Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • obavy

    , Autor: lucka-89

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som Vás poprosiť o názor. Aktuálne som tehotná 21 týždňov + 6 dní. Od začiatku tehotenstva mám problémy s výtokom, ktorý býva priesvitný, ale i biely až jemne žltý bez zápachu a iných problémov, tak isto ma sem tam mierne pobolieva v bruchu a krížoch ako pred menzesom. Od cca 16-17tt mám problémy s tvrdnutím bruška, ktoré je našťastie bezbolestné. O všetkom som informovala svojho gynekológa, ktorý ma však ešte ani raz nepozeral odspodu, ani som neabsolvovala žiadne výtery a pod. len mi vždy spraví sono. K ničomu sa mi nevyjadril, len že na tvrdnutie si mám kúpiť Magne B6. V akých dávkach prosím Vás ho mám užívať? (tabletky obsahujú 100 mg horčíka a je písaná odporúčaná dávka 2 za deň) Myslíte si, že je takýto prístup z jeho strany správny alebo sa obávam zbytočne? Bojím sa však, aby sa niečo nezanedbalo, som prvorodička, nemám skúsenosti a on mi na nič v podstate ani neodpovie. Posledné dni pociťujem tiež také ostré pichanie v podbrušku párkrát za deň, ktoré nie je vyslovene bolestivé, ale skôr nepríjemné, neviem čo by to mohlo byť, nemôže to ohroziť bábo? Na poradňu mám ísť 13.11. Inak je všetko ok, ja mám 24 rokov som bez predchádzajúcich gyn. problémov, otehotnela som prirodzene, bábo kope od 17 tt, čo ma môj dr. presviedčal, že to nie je možné, ale ja som si istá. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    výtok môže byť normálny, v tehotenstve prirodzený ak nespôsobuje žiadne ťažkosti. Rovnako aj pobolievanie v krížoch je v tehotenstve bežné, na druhej strane bruško by nemalo tvrdnuť. Určite by som si nevzala na zodpovednosť vás nevyšetriť.Magne B6 začnite užívať 2 x denne, v prípade, že budú ťažkosti pretrvávať navštívte lekára. V prvom rade by ste mu mali dôverovať ak máte nedôveru či máte pochybnosti pouvažujte o zmene lekára.

Podobné otázky

  • Orgazmus

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať som po ivf brala som estrofem na udržanie a stále beriem prolutex a progesteronelle. Občas sa mi stáva že mávam orgazmus vo sne na začiatku som často spinila ale už nešpiním a všetko vyzerá v norme. Dnes som sa zobudila zase na orgazmus a keď som poobede driemala ma chytila strašná chuť samozrejme som sa snažila zaspať v polospanku som mala ruky medzi nohami lebo mi bola zima jak som zaspavala. Mala som ale silnú chuť tak som sa len trošku pomasirovala z vonku samozrejme som dostala hneď silný orgazmus že som to cítila aj vnútri. Bolo to príjemné no som v 10 tt veľmi som sa zľakla či tým nemôžem spôsobit Missed abort ??? alebo potrat? Padlo mi to celkom príjemne a síce to bol veľmi silný orgazmus tak hneď som prestala a prebrala sa....sexuálny styk s manželom nemáme práve kvôli riziku potratu no bojím sa že som niečo pokazila. Doteraz sa mi to stávalo občas len v snoch a masturbácii som sa snažila vyhýbať no dnes som mala hroznu chuť a nedalo sa moc odolať....aj keď len z vonku orgazmus prišiel strašne rýchlo ani som sama nečakala. Akože cítim sa trošku lepšie po Tom ale bol veľmi intenzívny aj keď bol len z vonku prosím je dovod na obavy mám utekať na pohotovost? Alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, orgazmus Vám potrat nespôsobí, nemusíte sa obávať. Pohlavný styk je zakázaný vzhľadom k obsahu prostaglandínov v ejakuláte, ktoré spôsobujú dozrievanie a otváranie krčka. Klitoridálny orgazmus by vplyv mať nemal. Odsledujte si to.

  • Tlacenie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa len opýtať som v 10 tt a občas mi veľmi zapeka nie vždy ale napríklad stane sa že musím dlhšie tlačiť a silno pri veľkej potrebe. Samozrejme potom to už ide ale ťažko. Stáva sa to tak raz do týždňa chcem sa spýtať či je dôvod na obavy? Alebo tlačenie nemôže ublížiť a spôsobiť potrat ? A ešte otázka na hygienu občas keď sa umývam zdola tak mi tam zo sprchy občas silný prúd vojde dnu chcem sa spýtať či to môže niečo pokaziť alebo je to v poriadku ďakujem? Viem že asi hlúpe otázky ale potrebujem uistiť

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ani v jednom prípade tehotenstvu nepoškodíte, nemusíte sa obávať. Odporúčam dostatočný pitný režim, aspoň 1.5 - 2 litre tekutín denne, dostatok vlákniny, ovocia a zeleniny. Odsledujte si to.

  • KP poloha a deformacia

    , Autor: Hliva

    Dobry den, pri polohe babätka KP nehrozi nejaka deformacia hlavicky? Nemozu tlacit rebra alebo nieco? Stava sa to ale zriedka alebo nie? Viem ze bolo ze sa babo natlacilo tak pod rebro ze mal usko zdeformovane kus ale preslo to za 2dni ale dana pani mala aj bolesti pod rebrom a citila ze tlaci. Ja necitim.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je dôvod na obavy. Plod je uložený v maternici, rebrá, ani žiadne okolité orgány, či tkanivá nemajú na vývoj plodu vplyv. Ak aj pacientka pociťuje “tlak” plodu v istých miestach, napríklad pod rebrovým oblúkom, tlači ju maternica, v ktorej je plod uložený. K deformácii hlavičky, či končatín môže za istých okolností dôjsť, je to však ešte v období vývoja, v skoršom štádiu tehotenstva. Nemusíte sa obávať.

  • Hovädzie

    , Autor: Florencia 5

    Prepáčte viem že som sa už pýtala ale zo starej mami vyliezlo že zrejme ten hovädzí vývar varila tak ako zeleninu pol hodinu mäso bolo mäkké hovädzie preto sa jej zdalo hotové no vnútri bolo ružové takmer surové. Takže zrejme nebolo varené ani dve hodiny.Keďže som z neho jedla dosť veľa a až potom som si všimla ružovej farby a som 8+3 tt veľmi sa obávam listeriozy keďže mám teraz aj chripku. Chcem sa spýtať či je vhodné sa dať otestovať a kedy najlepšie pretože neviem ako funguje inkubačná doba veľmi sa bojím o bábätko prosím je dovod na obavy? A aj keby nie ako sa dá najdôveryhodnejším otestovať?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek okolnostiam je malá pravdepodobnosť nákazy listeriózou, ak nebolo mäso z pofidérneho zdroja. Podľa mňa sa nemusíte obávať. Odsledujte si to.

  • Hádka

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor teraz sme sa veľmi pohádali s manželom a boli ma brucho z toho ľahla som si a je mi lepšie ale chcela som vedieť či môže hádka vyvolať missed abort a či mám mať obavy a radšej sa dať pozrieť na sono? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hádka Vám potrat nevyvolá, zbytočne sa však nerozčulujte. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pri zmene zdravotného stavu navštívte Vášho obvodného gynekológa.