Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,099 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vysetrenie

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, chcem sa spytat, ci sa mi zhorsil nalez z vysetrenia na poslednej poradni som bola v 31tt otvorena tesne na prst, krcek takmer spotrebovany a dnes som 33 tt a dr. povedal, ze som otvorena na 2 cm a krcek takmer spotrebovany. som prvorodicka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    tesne prst a 2 cm nie je veľký rozdiel, každopádne pre daný týždeň ide o pokročilý nález a je na zvážení hospitalizácia, každopádne je nutný kľudový režim.

Podobné otázky

  • Preventivna prehliadka

    , Autor: Janulka456

    Dobry den,

    chcela by som sa spytat, ci by lekar na preventivnej prehliadke zistil tehotenstvo.

    Tehotensky test mam negativny, od styku uplynulo 53 dni a na tento den bol test negativny.

    Na prehliadle sa vykonavalo sono krcka maternice aj vysetrenie hmatom a lekar vravel, ze je vsetko v poriadku.

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, extrémne skoré tehotenstvo (53 dní od styku) na USG nie je vidieť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva je potrebné realizovať odber krvi na beta HCG. pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • usg vysetrenie

    , Autor: nisa

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať či sa mohlo niečo stať bábätku v brusku ak počas usg vyšetrenia (1trimester) doktorka veľmi tlačila sondov na podbruško. Bolo to veľmi nepríjemne.

    A tiež o škodlivosti 3D ultrazvuku lebo internet je plný informácii o škodlivosti.

    Vopred veľmi pekne dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, plod je v maternici dobre chránený. Realizáciou USG vyšetrenia sa plodu nič nestane, ani použitím vaginalálnej, ani abdominálnej sondy, ani samotným USG žiarením, ktoré je počas realizácie USG vyšetrenia malé. Museli by ste byť kontinuálne niekoľko dní vystavená USG žiareniu, aby malo teoreticky nejaký vplyv. Súčasné moderné USG prístroje sú už na inej úrovni a používajú aj inú dávku USG žiarenia.

  • Ultrazvuk a zrkadla

    , Autor: Florencia 5

    Ďakujem pán doktor ešte takú pre mňa poslednú uistovaciu otázku teda tá aplikácia zrkadiel ani vyšetrenie prstami nemôže ublížiť bábätku ani v tak skorom štádiu tehotenstva áno? Ak keď také vyšetrenie som mala viac krát? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, presne tak. Vyšetrenie v gynekologických zrkadlách, ani palpačné gynekologické vyšetrenie nemá vplyv na tehotenstvo, bez ohľadu na počet vyšetrení, ako aj týždeň tehotenstva. Nemusíte sa obávať

  • Ultrazvuk a vysetrenie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa spýtať od začiatku tehotenstva mám spinenie a krvácanie užívam veľmi veľa hormónov aby sa to nedialo keďže som po Ket ivf. Užívam Estrofem 4*2 plus prolutex ráno a obed večer progesteronelle. Najskôr som spinila na začiatku ružová krv to mi robili sono vyšetrenie na pohotovosti v pondelok pred pár týždňami aj pozreli má prstami z vnútra aj kukli vnútro klieštami. Potom mi navýšili estrofem z 3*2 na 4*2 a progesteronelle aj na obed aby som nespinila potom o týždeň na to som mohla znížiť dávku ale zase som začala špiniť tak som šla ďalší pondelok teda o týždeň toho prvého sona na ďalšie sono a už bola aj akcia srdiečka tam mi nepozerali ani spodok ani prstami čisto len sono bolo všetko ok. Potom som vo štvrtok mala len sono v centre kvôli tomu že ma pottebovali pozrieť aby ma už prevzal môj gynekológ a ubezpečili ma že sono neškodí.Dnes je utorok a ja som zase začala krvácať slabo ružovo a mala silné kŕče dva dni už od včera v noci a keďže som nespala šla som teda dnes neskoro na pohotovosť pretože som nechcela nič podceniť. Robilo sono pár minút a pozreli má aj zvnútra prstami plus dali tie kliešte na otvorenie pošvy. Nebolo to príjemné ale všetko bolo ok skrátka výsledok znie že pravdepodobne krvácam z vysokého krvného tlaku no chcem sa spýtať či takéto vyšetrenie pošvy vnútorné prstami alebo to že dali tie kliešte plus sono 4 krát za mesiac tento môže ublížiť bábätku alebo môžem byť pokojná som 7+3 a najbližšie plánujem sono až koncom trimestra. Ale len potrebujem vedieť a upokojiť či mohlo niečo uškodiť či sono ultrazvuk? Alebo vyšetrenie z pošvy keďže dávali dnu tie kliešte či ako sa to volá a prsty kvôli vyšetreniu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie ružovým výtokom alebo hnedým výtokom, je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Realizovanie USG, ani vyšetrenie v gynekologických zrkadlách, či palpačné gynekologické vyšetrenie nemá na tehotenstvo vplyv. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v nastavenej liečbe a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Sono v 6týždni

    , Autor: TaraHappy

    Dobrý deň, pán doktor. Bola som u pani doktorky na potvrdenie tehotenstva, tá mi ho potvrdila povedala, že sa nachádza v maternici a ukázala mi aj žltkový vačok. Chcela by som sa opýtať neukázala mi embryo ani o ňom nič nepovedala, nepočúvali sme ani srdiečko. Je možno, že ho ešte nevidela. O 2 týždne mám ísť na kontrolné sono. Tvrdila že týždne sedia aj mi dala domov fotku zo sona.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu, či poznania popisu USG vyšetrenia sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. V 6. týždni tehotenstva by už malo byť vidieť aj akciu srdca. Ak Vám bola daná fotka, predpokladám, že na nej je už vidieť aj embryo. Inak nemá zmysel pacientke dávať fotku. Štandardne sa ďalšie vyšetrenie robí s odstupom pár týždňov, kedy sa najčastejšie v 8. - 9. týždni tehotenstva zakladá tehotenský preukaz. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte.