Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,760 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • vysetrenie

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, chcem sa spytat, ci sa mi zhorsil nalez z vysetrenia na poslednej poradni som bola v 31tt otvorena tesne na prst, krcek takmer spotrebovany a dnes som 33 tt a dr. povedal, ze som otvorena na 2 cm a krcek takmer spotrebovany. som prvorodicka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    tesne prst a 2 cm nie je veľký rozdiel, každopádne pre daný týždeň ide o pokročilý nález a je na zvážení hospitalizácia, každopádne je nutný kľudový režim.

Podobné otázky

  • HCG a NT

    , Autor: Pato6541

    Dobry den , dali sme si robit trisomy test kde zial vyššiel pozitivny test na DS .
    Ale mierka je 1:1800
    Viete mi prosim Vas vysvetlit ci hodnotu su v norme alebo nie ?
    PAPP negat
    Free-beta hCG 44,03
    NT : 2,6
    TSH : 2,590

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v opise spomínate výsledky Trisomy testu, ako aj prvotrimestrálneho skríningu. Trisomy test aj napriek presnosti predstavuje skríningové vyšetrenie. Pre jednoznačné potvrdenie je vhodné realizovať amniocentézu, až potom je povolené ukončenie tehotenstva.

  • Hodnoty screeningu

    , Autor: Janula010

    Dobry den
    Viem ze ste obdrzali uz vela otazok ohladne screeningu v 1 trimestri a verim tomu ze keby nieco nebolo v poriadku tak mi to moja doktorka aspon jemne naznaci ale predsa sa chcem opytat na hodnoty Papp 3,77 a free beta hcg 13,2 s vasich predoslich odpovedi by mala byt hodnota papp asi v poriadku. Bola som aj na odber krvi na trisomy ( bezohladu na to ake vysledky by boli)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, samotná hodnota PAPP-A nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Neexistujú pre ňu referenčné hodnoty, teda ak to je od-do, tak je to v norme, toto pre tento parameter neplatí! K tomuto odberu je nutné urobiť ešte vyšetrenie z krvi na fbHCG (free beta HCG). Tieto výsledky získané z odberu krvi sa potom spolu s hodnotami získané z UZ vyšetrenia plodu, kde sa sleduje tzv. NT, teda šijové prejasnenie a nosová kosť, dajú do špeciálneho PC programu, ktorý to celé vyhodnotí a stanoví možné riziko postihnutia plodu. Tento tzv. kombinovaný UZ screening, ktorý je určený na vyhľadávanie genetických porúch plodu sa robí od 11+3 do 13+6 tt. Má oveľa väčšiu výpovednú hodnotu ako samotný triple test, ktorý sa robí od dokončeného 15 tt, najčastejšie v 16 tt a to odberom z krvi. Ak by niečo nebolo v poriadku, určite by Vás o tom lekár informoval.

  • Spinenie pocas dojcenia

    , Autor: miskamilka

    Dobry den pan doktor, som 6 mesiacov po porode, dojcim, menzes este nebol. Obcas sa mi vsak vyskytuje slabucke ruzove spinenie z krcka. Cytologia po porode bola v poriadku, aj ultrazvukove vysetrenie, bolesti pri styku ani inak nemam. Cim to moze byt sposobene? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je možné, že sa u Vás "štartuje" menštruačný cyklus. Nemusí sa jednať o žiadnu patológiu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krčok

    , Autor: Kikuš2001

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať na podadni mi moja doktorka zistila že mám skrátený krčok na 2,5 cm som v 19 tt. Vypísala mi papier na hospitalizáciu v nemocnici som mala krčok v takej istej veľkosti krčok je tuhý uzatvorený je tam nejaké riziko predčasného pôrodu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, iba na základe opisu, bez poznania bližších informácií sa V8m takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Dôležité nie je iba palpačné gynekologické vyšetrenie, ale aj cervikometria. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • 2.skrining

    , Autor: Nikuskas

    Dobry den,
    som v 14+5 tyzdni tehotenstva a vcera som bola na odbere krvi na 2. skrining…odber vsak prebehol velmi rychlo a myslim ze len do jednej skumavky…pocas prveho tehotenstva sa mi zda, ze bravali do viacerych skumaviek…je to podla Vas v poriadku, resp. co si o tom myslite? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže na PTS (prvotrimestrálny skríning) je už neskoro a na morfologické USG je ešte skoro. Mohlo sa jednať o Tripple test. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrenie realizujúcich lekárov.