Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,416 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: ivuska2463

    Dobrý deň, ďakujem Vám za radu, dnes som si na tie kŕče kúpila MAGNEZIUM lactici od firmy GALVEX v tabletkách, myslíte že dobrá voľba a koľko za deň ich môžem užiť?aj vitamíny čo som mala do 12tt FEMIBION 800 mi ostalo asi cca 7 ks a už som v 14. týždni môžem ich doužívať??a teraz som si kúpila na druhý trimester calibrum mami-120 tabletiek, je tam napísané že 2x za den, to ich tak treba brať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    kľudne svoje vitamíny doužívajte, a potom začnite s tými ktoré ste si kúpili. Denne užite 3x1tbl Magnézia.

Podobné otázky

  • Cystorektokela

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň,
    po vaginálnom pôrode mi zostala cystorektokela 1. Stupňa. Robí mi to veľké problémy hlavne pri chôdzi, pretože cítim akokeby nejakú guľu v pošve. Urogynekologicka mi povedala, ze si mám na to zvyknúť a informovať sa do budúcnosti čo môžem a čo nemôžem robiť a prispôsobiť tomu životný štýl. Ale ja sa s tým zmieriť nechcem. Je možnosť nejako to riešiť, prípadne operácia, ktorá by to spravila? Je možné ešte do budúcna otehotnieť bez toho aby to spôsobilo problém a dieťa mohlo byť donosene?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu je tažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, dá sa realizovať korekcia, či plastická úprava stien pošvy, či pošvového vchodu, ak však ešte plánujete tehotenstvo, neriešil by som to pred tehotenstvom. Cystorektokéla nemá vplyv na prípadný problém s donosením plodu. Ak nie je prítomný pokles maternice, iba mierny pokles stien pošvy, v tehotenstve by to nemalo robiť problém. Ako som však už hovoril, keďže som nevidel nález a nepoznám ani ďalšie informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Krcok maternice

    , Autor: Johankaa7

    Dobrý deň,

    Som v 25. Týždni tehotenstva. Ako by ste zhodnotili môj nález? Hlavne čo sa týka bránky a tuhosti krčka, nerozumiem tomu. znamená to že sa otvárajú?

    Vag. Vulva, pošva bpn, MOPI, pôr. Cesty centrovane 1,5 cm, polotuhe, pre prst vonk. vnut. Tesne pre špic
    Uterus ako grav.m. VI, normotonus, PV stoja
    Cervikometria je 30mm bez funelingu.

    Je to moje prvé tehotenstvo, a dosť ma znepokojuje ten krčok. Som častejšie sledovaná a za posledných 5 týždňov mi bol krčok pomocou cervikometrie nameraný nasledovne: 30mm, 34mm, 33mm, 35mm, 32mm, 37mm, 30mm a dnes znova 30mm. Všetko ostatné je v tehotenstve ukážkové a cítim sa výborne.

    Vopred Vám ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález nie je katastrofálny, ale je potrebné častejšie sledovanie. Krčok máte mierne skrátený, ale neotvára sa, keďže cervikometria je v norme. Užívať môžete Magnerot v dávke 3x1 tabletka denne. Predpokladám, že máte nasadený aj progesterónový blok. Pokračujte v odporúčaniach Vášho obvodného gynekológa a dodržujte pravidelné kontroly.

  • otehotnenie

    , Autor: Anettka

    dobry den pan doktor, chcem sa poradit či mozem byt tehotna :) minuly tyzden neviem kedy teraz presne či utorok alebo stredu som si robila ovulačny test boli tam dve čiarky ale uz slabšie no a spali sme spolu den pred tym nez som si robila test a dva dni po sebe po tom teste a chcem sa teda spytat či tam je nejaka šanca? do menzesu mam cca 7-6 dni test aj ked som si spravila nič este neukazal ale občas ma pobolieva podrbusko tak sa chcem spytat ci tam je sanca vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania podbruška môže byť viacero. Ak ste mali nechránený pohlavný styk, navyše v čase “plodných dní”, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Tehotenský test však má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Odsledujte si to.

  • Orgazmus po serklaži

    , Autor: Suzanna222

    Pekný deň. Chcem sa opýtať, či môžem orgazmus (napríklad orálnym sexom) po serkláži. Som v 33tt a kŕčok maternice mám znova v dobrom stave. Pôrod budem mať sekciou -mam to indikované od lekára.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď máte rizikové tehotenstvo, nemyslím si, že by Vám mal orgazmus ublížiť, aj keď vzhľadom k okolnostiam by som sa pohlavnému styku skôr vyhol. Najvhodnejšie je sa však pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky nálezy a výsledky vyšetrení, ako aj informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • Cabesbalance

    , Autor: Florencia 5

    Zabudla som napísať že som 15+6 tt ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete si aplikovať vaginálne čapíky proti páleniu aj počas užívania tabliet Progestanelle, ktoré užívate perorálne. Nemá to na tehotenstvo žiadny vplyv.