávať, že mi hrozí opäť potrat? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám takto neviem objektívne vyjadriť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Je zbytočné realizovať odbery krvi, ako aj tehotenské testy, ak ešte nemešká menštruácia nemešká. Jedná sa o extrémne skorý záchyt tehotenstva. Na USG nebude aj tak nič vidieť. Je skoro sa vyjadrovať k prognóze. Ak nemáte žiadne ťažkosti, stačí kontrola o 10 - 14 dní. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Nízke Hcg

    , Autor: Simad

    Dobrý deň pán doktor,

    som 13. deň po IVF a hladina Hcg je iba 96, má to ešte šancu takéto tehotenstvo? V utorok ma čaká kontrolný odber. A môže aj choroba (zápal priedušiek)mať za následok nízku hladinu Hcg?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe jednej hodnoty beta HCG sa nedá jednoznačne vyjadriť a stanoviť prognóza. Určite je potrebné stav odsledovať a beta HCG skontrolovať. Podľa výsledku kontrolného vyšetrenia sa následne určí ďalší postup. Ak ste mali teplotu alebo je prítomný zápal v organizme, je možné, že to mohlo mať vplyv na uhniezdenie. Na samotný výsledok beta HCG to však nemá vplyv.

  • Nizke Hcg

    , Autor: kikinka555

    Dobry den. 10.4. mi robili kyretaz kvoli zamlknutemu potratu. Pred mesiacom som zistila ze som opat tehotna. Cela som sa vyhadzala a na koznom mi povedali ze je to nejaky druh parapsoriazis variceliformic. Dali mi nejaku mast. Ku gynekologovi mam ist az 30.8. Po minulom potrate mam velky strach, tak som si vcera dala zobrat krv kvoli HCG a vysledok je 1179,4. Dnes by som mala byt 7tt+ 1 den. Viem ze hodnoty su velmi male. Mam pocitat s najhorsim? Nemam ziadne potiaze.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota beta HCG nie je malá, je to v norme. Záleží od USG nálezu, nemusíte byť zákonite v 8. týždni tehotenstva. Podľa mňa zatiaľ nie sú dôvody na obavy. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Otázka

    , Autor: Mimi11

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať vyšli mi 3 tehotenské testy včera som bola u lekára videla tam maličkú bodku povedala ze som na 100% tehotná ale v krvi vyšli nízke hcg.. Je možno že aj keď je nizke hcg ale videla maličkú bublinku tak som tehotná . Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie práve z dôvodu, že tehotenské testy môžu byť jednak falošne pozitívne pri skorom realizovaní, alebo na USG nie je ešte vidieť ani vitalitu, ani embryonálne štruktúry. Zárodok musí vyrásť a dosiahnuť istú veľkosť (hovoríme tu o milimetroch), aby bol viditeľný na USG. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Nízke hcg

    , Autor: Kovi

    Dobrý deň, moja posledná menštruácia bola 4.novembra...urobila som si tehu test,ktorý vyšiel pozitívne. 22.12. som si bola tehotenstvo potvrdiť u svojho gynekológa, no vidieť bol len prázdny gestačný vak. Bola som oboznámená,že buď plod odumrel, alebo som mala ovuláciu posunutú a je ešte skoro...bola mi odobratá krv, ďalší termín kontroly 30.12.,kedy som sa teda dozvedela že hodnota hcg z dňa 22.12. bola len 38,22. No na ultrazvuku už bolo 30.12. vidno 9mm plod a vraj som v 7 týždni. Lekár mi k tomu nič viac nepovedal, neviem či je to teda v poriadku, keď je hodnota hcg taká nízka. Samozrejme mi bola odobratá krv znovu a mám prísť o dva týždne...ale rada by som vedela aj Váš názor. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď to nie je časté, spomínaná hodnota betaHCG môže byť v 5.- 6. týždni tehotenstva normálna, ak bol navyše USG nález v poriadku. Spomínaný postup je štandardný. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.