Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,897 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Babatko

    , Autor: Barbora12

    Dobry den.
    Reagujem este raz na vcerajsiu odpoved. Mne sa babätko presunulo cele dole, nie iba hlavicka . Za aky cas by sa malo vratit ? Co sa da prosim robit v pripade, ak by takto ostalo?

    A ako ste mysleli tie predispozicie k potratu? Je velka sanca, ze ak potratila stane sa to aj mne? Potom uz mala dve zdrave deti.

    Dakujem za Vasu trpezlivost, no mam naozaj strach :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    nemusíte sa obávať, nejde o nič vážne. Doprajte si pár dní kľudu, dieťatko sa voľne pohybuje a pokiaľ nie je vo vchode fixovaná hlavička tak je možné, že dieťatko je už dávno v inej polohe. Podstatná nie je poloha dieťatka ale vaginálny nález, ak ten je v poriadku, dieťatko si môže doslova robiť v maternici čo chce, aj stojku :) naozaj s kľudom, kým sa nemení vaginálny nález nejde o žiadny náznak potratu. Asi vás pani doktorka len zbytočne postrašila. Ak potratila vaša mamina len raz, potom dve zdravé detičky, nejde o nič dedičné, takže sa Vás to netýka.

Podobné otázky

  • Plodova voda

    , Autor:

    Dobry den, pan Doktor,

    zaujima ma taka vec, ze ci je to velky problem, ak je menej plodovej vody v 34tt aj napriek tomu, ze babatko je zdrave (mali sme nifty pro test), organy su v poriadku, prietoky tiez, placenta homogenna.
    Kde moze byt podla Vas problem? AFI som mala 10,5 stlpec 5.

    Treba viac pit? Viac jest? Musim sa priznat, ze som tieto 2 veci trochu zanedbala v poslednom case.....

    Dakujem pekne!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, AFI 10 predstavuje normohydramnion, teda normálne množstvo plodovej vody. Ak boli ostatné parametre tiež v poriadku, nemusíte sa obávať. Za deň je vhodné vypiť aspoň 1,5 litra tekutín.

  • Tehotná až po mesiaci meškania?

    , Autor:


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij


  • Očkovanie

    , Autor:

    Dobrý deň,

    mám 28 rokov s priateľom sa snažíme o bábätko, ako pedagógovi mi ponúkli možnosť zaočkovať sa proti Covid19 s očkovacou latkou Astrazeneca, je to bezpečne ? Síce tehotná este nie som, ale človek nikdy nevie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v súčasnosti ešte nie sú realizované štúdie a jednoznačné odporúčania, či ak dôjde k otehotneniu v čase aplikácie očkovacej látky alebo v období medzi dávkami. Ak Vám to neponáhľa, môžete si dať na ten čas pauzu, po podaní druhej dávky vyčkajte 14 dní, následne sa môžete ďalej snažiť otehotnieť.

  • Bolesti v podbrusku

    , Autor:

    Dobrý deň,

    Som v 36tt a uz 2 krat za tyzden som mala nepríjemné bolesti v podbrušku a zároveň ma bolia kríže, akoby menštruačné bolesti... bruško ma niekedy pobolieva taka ťahavá bolesť najčastejšie na pravej strane na spodku.Okrem toho mi uz trosku castejsie tvrdne bruško, niekedy je tvrdé ako kameň, niekedy to až bolí, tvrdne mi aj v keď som v pokoji, okrem toho mám pocit, že bábätko sa veľmi tlačí na pravú stranu, vystrkuje nejakú časť telíčka ale niekedy to veľmi bolí - taká pichľavá bolesť,najmä ak ležím na boku... okrem toho pociťujem bolesť v oblasti genitálií, vnútri a mam aj vytok taky biely niekedy je toho viac niekedy menej. Beriem magnezium 4xdenne. Mam hned navštíviť lekara alebo tieto priznaky su normalne v tomto tyzdni. Poradnu mam o 3 dni. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané ťažkosti sú v poslednom mesiaci tehotenstva pomerne bežné. Bruško môže stvrdnúť aj niekoľkokrát za deň. Odsledujte si to, takto sa Vám však jednoznačne neviem objektívne vyjadriť. Nemusí sa jednať o nič vážne a na poradňu stačí ísť aj o pár dní. Samozrejme, ak sa Vám niečo nezdá, bolesti budú pravidelné, prípadne by Vám odtiekla plodová voda, alebo by ste začali krvácať, je nutné navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Tabletky polygynax

    , Autor:

    Dobrý deň , mala som vypísané tabletky polygynax som v 35 tt a mám otvorený krčok len sa bojím sa si tu tabletku dať či to nejak ohrozuje bábätko keďže je krčok otvorený ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, plod je chránený plodovými obalmi, neohrozuje ho to. Užívajte predpísané lieky podľa odporúčania. Pri akýchkoľvek nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.