Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Začiatok tehotenstva

    , Autor: bronula

    Ďakujem za odpoveď.

    Teraz vôbec neviem čo mám robiť.

    Boli by múdrejšie si dieťa nechať zobrať, ale sa modliť, aby som mu nespôsobila nejaké problémi?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    poraďte sa s vaším lekárom
    a sama viete najlepšie ako a koľko bolo alkoholu a podobne počas obdobia keď ste už bola tehotná, obdobie predtým nie je až tak dôležité.
    S pozdravom

Podobné otázky

  • Začiatok tehotenstva

    , Autor: Mishel564

    Dobry den,

    uz viac krat som pocula a citala o principe "vsetko alebo nič" na zaciatku tehotenstva.
    Teda ak sa plod na zaciatku nejakym zlym vplyvom poskodí (alkohol, lieky,....) tak sa potrati, ak prežije nebol poškodený.
    Do ktoreho tyzdna tehotenstva toto plati?

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, väčšinou to platí pre úplne skoré začiatky tehotenstva, kedy ešte ani nie je tehotenstvo potvrdené gynekológom až cca do 10. týždňa tehotenstva, kedy však už môže byť prítomný aj podiel napríklad porúch štítnej žľazy, zrážacích faktorov krvi, genetiky, ale aj imunity.

  • Krátkodobý stres v prvom trimestri

    , Autor: Lucia7933

    mohol krátkodobý občasný stres počas 4.-5.tt nejako ohroziť moje dieťa?
    Mohlo to nejakym spôsobom ovplyvniť jeho vývoj hned na zaciatku?
    Aky máte na to nazor? Je vôbec mozne aby mu stres spôsobil vyvojove chyby?
    Troska mam obavy, kedze som názory pocula rôzne.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stres sám o sebe vývojové chyby nespôsobí. Začiatok tehotenstva funguje na princípe všetko alebo nič. Ak boli výsledky posledných vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať.

  • Informacia

    , Autor: Miculka

    Pan doktor test digitalny mi visiel pozitivny bolo tam plus 2-3 aj na klasickom sa ukazali 2palicky moze byt ze som zaciatok tehotenstva a stale citim tak ako keby som mala dostat menzes co to moze byt ?dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenské testy sa odporúčajú realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie práve preto, že sa dovtedy môže čokoľvek stať, žena môže dostať oneskorenú menštruáciu a pritom sa môže jednať o mikropotrat, či biochemické tehotenstvo. Ovplyvniť to neviete. Ak sa má zárodok uchytiť a tehotenstvo má prosperovať, stane sa tak. Odsledujte si to.

  • Začiatok tehotenstva

    , Autor: Sima121

    Dobrý večer mám otázku....dnes som si spravila tehotenský test vyšiel no zatiaľ taký slabý..... takže ešte to nieje isté......ale zaujíma ak by som predsa bola tehu....som trošku prechladnuta užívala som lieky proti prechladnutiu.... bolesti....môže to mať nejaký vplyv na plod.....podľa výpočtu od poslednej menštruácie mohla by som byť tak v 2-3 týždni..... Ďakujem za odpoveď.....

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od užívaných preparátov. Nie všetky preparáty majú vplyv na tehotenstvo. Väčšina bežne dostupných preparátov je na báze lokálneho pôsobenia. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo a očkovanie

    , Autor: SiSt

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som sa opýtať, či sa odporúča pocas tehotenstva (začiatok tehotenstva) ockovanie proti Covidu, prípadne aj akou vakcínou. Chcela som stihnúť očkovanie,no pošťastilo sa nám otehotnieť. A teraz neviem,ci je alebo nieje vhodne sa očkovať, ak áno, či teraz alebo až v neskoršom štádiu tehotenstva. Samozrejme nerada by som ohrozila bábätko. Viete mi k tomu dať prosím nejakú radu? Veľmi pekne ďakujem a prajem príjemný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, očkovanie proti COVID-19 počas tehotenstva nie je zakázané. Práve naopak, podľa odborníkov, na základe poznatkov o pôsobení očkovania a ochrane aj pre plod, keďže matka počas tehotenstva odovzdá imunitu plodu, sa očkovanie proti COVID-19 dokonca odporúča. V štúdiách boli použité vakcíny od firmy Moderna a Pfizer/BioNTech.