Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,359 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • opar

    , Autor: odbornik6

    dobry den... som v 24 tt a dnes sa mi vyhodil na dolnej pery opar... predtym som opar uz mala viackrat za zivot... mozem si ho potierat mastickou na opary oparstop?neuskodi to babetku? alebo si ho mam lieit niecim inym napr. zubnou pastou? dakujem velmi za skoru odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    môžete si opar potierať Oparstop-om. Bábätku neuškodí.

Podobné otázky

  • Skracovanie kŕčka

    , Autor:

    Dobrý deň, viem,že už sa Vás veľa žien pýtalo na skracovanie kŕčka, ale mám zopár nejasností, s ktorými mi môžete pomôcť len vy. Som v 20 tt a môj kŕčok má teraz 22mm. Lekárka mi predpísala Utrogestan 1-0-1 vraj preto, že som už v druhom trimestri. Je to dávkovanie postačujúce ? Všimla som si,že niektoré ženy majú vyššiu dávku. Čo je prosím Vás funneling ? Vyžaduje si skracovanie kŕčka pokoj na lôžku alebo sa môžem aspoň trochu prejsť a ísť napr.na nákup alebo navariť ? Je možné že sa pri pokojovom režime a braní magnézia kŕčok trochu predĺži ?
    Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď !

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, dôležitá nie je iba samotná dĺžka krčka maternice, ale hlavne jeho aktívna časť, t.j. časť. ktorá nie je otvorená. Funneling je vnútorné otváranie sa krčka maternice. Utrogestan, rovnako ako Duphaston je progesterónový blok používaní v liečbe hroziaceho potratu alebo predčasného pôrodu. Možnosti dávkovania sú rôzne, je ich viacero, a každý gynekológ používa iné dávkovanie. Napríklad na našej klinike používame Duphaston v dávke 2x1, menej často 3x1 tabletku. Šetriaci režim alebo kľud na lôžku predstavujú režimové opatrenia, aby vplyvom gravitácie a tlaku plodových častí nedochádzalo k otváraniu sa krčka maternice. Predĺženie krčka maternice nie je možné, ak je nález daný, snažíme sa o to, aby sa kľudom na lôžku a užívaním magnézia nezhoršoval, spätný nález a predĺženie krčka už možné nie je. Do 24 tt sa pri nepriaznivom náleze vykonáva aj cerclage, teda zošitie krčka maternice. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná všetky okolnosti, ako aj výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť a určiť ďalší postup, prípadne upraviť alebo doplniť liečbu.

  • Môžu byť tieto príznaky znakom tehotenstva?

    , Autor:

    Dobrý deň,
    s partnerom sa snažíme o bábätko, a síce už zopár testov vyšlo negatívne povedala som si že s testom počkám do očakávanej menštruácie. Lenže všimla som si na sebe, že má začali bolieť prsia(nebolievaju ani pred menštruáciou a ani počas) a k tomu mám biely výtok ale nesvrbi, nepali,nezapácha a keďže som pred nedávnom absolvovala operáciu (laparoskopiu, odstraňovanie cysty) chodila som na kontroli častejšie a žiadny zápal sa mi neobjavil. Nemám chuť do jedla a častejšie chodím na WC. Do očakávanej menštruácie mi ostáva 8 dni takže symptómy by som nepripísala k predmenštruačným bolestiam.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenský test je zbytočne realizovať predčasne. Vyčkajte, pokým Vám menštruácia bude meškať 12-14 dní, následne si urobte tehotenský test alebo navštívte Vášho obvodného gynekológa. Na základe opísaných príznakov sa nedá jednoznačne diagnostikovať tehotenstvo.

  • Otec

    , Autor:

    Dobry den .Prosim vsetkych o zhovievavost pri citani tohto amoralneho prispevku.Pan doktor mam cyklus 28dni takmer vzdy.niekedy sa stane ,velmi sporadicky ze az do 30 dni.skor je to vynimka .18juna som mala menzes v trvani 5 dni ako je u mna zvykom.27 a 30 jun som mala nechraneny pohlavny styk s partnerom.Vyvrcholil do mna oba razy.kalendar mi ukazoval 10ty den a 13 ty den cyklu.Ale a teraz prichadza to najhorsie .4teho jula teda 17t den cyklu som mala sex s inym muzom bohuzial. Cely styk bol chraneny az ku koncu asi dve minuty pred vyvrcholenim si dal ochranu dole a vyvrcholil von.ja predpokladam ,ze sa nic nemohlo stat.Pochopitwlne som tehotna.zistila som to 18jula treti den meskania menstruacie mi ukazoval kalendar a to som mala hrube ciary jasne uz.robila som si test priblizne aj 26den cyklu tusim a bol negativny ,lebo uz vtedy som bola v strese.prosim Vas pan doktor o uprimnu odpoved.Aka je sanca ,ze toto dietatko by nebolo dietatom mojho partnera,ale toho muza zo 4teho jula.Vsetkym sa este raz ospravedlnujem a vopred vam velmi dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou je otcom dieťaťa Váš partner, keďže ste mali nechránený pohlavný styk v čase ovulácie, za predpokladu, že máte menštruáciu pravidelnú a ovuláciu. Ak ste mali mimopartnerský pohlavný styk, ktorý bol chránený, nepredpokladám, riziko otehotnenia z tohoto styku je minimálna.

  • Plánované tehotenstvo a Ct

    , Autor: madelein

    Dobry den, s manzelom sa uz zopar mesiacov snazime o babatko, zatial neuspesne. Posledne obdobie ma trapi bolest hlavy, tento tyzden mam absolvovat CT vysetrenie mozgu. Bude to akurat +\- v obdobi ovulacie. Chcem sa informovat, po akej dlbe po vysetreni sa mozme pokusat dalej? Kedy to uz bude bezpecne- tj nebudem sa musiet bat ze to nejako ovplyvni plod?- teda ak by sa nam to podarilo... Kazdy mesiac je teraz vzacny a nechceli by sme vynechat par mesiacov... Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aspoň ten mesačný odstup by bol určite vhodný,
    tiež musíte mať samozrejme krytý genitál i vnútorné pohl.orgány počas vyšetrenia
    tiež dop. konzultáciu a prehodnotenie prípadne s avším lekárom-neurológom , kt. vám Ct doporučil, či to je nutné vzhĺadom na vysoko želanú graviditu.
    s pozdravom

  • vysoke CRP

    , Autor: katik512

    Dobrý deň,
    rada by som sa opýtala, som v 22.týždni a mám vysoké CRP 64, podozrenie na zápal dutín a bola som v stredu aj na výtere z nosa. Pani doktorka mi predpísala kvapky Pamycon a Bioparox, budem potrebovať aj antibiotiká ale až na základe výsledkov výteru, ktoré však budú až v pondelok. Nemôže zápal ohroziť bábatko, keď nemám žiadne lieky?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    CRP 64nie je až také vysoké, to sa nemusíte zatiaľ obávať
    Bioparox je lokálne ATB v spreji a pamycon je tiež ATB kvapky, tak máte zatiaľ postačujúcu liečbu , nemusíte sa obávať

    s pozdravom