Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,761 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • re

    , Autor: kubisova2

    Dobry den som v cca 4 tt. no k lekarovi pojdem az za 3 tyzdne aby mi to potvrdil bo to viem zatial len z testov vysli pozitivne...no trochu sa obavam az je vsetko v poriadku a kym pojdem k lekarovi aby mi dovtedy plod pekne rastol....Mam otazku nahodou ak by sa nieco udialo ci to spozorujem keby som okrem krvacania...Dakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    v takom včasnom štádiu môže dôjsť ku krvácaniu keby sa niečo dialo, tiež však nemusíte spozorovať nič.
    S pozdravom

Podobné otázky

  • Kludovy rezim

    , Autor:

    Dobrý deň,

    som v 27. týždni a na poslednej poradni mi lekár na základe palpačného a sonografického vaginálneho vyšetrenia nariadil prísny kľudový režim (ľah na chrbte, s nohami vyvýšenými a pod zadkom mať vankúš - veľmi nepríjemná a ťažká poloha), Utrogestan 2 tablety ráno a 3 tablety večer vkladať, 3x denne Magnerot.

    Kľudový režim nariadil na základe toho, že krčok nedrží tak ako má, a ze sa otváram. Nepovedal, či z vnútra alebo zvonku. Pri palpacnom vyšetrení sa dostal tam, kam by sa dostať nemal, bližšie to nešpecifikoval. A aby sme predišli predčasnému pôrodu, lebo bábätko naráža na kŕčok. Robil aj výter, či nie je nejaká infekcia a výsledky sú v poriadku.

    V ten istý deň som absolvovala aj 3D vyšetrenie, kde mi druhý lekár na základe vaginálnej sonografie (bez palpacneho vyšetrenia) zapísal do správy toto:

    Vyšetrení deložního hrdla - prijato
    Delka hrdla - 33,7 mm
    Funnelling - ne
    Cervikometria v norme

    Povedal, že Utrogestan nemám užívať a že ani kľudový režim nie je potrebné dodržiavať. Môj lekár si ale stojí za svojím.

    Som ochotná urobiť všetko, aby bábätko bolo v poriadku, len by som si rada rada prečítala aj Váš názor.

    Je kľudový režim len o ležaní, alebo môžem aj sedieť a trochu sa prejsť? Resp.lezat na boku?

    Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto sa Vám môžem a viem vyjadriť iba k spomenutým už nameraným hodnotám. Ak je skutočne funkčná dĺžka krčka skoro 34 mm a nie je prítomný funneling, čiže otváranie krčka zvnútra, nález je absolútne v norme a nie je potrebné dodržiavať ani kľudový režim, ani užívať Utrogestan. Objektívne sa Vám však takto neviem bližšie vyjadriť.

  • Zavinace

    , Autor:

    Dobry den,
    prosim Vas, som v prebiehajucom 31 tyzdni tehotenstva a na veceru som zjedla kysleho zavinaca. Potom som sa dozvedela, ze to tehotne nesmu konzumovat. No, uz sa stalo, preto sa chcem prosim Vas opytat, co mi hrozi resp. preco sa nesmu kysle zavinace jest. Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, konzumácia rýb počas tehotenstva je pre plod prospešná. Treba však dbať a myslieť na množstvo a druh konzumovanej ryby. Vhodné je konzumovať na zdravé tuky bohatého tuniaka, ale pozor – kvôli možnému obsahu ortuti treba množstvo obmedziť. Vyvarovať by ste sa mali častej konzumácii tučných rýb – losos, pstruh, makrela, sleď, pretože môžu obsahovať látky pochádzajúce zo znečistenia morí. Neodporúča sa konzumácia žraloka a mečiara. Nemusíte sa obávať, z jedného zavináča Vám ani plodu nič nehrozí.

  • Sedce

    , Autor:

    Dobrý deň , ak lekárka povedala že srdiečko bije pravidelne . Je ešte nejaká šanca žeby mu prestalo vyť sedce alebo už skôr nie ? Som v 36tt

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ste v týždni, kedy je plod už skoro zrelý a v termíne. Ak boli všetky výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte si robiť zbytočné obavy.

  • Vaha plodu

    , Autor:

    Dobry den, chcela by som sa opytat, ohladom vahy plodu. Podla ms som 30+2, podla dnesneho usg 31+4, babatko ma okolo 2000g. Dr mi povedala, ze ak to tak pojde dalej, narodi sa s vahou okolo 4500g. Chcem s ateda opytat, je mozne, ze sa vaha nejak pozastavi a babatko bude mat nizsiu hmotnost ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, USG vyšetrením odhadovaná váha plodu má odchýlku 450g - 500g. Áno, je tu istý predpoklad, že plod môže byť väčší, teraz je však veľmi skoro hovoriť o možnej konečnej váhe plodu. Je vhodné na to myslieť a sledovať to. Vedieť odhadovanú hmotnosť plodu má zmysel v termíne pôrodu. Ak je však zachytený možný väčší plod už počas poradní robenými obvodným gynekológom, je vhodné realizovať biometrické USG vyšetrenie už vrámci prvých tehotenských poradní v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

  • Cytologia pri rizikovom tehotenstve

    , Autor: Kika

    Dobrý deň, momentálne som 9+1tt, mám hematóm a mala som masívne krvácanie aj s kúskami zrazenín. Celkovo som krvácala 3x počas 2 dní, krvácanie však vždy ustalo. Beriem ascorutin, utrogestan a mám kludovy režim. 13+1 mi vychádza prvá poradňa+ NT a ževraj aj cytologia. Tu som však absolvovala v januári 2021. ( Všetko ok) je potrebné opäť robiť cytologiu 4.10.2021? Zvlášt keď mám problémy? Nemôže to ohroziť tehotenstvo? ( Tehotenstvo stymulovane clostilbegydom)
    P.S. po cytologii v januári som krvácala( spinila) skoro celý mesiac.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, realizovanie cytologického vyšetrenia v prvom trimestri nie je ničím výnimočným. Samozrejme, ak boli v minulosti okolnosti, aké boli a máte s tým zlé skúsenosti, môžete cytologické vyšetrenie odmietnuť. Rozhodnutie je na Vás. Poraďte sa s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná najlepšie všetky informácie, ako aj výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.