Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesť hrdla, zväčšenie uzliny v tehotenstve

    , Autor: michaela4

    Dobrý večer pani doktorka. V prvom rade by som sa Vám chcela poďakovať za Vašu predchádzajúcu odpoveď a tým aj pomoc. Som približne v 16 týždni tehotenstva a približne pred mesiacom ma dosť bolelo hrdlo, čo som liečila najmä šípkovým čajom, medom a kloktaním soľného roztoku. Bolesť prešla no na pravej strane krku som si nahmatala zväčšenú uzlinu (cca 1cm). Bolesť hrdla sa priebežne vracia, hrdlo je zčervenané no uzlina za posledné 4 týždne nezmizla. Výter z hrdla a nosa bol negatívny. Chcela by som sa opýtať, či by prípadná infekcia, ktorá spôsobila zväčšenie uzliny, mohla ublížiť bábätku, resp. či by zväčšenie uzliny mohlo znamenať aj niečo vážnejšie ako následok infekcie, je to v tehotenstve možné? Cítim sa však celkom dobre, teploty nemám. Ďakujem pekne za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    počas tehotenstva je imunitný systém zmenený, preto zväčšená uzlina môže byť pretrvávajúcim následkom infekcie. Na druhej strane nie je správne podceňovať to a o pár týždňov opäť navštívte lekára. Predpokladám, že išlo len o lokálnu infekciu a dieťatko to nijak neohrozilo.