Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • problém s mliekom

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, prosím Vás som prvorodička, mám doma 10 dňové dieťatko, kojenie, je no ako to povedať, mierne problematické. Synček je dosť spavý, pri papaní zaspáva. Ja mám mlieka veľmi veľa, všade to tečie, nechcem aby tieklo všade. Keď sa snažím kojiť s jedného prsníka, tak s toho druhého samoveľne to vyteká, toto nechcem.!!! Mlieko mi samovoľne vyteká aj keď je malý napapaný, aj keď spí, ani toto nechcem. čo s tým robiť, aby som tieto dva negatývne javy nemala? Prsia ma dsoť bolievajú. Vadia mi mokré tričká, podprsenky, pyžamá, toto nechem. Som si predstavovala ako prvorodička že kojenie dieťatka je len kojenie, bez týchto všetkých ostatných negatývnych sprievodných javov okolo toho mlieka. Tak ako to vidíme všade pekne na obrázkoch, tatko som si to ideálne predstavovala, o mokrých tričkách, samovoľne vytekajúcom mlieku nijaké brožúry nepíšu, nikaké obráyky o tom nehovoria čo mám vtedy robyť. Také pekné obrázky kojacej maminky a babetka zisťujem že sú len 10 % realita, zvyšných 90 % reality na plagátoch, brožúrach nenájdete, prečo? Nechcem samovoľný únik mlieka s druhého prsníka pri kojení, a nechcem samovoľný únik mlieka keď je dieťa napapané alebo spí, nechcem mokré tričká, plachty, pižamá. Som prvorodička a som s toho vydesená, pečo o tomto nepíše žiadna pekná brožúra , plagát pre budúce mamičky?
    Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
    Dobrý deň,
    táto vami popisovaná situácia je úplne normálna, to, že st o tom nečítala, je len nedostatkom informácií,
    doporučujem vám kontaktovať niektorú z laktačných poradkýň, sú dostupné na internet e určite vám dobre poradia.
    Ale ubezpečujem vás, že sa zatiaľ týmto stavom neznepokujujte , je normálny, množstvo mlieka sa vám ešte upraví a časom sa to zmení, zataľ s tým počítajte a ak máte mlieka veľa , odsávajte ho a tiež používajte vložky do podprsenky.
    S pozdravom

    ďakujem za odpoveď, no lenže vy ste mi odpovedali že je to úplne normálne, a mne to normálne nie je že so mňa samovoľne vyteká s tela tekutina samovoľne , ktorá tečie všade po bruchu a tak. že to takto nechcem a čo mám preto urobiť aby som to takto nemala. čo mám preto urobiť aby to samoveľné vytekanie s toho druhého prsníka pri kojení som nemala, a vytekanie mlieka keď je dieťa napapané čo mám preto urobiť? píšete že mám nedostatok informácii, letáky ktoré sa na budúce maminy odvšadiaľ hrnú, v čakárňach v lekárňach a všade píšu len o pozitývach kojenia, a o týchto mnou spomýnaných negatývach nepíšu preto asi u prvorodičiek nedostatok informácii, keďže podľa krásnych obrázkov očakúvajú úplne niečo iné ako je relaita prečo je tých vskutku naozaj reálnych informácii o vytekaní mlieka na letákoch tak málo, keď letákov kde vidíme kojacu maminu s dieťatkom je tak veľa, veľa.... čo mám teraz robiť keď to teraz hlavne v týchto letných mesiacoch nechcem to samovoľné vytekanie čo mám robiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    môžte sa rozhodnúť , že dojčiť nechcete, navštívte lekára , môže vám predpísať lieky na ukončenie laktácie
    alebo a opakujem sa vyhľadajte laktačnú poradkyňu
    iná možnosť nie je
    s pozdravom