Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,951 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • pohyby

    , Autor: homerka

    Dobry den,
    podla PM som na prelome 18tt a 19tt. Uz asi dva tyzdne dozadu som citila pohyby babatka, v sobotu aj celkom intenzivne a odvtedy akoby nic :( mozno kde tu nejaky minimalny pohyb, ale uz neviem ci si to nenahovaram. Som z toho strasne nervozna. Je to moje tretie tehotenstvo, ale teda nepamatam sa, ze by som bola predtym taka "paranoidna". Doteraz som nemala ziadne problemy, vsetky vysledky su ok. Jedine hemoglobin som mala 148 co je este v norme, ale predsa mi dal gynekolog preventivne 50mg anopyrinu. Na kontrolu ku gyn.som objednana az buducu stredu. Nemam tam ist skor? Su to uz skoro 4 dni co ho necitim :(((((
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    pohyby u viac rodičiek sa objavujú okolo 18 týždňa gravidity preto myslím, že nie je dôvod na paniku.

Podobné otázky

  • Slabšie pohyby

    , Autor:

    Dobrý deň , som v 27 ty a cítim slabšie pohyby od včera , nie sú to také kopance ako predtým a ani nie tak často . Myslíte si že je to v poriadku ? Alebo je tam niejaky problém? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hoci sa maternica každým dňom zväčšuje, zväčšuje sa aj plod, ktorý má stále menej miesta, preto pohyby s rastúcim týždňom tehotenstva budú menej intenzívne. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Kopance

    , Autor:

    Dobry den kopance pocitujem uz asi od 18tt som prvorodicka .. a chxem sa opytat ze niekedy somich mala castejsie a silbejsie a od 7.06. su slabsie a menej .. je to v poriadku ? Na poradnu mam ist az 23.6. Momentalne som v 22tt a myslela som ze budu este viac caste a silnejsie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hoci sa maternica každým dňom zväčšuje, zväčšuje sa aj plod, ktorý má stále menej miesta, preto pohyby s rastúcim týždňom tehotenstva budú menej intenzívne. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Možná hypoxia plodu

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor chcem sa opýtať akurát idem zo Sona z nemocnice som aktuálne 40+6 ale plod zodpovedá iba 37+1 hore do diagnóz mi napísali:
    -dohľad nad inou normálnou graviditou
    -Starostlivost o matku pre príznaky hypoxie plodu
    Plod:1
    Akcia/pohyby:+/+
    Poloha/postavenie : Hl./l.
    Bpd:91 mm/36+5
    HC:332mm/37+5
    AC:335mm/37+3
    Fl:72mm/36+4
    Váha:3150g
    Placenta:Zs
    Pv:norma
    Au PI:0,96N
    Au RI:066N
    Gest vek/vyp:40+6/37+1
    Chcem sa preto opýtať či až moc zaostáva v raste a prečo si ma tam nenechali keď je moznost že bábätko bude choré :( ešte chcem doplniť ja som tiež vzrastovo menšia (158)pri narodení 2900g a priateľ tiež nie je vysoký (170)a pri narodení 2700g, preto sa chcem opýtať či moje bábätko nemôže byť aj z tohto dôvodu menšie ... A doktorka ktorá robila sono povedala že všetko je v poriadku tak prečo napísala do diagnóz, že bábätko je choré :( mohli by ste mi to vysvetliť ďakujem :( som z toho úplne na prášky :( strašne sa bojím ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, štandardne sa musí vylúčiť iná možná príčina, až po vylúčení sa môže skonštatovať, že sa nejedná o IUGR, či FGR, teda intrauterinnú rastovú retardáciu plodu, ale že sa jedná o konštitučne menší plod (SGA). Podľa opisovaných výsledkov je plod v poriadku, prietoky sú v poriadku, a aj veľkosť plodu je v poriadku vzhľadom k okolnostiam. Nikde nie je napísané, že plod sa nemá dobre, ani že bude postihnutý. Spomínaná diagnóza sa dáva pri podozrení na zaostávanie plodu v raste, neznamená to ale, že plod je postihnutý. Podstatné je vylúčiť nedostatočnosť placenty, ktorá má vplyv na výživu plodu. Opakujem ale, vzhľadom k okolnostiam si myslím, že sa nemusíte vôbec obávať. Ste však už po termíne, takže sa skôr informujte o ďalšom postupe v zmysle preindukcie/indukcie pôrodu.

  • Pohyby 28tt

    , Autor: Matulka_C

    Dobrý deň prosím o názor v pondelok som bola v poradni pre zmenený vodnatý výtok gynekológ mi spravil aj ultrazvuk všetko bolo ok bábo sa hýbalo plodovej vody bolo primerane. Ide o to že vždy sa aktívne hýbalo davalo o sebe vedieť počas celého dňa viditeľne na pravom boku nožičkou alebo ručičkou k rebrám stále kopkalo. V stredu ma začalo kopať ale cítila som to dole v podbrušku ako je močový mechúr. V štvrtok a dnes už cez deň málo čo cítim a vôbec si nesom istá či to je jeho kopkanie je to úplne iný pocit akoby to bolo iba čkanie neviem to inak opísať proste vôbec to nieje vidieť na bruchu že tam kopká. Je to normálne podľa Vás som v 28tt ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, plod sa postupom tehotenstva zväčšuje a má stále menej a menej miesta na hýbanie, preto už v III. trimestri nie sú pohyby plodu až tak intenzívne. Samozrejme, môžete pociťovať aj čkanie plodu. Odsledujte si to. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Samozrejme, pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tahava bolest na pravej strane hrudniku

    , Autor:

    Dobrý večer, som na začiatku 9 mesiaca. Od poslednej poradne je všetko v poriadku avsak mám jeden problém. Na pravej strane nad bruskom pod prisami mam pichavo-tahavu bolest. Ako nahle si to natrem niecim studeným al. Prilozim nieco studené to na chvíľku prejde. Je tato bolest v poslednom mesiaci normálna? Moze súvisieť s padanim bruska a natsjovanim koze? Pohyby citim stale. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je dôležité vylúčiť, či sa nejedná o pichavú bolesť pod rebrovým oblúkom sprevádzanú svrbením bruška, dlaní, či chodidiel a s tým súvisiacu možnú príčinu ťažkostí. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, prípadne nemocničné zariadenie, kde plánujete rodiť.