Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,923 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • výtok

    , Autor: martinas32

    Dobrý deň pani doktorka,
    ďakujem Vám za predchádzajúcu odpoveď ohľadne nepríjemného ťahania v podbrušku pri močení. Druhý deň užívam Urinal akut, ako ste mi poradili. Neviem, či mi pomohol tento liek, alebo to prešlo samé, lebo už v deň, keď som si to kupovala, som už pri močení nič nepociťovala, avšak v ten istý deň, keď to skončilo, dostala som výtok, ktorý je žltkastý, občas jemne sfarbený do zelena a cítim dosť svrbenie a pálenie a pálenie pri styku. A to som sa cca pred tromi týždňami na toto liečila tabletami Clomatrizol - 6 dní. Tak som si aspoň včera utekala kúpiť Canesten tablety, ale lekárnička ma dosť vystrašila, že keď som sa pred tromi týždňami z toho nepreliečila Clotrimazolom, že mi toto už asi nepomôže a že by to mohla byť aj bakteriálna infekcia.... Ja sa teraz toho dosť obávam, bojím sa, aký to môže mať vplyv na tehotenstvo a či mi to nemôže spôsobiť potrat. Snažila som sa rýchlo konať, ale môj lekár má dovolenku najbližšie 2 týždne a ďaľší ma môže vyšetriť až o týždeň. Viem, že je to ťažké, bez vyšetrenia, ale viete mi povedať, či takýto výtok, ktorý sa začínal bolesťami pri močení môže spôsobiť potrat? Môžem si dovoliť čakať dva týždne na môjho gynekológa a spoľahnút sa zatiaľ na Urinal akut a čipky Canesten? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v tehotenstve by bolo vhodné aby ste boli adekvátne preliečená, lebo naozaj infekcia je najčastejšou príčinou potratu alebo predčasného pôrodu. Vášho pána doktora by mal niekto zastupovať.

Podobné otázky

  • Serklaž a skracovanie krčka

    , Autor: Macusik 2756

    Dobrý deň chcela by som sa Vás opýtať na váš názor. Som po dvoch potratoch prvý bol v 24. týždni s prognózou abrupcia placenty. A druhý v neukončenom 20. týždni, začala som krvácať a uvoľnila sa mi hlienova zátka a prirodzene som porodila. Vak blán bol už vyklenuty takže ani serklaž nebola možná.
    Teraz som tehotná 21+5, beriem Fraxiparin 0,4 ml, Anopyrin a brala som utrogestan. Mala som robenu preventívnu serklaž v 17 týždni. Zatiaľ bolo všetko v poriadku. Ďalšia kontrola v 21 týždni zistený skrátený krčok na 20 mm. Bábätko sa vyvíja v poriadku a má 450 g. Okamžitá hospitalizácia a nasadený utrogestan 200 ráno a večer po jednej tabletke, magnézium 2 krát denne, guaracuran tiež ráno a večer. Doktori vraveli, že sa steh neprerezava, len bábätko bolo pri príjme otočené hlavičkou na krčok a tlačilo na steh.
    Mám kľudovy režim len posteľ, záchod a sprcha.
    Myslíte, že je možné donosit do schopného týždňa aby mi serklaž vydržala?
    A môže po utrogestane byť ťahavy biely výtok ?
    Ďakujem Vám za radu už som z toho zúfalá.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je možné aj za daných okolností donosiť plod. Áno, spomínaný biely výtok môže byť spôsobený aj Utrogestanom. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky nálezy, výsledky vyšetrení, informácie aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • Zlaknutie

    , Autor: Florencia 5

    Dnes pán doktor som šla okolo plota a skočil na plot pes a hlasno zastekal veľmi som sa zľakla bol to moment a ako som sa zľakla cítila som akoby zo mňa čosi vytieklo. Som 20 tt tehotenstva a bála som sa či nemohla vytiect plodová voda no keď som skúšala som temesvaryho roztok na intímku všetko ok. Chcem sa spýtať či takéto prelaknutie môže niečo spôsobiť alebo môžem byť v kľude. Samozrejme bol to len moment ale bolo to intenzívne a tým že som cítila ako niečo zo mňa vyšlo asi len výtok z progesteronelle ale aj tak no podľa roztoku o nič nejde. Je dôvod sa obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa nie je dôvod sa obávať. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Žltý výtok

    , Autor: Abc

    Dobrý deň, som v 13tt a posledný týždeň mam stále mokro na gackoch a sem tam aj taky žltý výtok. Nemám ani pálenie, ani zápal, ani svrbenie. Je to ok? Možno skoro na tauto otázku, ale...Nemôže to byť plodová voda?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nejedná sa o plodovú vodu. V tehotenstve je výtok normálny. Nie každý výtok je patologický. Do 16. týždňa tehotenstva sa môže vyskytovať aj špinenie, najčastejšie ružovým, či hnedým výtokom, ktorý ak sa zmieša s bielou prirodzenou flórou pošvy, môže vzniknúť aj žltý fluór, ktorý môže mierne vytekať a pozorujete ho na spodnom prádle. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mdloba

    , Autor: Katka83

    Dobry den pan doktor, chcem sa vas opytat na nazor. Som 25tt , dnes mi prislo nevolno akoby na zvracanie prirovnanie k mdlobe pot,pocit na zvracanie , nic som nevidela iba ciernotu , a nahle krce v podbrusku. Nedokazala som ani chodit padala som z noh. Vyniesli ma na vzduch , vypila som vodu a zacalo mi byt lepsie aj krce v podbrusku prestali. Kontrolovala som , ziadne krvacanie ani spinenie nemam. Vytok mam biely ako cele tehotenstvo mam. Pred dvomi rokmi som mala abrupciu placenty v 28tt , mam obavy ci to niesu priznaky naspat. Poradnu mam o tyzden.
    Dakujem vam velmi pekne za radu. K.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin kolapsu mohlo byť viacero. Mohlo sa jednať o hypoxiu, teda nedostatok vzduchu, prípadne aj o hypoglykémiu, teda nedostatok cukru v krvi. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, v prípade ťažkostí, ako aj nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa aj skôr.

  • Vytok

    , Autor: Katka177

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Som v 23tt a mávam trocha výtok je skôr mliečny. Doktorka mi vzala aj výter a bolo všetko v poriadku. Je to normálne mať taký výtok v tehotenstve? Som prvorodička.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže to byť v poriadku. Nie každý výtok je patologický. Ak sa jedná o mliečny výtok s mierne kyslastým zápachom, jedná sa pravdepodobne o “premnožené” laktobacily, čo sú dobré baktérie v pošve. Ak bol výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie negatívny, nemusíte sa obávať. Môžete si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom, čím zmiernite daný výtok. Odsledujte si to.