Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otehotneni

    , Autor: j-a-j-u

    Krásný dobrý den Vám přeji, mám takovou možná malinko zvláštní otázečku, hrozně mi to vrtá hlavou a vím že tady na otázky odpovídáte tak si dovolím Vás ještě jednou svou otázkou zatížit... .-) Kamarádka dneska byla u gynekologa, snaží se o mimčo, je nezkušená v tomhle ohledu a o ovulaci apod. neměla ani tušení než jsem se ji o tom zmínila. Ptala se svého gynekologa jak je to s otěhotněním a jestli je pravda že žena může otěhotnět jen pár dní v měsíci (řekla jsem jí to já, že žena muže otěhotnět jen při ovulaci které se děje jednou v mesici) pan gynekolog ji ujistil že k oplodnění může dojít kdykoliv během cyklu bez ohledu na ovulaci, chtěla bych Vás moc poprosit o Váš názor, podle mě je to přece nesmysl... nemůžu jí to vysvětlit, mohla by jste mi prosím Vás mockrát pomoci a lajcky nezdlouhavě napsat jak to funguje a že mimo ovulaci se otěhotnět nedá? pokud plácám nesmysly a její gynekolog má pravdu omlouvám se a tedy prosím o upřesňující informace pro mě... ale myslím že tentokrát je pravda na mé straně... Já Vám moc děkuju za Váš čas a za případnou odpověď a zároveň se omlouvám za takhle položenou otázku. Nádherný den. Děkuji. J.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    veľmi zjednodušene povedané máte pravdu. Naozaj je najväčšia šanca na otehotenie v čase ovulácie teda len pár dní počas menštruačného cyklu. Pri pravidelnom 28 dňovom cykle je ovulácia približne medzi 11-14 dňom cyklu, počas týchto dní dochádza k uvolneniu vajíčka a teda po pohlavnom styku môže dôjsť k ich splynutiu. Pán doktor to však myslel tak, že ak žena nevie celkom presne kedy má ovuláciu, prípadne sa u nej vyskytuje nepravidelný cyklus je možné otehotnieť "kedykoľvek". A preto s možnosťou otehotnenia treba rátať "kedykoľvek" pri nechránenom pohlavnom styku.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo po potrate

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň, dňa 25.01.2024 som potratila dieťa v 20 týždni, chcela by som sa Vás opýtať kedy sa môžeme začať snažiť o ďalšie dieťa, keďže som dostala dve rozdielne odpovedene (1. po dvoch až troch cykloch, 2. po prvom menštruačnom cykle). Dôvodom potratu bola vraj neliečená e-coli baktéria, je možné, že sa to stane znova, reps. dá sa tomu v budúcnosti prredísť, aby sa nič podobné nestalo? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ja tiež vo všeobecnosti odporúčam počkať 2
    až 3 mesiace, aby sa telo dalo ako tak do poriadku, nie len fyzicky, ale aj psychicky. Pred otehotnením je vhodné realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu vaginálnej mikroflóry. Vhodné bude aj častejšie realizovanie kultivačných vyšetrení pošvy, aby sa predišlo nerozpoznaným vaginálnym infekciám. Kontinuálna dlhodobejšia aplikácia vaginálnych probiotík Vám tak isto neuškodí.

  • Arko defenses

    , Autor: mum001

    Dobrý deň, pár dní pred otehotnením som dobrala 7 dňovu kúru Arko defenses na posilnenie imunity, chcem sa opýtať či je to v poriadku, nakoľko je tam okrem ineho betaglukan, ktorý sa vraj v tehotenstve užívať nesmie. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, myslím si, že by s tým nemal byť žiaden problém. Podľa mňa sa nemusíte obávať.

  • 3. tehotenstvo

    , Autor: Marta13

    Dobry den,

    s manzelom planujeme tretie dieta po 30tke. Mame uz dve deti do 4 rokov. Doteraz bezproblemove tehotenstva aj porody. Je mozne ze po 30tke uz mozu nastat nejake komplikacie napriek tomu ze predosle tehotenstva boli v poriadku? Mame uzivat nejake vyzivove doplnky este pred otehotnenim? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na treťorodičku ste stále mladá, takže sa nemusíte obávať. Rizikový vek sa považuje vek 35 rokov a viac. Úplne postačí užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne 2 mesiace pred plánovaním tehotenstva a 3 mesiace tehotenstva, prípadne môžete začať užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj kyselinu listovú, napríklad Femibion 1.

  • otehotnenie s kondómom

    , Autor: Anne789

    Dobrý deň, chcela by sa opýtať… s priateľom sme mali pohlavný styk na moje plodné dni a vždy “používame dvojitú ochranu” - kondóm, a vysunutie tesne pred vyvrcholením. Tentokrát to však priateľ nestihol a spravil sa do kondómu ale vo mne (nie hlboko pretože sa to stalo ako do mňa chcel opäť vošiel) Kondóm som skontrolovala a na dotyk a pohľad okom bol nepoškodený a plný. Tabletku po som nevzala no mám obavy, je nejaká šanca, žeby som mohla otehotnieť? Ďakujem za odpoveď…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku s kondómom, ak navyše nedošlo k jeho poškodeniu, tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať.

  • Cvičenie pri snahe o bábätko

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    začali sme sa snažiť o bábätko, minulý rok som prekonala 2x potrat - 1x prestalo biť srdiečko v 9tt, 1x anembryomola. Mame absolvované vyšetrenia aj problém bol zrejme nájdený. Chcem sa spýtať, cvicim uz asi 4 mesiace doma s malou zaťažou. Môžem v cvičení bežne pokračovať alebo je v čase po ovulácii potrebne byť opatrnejšia, pripadne robiť si test nejak skôr? Alebo môžem bežne cvičiť, teda aj na brucho, kým nebude menštruácia meškať?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, “bežné” cvičenie nemá vplyv na otehotnenie, ani na samotné tehotenstvo, takže môžete cvičiť aj naďalej. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr to naozaj zmysel nemá. Odsledujte si to.