Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,887 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • lieky

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, momentálne by som mala začínať 6. týždeň tehotenstva a pravdepodobne v čase otehotnenia, alebo tesne pred som bola veľmi chorá, brala som Cedax 7 dní a následne na to Sumamed. Mohlo by to mať negatívne následky? Mám ešte jednu otázku. Bolí ma hrdlo, môžem si striekať Tantum Verde, prípadne kloktať Stopanginom? Zo slanej vody ma napína. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    ako som už viackrát písala, je ideálne ak sa počas včasných fáz gravidity neužívajú žiadne lieky, pretože väčšina liekov nemá urobené štúdie, ktoré by potvrdzovali ich bezpečnosť v prípade užívania tehotnými ženami. Tá sa iba predpokladá. No ak sa gravidita vyvíja normálne nemyslím si, že by mohlo dojsť k poškodeniu plodu.
    Čo sa týka spomínanej liečby bolesti hrdla, je to v poriadku.

Podobné otázky

  • Medocriptine

    , Autor: Bibi22

    Dobrý deň pán doktor. Prosím Vás o radu ohľadom liekov Medocriptine na zastavenie tvorby mlieka. Užila som zatiaľ 6 tabliet a začali mi opuchať nohy v oblasti členka môže to prosím byť z tohto lieku? Stále sa mi odgrguje kyslé, ako by som sa práve zvracala, ale nevracam. Sú to lieky na zastavenie tvorby mlieka ale nechcem poškodiť niečo iné v mojom tele. Mam kŕčové žily neviem či to môže mať nejaký súvis. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste čerstvo po pôrode, opuch dolných končatín, najmä v oblasti členkov, nártu a predkolení je normálny a veľmi častý. Je to aj medicínsky vysvetliteľné. Ak nie sú končatiny bolestivé, nemusíte sa obávať. Nemusí to mať žiaden súvis s užívaním Medocriptinu. Stačí si vyložiť nohy a podložiť ich dvoma vankúšmi a do dvoch týždňov by sa to malo upraviť a odpuchnúť. Pokračujte v užívaní Medocriptine podľa odporúčaní.

  • Parazity tehotenstvo

    , Autor: Vanduš

    Dobrý ďen chcem sa spýtať mám 14 dpo test bol pozitívny ale zistila som že mám parazita detskú mrľu dostala som to asi od 4 ročného synčeka môže tento ty parazita ohroziť plod ? Aké lieky by som mohla nato v tehu brať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, mrle vplyv na tehotenstvo nemajú. Tehotenstvo však ešte nemáte potvrdené. Používajú sa antiparazitiká, existuje preparát Vermox, ktorý by mal byť bezpečný aj počas tehotenstva. Ak predpokladaný prínos liečby preváži nad možným rizikom, je vhodné ich riešiť.

  • Vysoky pulz v tehotenstve

    , Autor: ivusik25

    Dobrý deň pán Doktor
    Prosím Vás chcem sa spýtať ja som tehotná a beriem lieky od tlaku dopegyt 140mg ale ja mám vysoky pulz a na to beriem isoptin ale pulz je každý deň iný chcem sa spýtať musím sa obávať že by musel byt pôrod skôr alebo nie ja mám strach a som 29+5.
    Ďakujem za skorú odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tým, že budete mať obavy aj tak nič nezmeníte. Skúste sa ukľudniť, užívať lieky podľa odporúčaní. Doma si realizujte selfmonitoring tlaku krvi. Pri tlaku nad 140/90 Torr navštívte Vášho obvodného gynekológa. Ak máte kolísavý pulz, postupujte podľa odporúčaní internistov.

  • Bolest panvy

    , Autor: kativa12

    Dobry den, pred par dnami som zistila, ze som tehotna. K dr. som sa chystala tak o 2tyzdne, kedze esdte je skoro. Ale co ma dnes cely den trapi je strasna bolest zo spodu ako keby panvy. Ako keby mi niekto pripevnil zavazie a tahalo ma to. Zvykla som taketo bolesti mavat pri menstruacii, ale len niekedy alebo pri namahe. Po vysetreniach sa zistilo, ze mam krcove zily v posve. Tak som brala cyclo3fort (alebo tak nejak).ale odkedy sme sa snazili otehotniet, tak lieky neberiem. Dlho ma to vsak nebolelo, tak sa teraz trocha bojim, ci je vsetko ok,kedze je to vytuzene druhe dietatko.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aj keď chápem Vaše obavy, takto sa Vám neviem bližšie vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • hodnoty v 12tt po NT ultrazvuku

    , Autor: DiDi1989

    Dobrý deň,

    mám za sebou tzv. NT ultrazvuk, chcela by som sa opýtať či vám nasledujuce hodnoty pripadaju v norme, alebo je nejaký dovod na obavu.

    TT podla PM: 12+6
    MPA: 85,17 mmHg. (1,034MoM)
    Uterina artery PI: 2,1 (1.286 Mom)
    CEL: 64,3
    NT: 1,5
    NB: +
    akcia: +
    POhyby: +
    Doppler a.uterina 1.dx (URPI): PI: 2,35
    1.sin. : PI 1,94

    PAPP-A: 0,191 MoM
    TP: 3.6.2022

    pýtam sa, z dovodu že počas celého vyšetrenia mi doktor nepovedal, že by niečo nebolo v poriadku a v zavere mi len oznamil ze mam zvysene riziko preeklampsie, ale poriadne mi ani nepovedal na základe čoho, nespytal sa ani či nejake lieky uzivam, len mi teda povedal, že mam uživať Aspirin 100mg pred spanim a to bolo všetko.
    Aky máte na to prosim názor vy?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odporúčané užívanie kyseliny acetylsalicylovej 100mg 1x denne až do 36. týždňa tehotenstva je preventívne vzhľadom k prepočítanému riziku na základe hodnôt jednotlivých parametrov. Hoci výsledky sú teraz v poriadku, podklady preeklampsie sa budujú už v skorých štádiách tehotenstva pri poruche tvorby ciev a už na základe prepočtu meraných parametrov sa dá vyjadriť k zvýšenému riziku rozvoja preeklampsie. Stále sa však bavíme iba o zvýšenom riziku. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní lekárov. Do budúcnosti sa nebojte pýtať v prípade nejasností.