Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Screening na DS

    , Autor: culinocka

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som sa informovat k screeningovému testu Tripple test. Prvý mi doktor robil v 12 tt, ktorý vyšiel negatívne v 16 tt mi vyšiel test pozitívne na DS 1:80. Veľa diskusných fór som čítala na internete, kde sa každá druhá mamička stretáva s takýmito pozitívnymi výsledkami a pri tom sa im narodili zdravé detičky.
    Teraz mi v 17 tt pán doktor odobral znova krv na screening a poslal na vyšetrenie. Teraz keby mi vyšiel screening negatívne, tak môžem byť už kľudná, alebo sa mám ešte stále obávať?, resp. čo mám robiť po takýchto výsledkoch? stačí ísť na genetiku, kde mi tiež odoberú krv a sliny a pošlú na vyšetrenie, alebo stačí ísť pre uistenie na 3D/4D sono, kde to tiež vedia vyčítať, že dieťatko neni poškodené, alebo už len na tú anmniocentézu? a ešte jedna informácia o ktorú by som sa chcela informovať ohľadne nosovej kostičky plodu. V 12 tt mi doktor meral nosovú kostičku plodu (NT) a zistil, že meria 2,2 mm a na to mi povedal, že je trošku väčšia ako má byť, tak by som chcela vedieť, že či je to nejaká porucha, alebo či je to ešte v norme, resp. koľko by mala merať tá nosová kosť v 12 tt? ostatné merania presne sedia na daný týžeň tehotenstva. Neviem, či som Vás už mojími otázkami nejako nedomotala. Veľmi pekne Vám ďakujem za Vašu ochotu a odpoveď. Prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    doporučila by som genetické vyšetrenie a morfologický ultrazvuk, následný postup podľa výsledkov. S vrodenou vývojovou chybou sa spája predovšetkým nález chýbajúcej nosovej kostičky. Zväčšená nosová kostička sa veľmi zriedkavo spája s postihnutím plodu.

Podobné otázky

  • Pozitivny screening na ds

    , Autor: slniecko992

    Dobry den , vysiel mi v 17. tyzdni pozitivny screening na DS 1:29 a NTD 1:13000
    mam 29 a pri narodeni dietata budem mat 30 r.
    vyska 158cm
    vaha 109 kg
    zatial tehotenstvo bez problemov. Prvy usg bol tiez ok aj kombinovane testy 1:11000

    Bola som uz na morfologickom usg tam je babo podla lekarky v poriadku. Je to dievca.
    Odber som odmietla a testom neverim lebo vraj tiez nie su spolahlive. Tak sme sa rozhodli neriesit to. Ale obava tam je.
    V papieroch na vysledku je napisane ze riziko ds je vyssie ako je ocakavane len podla veku matky 1v 960 co to znamena ?
    Moze to suvisiet aj s mojou vahou a vekom ? Pocula som aj take ze ked je to dievcatko vyskakuje taketo vysledky.
    Teraz by mal gynekolog sledovat viac plod ?
    Neviem ako to beru lekari.
    Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, realizáciou amniocentézy by bola jednoznačne vylúčená trizómia 21 chromozómu (Downov syndróm), ako aj ďalšie chromozómové abnormality. Čo sa týka veku, aj istý vek je rizikovým faktorom, pričom všetky výsledky vyšetrení sú v poriadku. Ak ste sa rozhodli plod donosiť bez ohľadu na možné poškodenie, obvodný gynekológ, ako aj následne lekári v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť, by mali tehotenstvo a plod sledovať v pravidelných intervaloch. Samozrejme, dôležité sú aj výsledky USG vyšetrení, či nie je prítomná vrodená chyba srdca, či iné chyby. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.