Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,438 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • otázka

    , Autor: sandraaaaa

    Dobrý deň, Som v 38tt a cele tehu mám palenie pri močení a žltý výtok. Moč vždy na poradni ok, a za cele tehu ster bol braný 5 krát tiež vždy ok. Pred mesiacom bol braný naposledy. Gynekologička mi aj na základe dobreho steru dala Amoxicillin čipky kôli tomu výtoku, liečba na 10dní. Ale po5 dnoch som to po dohode s nou vysadila, lebo mi bolo ešte horšie. Po vysadení o týžden ma začalo paliť zo spodo taký zvlaštny pocit nikdy som to nemala skôr taky štiplavý a nielen pri močení. A celý spodok ma boli. Toto trva druhý týždeň. Vo štvrtok som bola na poradni a dala mi na palenie koltrimazol krem ani ma nepozrela a tu bolesť uznala že sa rozťahuju pôrodne cesty. Preto sa pýtam či ta bolesť ktoru mám hlavne ked vstavam z postele a pri chôdzi nemôže byť z toho palenia. Stači ísť ku gynekol. až vo štvrtok? Poi koltrimazole sa mi zda že palenie je menšie ale o máličko. Ake lieky by mi mohla na to dať? Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    pokračujte ďalej v užívaní Klotrimazolu a počkajte na efekt. Liečbu neprerušujte a v prípade, že sa váš stav nebude zhoršovať navštívte poradňu vo štvrtok.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo a antibiotiká

    , Autor: martinka

    Dobrý deň. Som v 9 tom týždni tehotenstva a dostala som od syna covid. Okrem toho že má všetko bolí mám zápal dutín a bolesť uší. Lekárka mi predpísala Amoksiklav,ale mali v lekárni len náhradu Pencal. Sú vhodné antibiotiká v takomto prípade ochorenia a v tomto týždni tehotenstva? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, s Penlacom nemám žiadne skúsenosti, podľa zloženia je to však generikum Amoksiklavu, takže má rovnaké zloženie. Na COVID-19 nie je nevyhnutné užívanie antibiotík. Záleží od viacerých okolností, výsledku vyšetrení, ako je napríklad hodnota CRP. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, a aj keď je to skôr otázka na ORL lekára, či všeobecného lekára, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Amoksiklav sa v tehotenstve užívať môže. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Stena maternice

    , Autor: Jani77

    Dobry den pan doktor, bola som dnes na vysetrenie u gynekologa kvoli discomfortu pri moceni. Som v 15.tyzdni. Vaginalny ster bol pozitivny na kvasinky. Ale ine ma trapi. Pritom ako vysetroval tak presiel poriadne sonom aj mocovy mechur a steny maternice a do spravy napisal enormne tenky dolny segment uteru t.c intaktny zobrazujuci sa pri plnom moc.mechuri. Nebol to moj lekar ale zastupujuci takze skupy bol dost na slovo a nic mi k tomu nepovedal aj napriek otazkam. Mozete mi prosim vas dat vas nazor ci je toto nieco nad cim mam panikarit uz teraz? Nerozumiem ci mi hrozi ze tehotenstvo nedonosim. Je to moja prva gravidita. Dakujem pekne!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tenký dolný segment zvykne byť u pacientiek po cisárskom reze alebo po odstraňovaní myómov. Bez videnia nálezu sa Vám k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku a tehotenstvo prebieha bez komplikácií, nemusíte sa obávať a určite nepanikárte. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov a nasledujúcu poradňu absolvujte podľa plánu.

  • Infečné vyšetrenie pri potratoch

    , Autor: ja_1111

    Dobrý deň p. doktor, po opakovaných kontrolách som 7+3tt, GS rastie 17mm (nepravidelného tvaru) HCG stúpa pomalšie 10 000 momentálne - údajne pri mmt by to už bolo badateľné, vraj si nemyslia, že by šlo o tento prípad a už by došlo aj k problémom zdravotným v takomto štádiu a dĺžke tehotnosti (bála som sa o pseudogestčný vak), priklánali sa na vaječníku ku corpus luteum ani tekutinu nemám v maternici žiadnu - takže asi anembryomola. Myslíte že by stále mohlo ísť o tehotnosť mimo maternice?

