Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otvaranie a skracovanie krcka

    , Autor: odbornik6

    Dobry den,
    momentalne lezim v nemocnici, no kedze som odpovede na svoje otazky nedostala, chcela by som sa pani doktorka opytat Vas na Vas nazor. Som v 29. tyzdni. V nedelu som bola otvorena na spicu prsta, v pondelok uz na jeden prst, mala som tvrdnutie brucha a bolesti v podbrusku, ktore po podavani magnezia ustupili. Zrusili mi tym padom kludovy rezim. Krcok merany ultrazvukom mal v nedelu 2,5cm, ale je vraj tuhy. Nakolko je tato situacia vazna a nakolko sa mozem pohybovat. Co sedenie a kratke prechadzky? Budem uz musiet az do porodu lezat? Ake rizika hrozia babatku, ak by sa narodilo teraz? Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v 29 týždni je ešte veľmi priskoro na takýto nález, preto by som zvolila postup podľa toho ako bude váš vaginálny nález progredovať - či, po vysadení magnéziových infúzii bude nález rovnaký alebo sa budete ďalej otvárať. Ak sa budete ďalej otvárať tak jednoznačne kľudový režim a pokračovanie v infúzii ak nie, a krčok maternice ostane tuhý a zatvorený je možné zrušenie kľudového režimu.

Podobné otázky

  • Hnačka

    , Autor: NinkaH

    Dobrý deň pán doktor.
    Už štvrtý deň ma trápi hnačka. Som v 34+2tt. Predtým som hnačkovala z magnosolvu ale vysadila som ho a vymenila za magnerot uz bolo fajn. V sobotu som začala mať kŕče a denne chodím aj 6-7x na wc. Robili mi výter z recta výsledky ešte nie sú a dali mi smectu. Dnes som začala s jej užívaním. Bola som upozornená, že hnačka a kŕče môžu spôsobovať skracovanie krčku, ktorý už mám momentálne len 1,5 cm. Je to pravda ? Poprípade ak sa stav nezlepší mám ísť do nemocnice? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to niečo obdobné, ako nadmerný dráždivý kašeľ, ktorý, ak pretrváva dlhšiu dobu, môže mať vplyv na nález na pôrodných cestách. Pri častej a nadmernej hnačke, rovnako tak aj pri dráždivom dusivom kašli sú vyvíjané vnútrobrušné tlaky, ktoré môžu vyvíjať tlak na maternicu, ktorá následne môže tvrdnúť a to môže spôsobovať predčasné otváranie a skracovanie krčka. Odporúčam tiež užívanie probiotík. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov a v prípade ťažkostí alebo nejasností ich navštívte.

  • Guaracujan

    , Autor: zabka-2

    Dobry den, este doplnujucu otazku ohladom guaracujanu na tvrdnutie bruska (21tt), uzivam ho aj s magneziom ale nemoze samotny guaracujan uvolnovat aj krcok (skracoavat, otvarat) kedze uvolnuje svaly? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, otváranie a skracovanie krčka maternice môže byť spôsobované viacerými faktormi, napr. infekciou. Čo sa týka princípu užívania magnézia alebo guajacuranu, slúžia na uvoľnenie svalových dráh maternice, tým že maternica nebude napätá, steny maternice nebudú pôsobiť na plod, plod sa nebude tlačiť na krčok a krčok sa nebude skracovať ani otvárať. Je to ako princíp otvárania sa pri pôrode - kontrakcie spôsobujú tlak na plod, ktorý sa tlačí cestou najmenšieho odporu, teda na krčok maternice. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a v prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo nejasností ho kontaktujte.