Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,064 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • obavy

    , Autor: lucka-89

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som Vás poprosiť o názor. Aktuálne som tehotná 21 týždňov + 6 dní. Od začiatku tehotenstva mám problémy s výtokom, ktorý býva priesvitný, ale i biely až jemne žltý bez zápachu a iných problémov, tak isto ma sem tam mierne pobolieva v bruchu a krížoch ako pred menzesom. Od cca 16-17tt mám problémy s tvrdnutím bruška, ktoré je našťastie bezbolestné. O všetkom som informovala svojho gynekológa, ktorý ma však ešte ani raz nepozeral odspodu, ani som neabsolvovala žiadne výtery a pod. len mi vždy spraví sono. K ničomu sa mi nevyjadril, len že na tvrdnutie si mám kúpiť Magne B6. V akých dávkach prosím Vás ho mám užívať? (tabletky obsahujú 100 mg horčíka a je písaná odporúčaná dávka 2 za deň) Myslíte si, že je takýto prístup z jeho strany správny alebo sa obávam zbytočne? Bojím sa však, aby sa niečo nezanedbalo, som prvorodička, nemám skúsenosti a on mi na nič v podstate ani neodpovie. Posledné dni pociťujem tiež také ostré pichanie v podbrušku párkrát za deň, ktoré nie je vyslovene bolestivé, ale skôr nepríjemné, neviem čo by to mohlo byť, nemôže to ohroziť bábo? Na poradňu mám ísť 13.11. Inak je všetko ok, ja mám 24 rokov som bez predchádzajúcich gyn. problémov, otehotnela som prirodzene, bábo kope od 17 tt, čo ma môj dr. presviedčal, že to nie je možné, ale ja som si istá. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    výtok môže byť normálny, v tehotenstve prirodzený ak nespôsobuje žiadne ťažkosti. Rovnako aj pobolievanie v krížoch je v tehotenstve bežné, na druhej strane bruško by nemalo tvrdnuť. Určite by som si nevzala na zodpovednosť vás nevyšetriť.Magne B6 začnite užívať 2 x denne, v prípade, že budú ťažkosti pretrvávať navštívte lekára. V prvom rade by ste mu mali dôverovať ak máte nedôveru či máte pochybnosti pouvažujte o zmene lekára.

Podobné otázky

  • Cysty chorioidalneho plexu

    , Autor: KučerkaKatka

    Dobrý deň p. doktor, dnes v 15.tt boli bábätku nájdené na mozgu v lavej komore cysty. Nič iné tam Dr. vraj nevidela, takze by to nemalo byt zlé, ale všetko závisí ešte od výsledkov z krvi. V 12. tt tieto cysty neboli a aj výsledky z krvi boli negatívne. Môžu sa výsledky, tie hodnoty zo skríningu teraz zhoršiť? Mam veľké obavy, čo môžu tie cysty spôsobiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak je ostatný nález v poriadku, tak izolované cysty plexus chorioideus nemusia znamenať nič vážne a samé sa vstrebajú. Ak by sa našli aj iné tzv. minor markery, je vhodné genetické vyšetrenie. Genetická konzultácia však ešte neznamená automaticky amniocentézu. Určite je vhodné USG sledovanie nálezu. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Nízka placenta

    , Autor: Lienocka2405

    Dobrý deň, som v 12+2 tt a včera na sone mi povedala doktorka že mám nízko placentu na zadnej stene čiastočne prekrývajúce krčok ale že to sa ešte vysunie že väčšina placent v mojom týždni je takto nízko. Že sa nemám obávať. Myslíte si že je možné naozaj že sa vysunie hore? Mám obavy už že budem musieť preležať celé tehotenstvo

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v 13. týždni tehotenstva je o tom ešte skoro hovoriť. Zväčšujúcou sa maternicou sa placenta môže ešte vysunúť vyššie, mimo úrovne vnútornej bránky, či dolného segmentu. Záleží od viacerých okolností. S preležaním celého tehotenstva to nesúvisí. Dodržujte odporúčané pravidelné gynekologické vyšetrenia. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Mimusmima

    Dobrý deň,
    Mám otázočku pred 4 mesiacmi som porodila sekciou a pri kontrole sa zistilo že mám otočenú maternicu a chcem sa spýtať či by to robilo problém pri ďalšom tehotenstve.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pojem “otočená maternica” neexistuje. Jedná sa o menej časté, ale normálne postavenie maternice, ktorá je v retroverzioflexii (RVF). Nie je dôvod na obavy, ani znepokojovanie sa. Tehotenstvo odporúčam plánovať najskôr o rok od cisárskeho rezu.

  • Tehotensky test

    , Autor: Anid157

    Dobrý deň ,
    Aktuálne som v 6 týždni tehotenstva. Toto je moje štvrté tehotenstvo 1x zamlčany potrat,2x biochemické tehotenstvo ,3x normálne s pôrodom. Mala som obavy tak som si pred dvoma dňami spravila tehotensky test a vyšla mi bordová druhá čiarka, dnes som si znova spravila test lebo mam pocit ze mi vymyzli tehotenské príznaky a druhá čiarka bola o odtieň bledsia ale stále výrazná. Testy som nerobila z ranného moču ale iba v doobednajsich hodinách.
    Mam sa niečoho obávať?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak už máte potvrdené tehotenstvo, nevidím dôvod na realizáciu tehotenských testov. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Plod vacsi o 2 tyzdne

    , Autor: Zdencika

    Dobry den p.doktor,

    Prosim Vas na poslednej poradni 34+6 tyzden mi bola namerana hmotnost babatka 3058g , kardiotokografia bola v poriadku ("reaktivny zaznam) z ultrazvuku CRL HC n(al.znak nejakej vlnky?) 35+1, BPDxFOCD 89n 36+1, TADxAPD AC n 38+1, FL 68n35+2. PPHL.placenta lok. Vzadu "0" RI v a.umbilicalis 0.57 SD v a.umbilicalis 2.34 hmotnost plodu 3058g zodpoveda g.t. 36+1. O tyzden ma doktorka poslala uz na kontrolu do nemocnice. Avsak vravel ze teh.je fyziolo.uplne normalne a ze sa nemam stresovat.Ale ked si predstavim este 5 tyzdnov do porodu aka bude hmotnost babatka? :((( mam obavy. DAKUJEM MOC

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa opisovaných výsledkov všetky parametre, okrem obvodu hrudníka, zodpovedajú norme. Prečo a či je bruško väčšie, Vám neviem povedať. Prietoky sú v norme. Odporúčam USG vyšetrenie zopakovať podľa odporúčaní. Tiež si myslím, že nemáte dôvod sa znepokojovať. V nemocničnom zariadení sa zrealizuje USG vyšetrenie a povedia Vám tam ďalší postup.