    Druhá otázka je - chceli ma poslať na infekčné pre odhalenie možných príčin potratu opakovaného, aké všetky veci je dobré na infkeečnom vyšetriť, čo ovplyvňuje plodnosť? (lekár chcel odomňa konkrétne veci, ale ja sa k tomu neviem nikde dopátrať žiaľ), ostatné vyšetrenia - imuno, hemato, endo, genetika som objednaná :) Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v 8. bežiacom týždni tehotenstva už musí byť jednoznačne vidieť akciu srdca zárodku. Ak je gestačný vačok nepravidelného tvaru a nie sú vidieť embryonálne štruktúry, v dutine brušnej nie je voľná tekutina a v oblasti vajíčkovodov a vaječníkov nie je vidieť žiadnu patológiu svedčiacu pre mimomaternicové tehotenstvo, jedná sa s najväčšou pravdepodobnosťou o anembryomolu. Čo sa týka mikrobiolologických vyšetrení, obvodný gynekológ Vám môže realizovať stery na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis. Spomínané vyšetrenia odporúčam pri opakujúcich sa potratoch realizovať tiež. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Placenta praevia centralis

    , Autor: Macka01

    Dobrý deň prajem, prosím Vás chcem sa spýtať, na morfologickom ultrazvuku v 20tom týždni, mi pán doktor povedal, že mám placentu vcestnú, ktorá komplet prekrýva vnútornú bránku. Je to zadná stena. Pohyby cítim. Bábätko je v poriadku. Je to 2 tehotenstvo, 1 pôrod už bol - prirodzený, bez problémov. Toho času nekrvácam, nešpiním.
    Do záveru napísal: Placenta praevia centralis.
    Moja otázka by znela, či môžem chodiť normálne do práce (8 hodinové zmeny)? Som sestrička na jednej klinike, samozrejme nebudem dvíhať pacientov ani nič podobne, avšak sedieť, vybavovať telefonáty, brať krv, sem tam chodiť - tomu sa určite nevyhnem. Alebo je vhodne ísť radšej na PN a skutočne iba ležať? :(
    Rovnako sa chcem spýtať na vykonávanie klasických domácich prác - ako je predovšetkým varenie, sedenie za PC a práca z domu, príp. prechádzky vonku....upratovanie atď., to pomáha manžel, takže som odbremenená :)))
    Je možne, že placenta sa ešte vytiahne a bude všetko v poriadku a budem rodiť prirodzene?
    Ďakujem za Váš čas. :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na základe opisu si myslím, že tehotenstvo bude musieť byť ukončené plánovaným cisárskym rezom. Placenta sa už za týchto okolností nevytiahne. Je potrebné o tom informovať pred vyšetrením každého vyšetrujúceho lekára. Pri diagnóze Placenta praevia centralis je vaginálne vyšetrenie kontraindikované. Ak nemáte žiadne ťažkosti, pri bežných činnostiach môžete fungovať. Určite sa však nepresilujte a nenamáhajte. Je na mieste zvážiť PN vo vyššom štádiu tehotenstva. Pri ťažkostiach alebo nejasnotiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Potrat a dalsie nepodarené tehotenstvo

    , Autor: ja_1111

    Dobry den pan doktor este ma napadlo, mam prazdny gestacny vak v materni 6+3tt 7.5mm, lekar ma strašil ze mozem mam mimomaternicove a mam prist o tyzden, mozem ak mam GS v maternici?
    A druha otazka 7.8. Som potratila spontanne lekar mi pichol “metylcek” nevedela som co to je ale asi methotrexat do svaloviny 1x na docistenke. Teraz som v septembri otehotnela (posledna ms 2.9.) mozem mat prazdny vak kvoli tomu lieku? (Udajne sa nema otehotnieť 3-4.mesiace) :( strasne sa bojim. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínaný "metylček" je methylergometrín, ktorý sa podáva na podporu vypudenia obsahu a vyčistenia maternice. Prázdny gestačný vak v maternici svedčí skôr pre anembryomolu, kedy nie sú prítomné v maternici (ani mimo nej) embryonálne štruktúry a gestačný vak je prázdny. Bez videnia nálezu sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Môže sa jednať aj o pseudogestačný vak, ktorý nie je okrúhly, ale oválny a nie je uložený centrálne, čo môže byť znakom mimomaternicového tehotenstva. Ak sa potvrdí diagnóza anembryomoly, dutinu maternice bude potrebné inštrumentálne vyčistiť. Ak u Vás došlo za sebou k dvom potratom, odporúčam realizovať hematologické, endokrinologické, genetické, prípadne aj imunologické vyšetrenie.