Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,492 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Babatko

    , Autor: barbora12

    Dobry den.
    Reagujem este raz na vcerajsiu odpoved. Mne sa babätko presunulo cele dole, nie iba hlavicka . Za aky cas by sa malo vratit ? Co sa da prosim robit v pripade, ak by takto ostalo?

    A ako ste mysleli tie predispozicie k potratu? Je velka sanca, ze ak potratila stane sa to aj mne? Potom uz mala dve zdrave deti.

    Dakujem za Vasu trpezlivost, no mam naozaj strach :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nemusíte sa obávať, nejde o nič vážne. Doprajte si pár dní kľudu, dieťatko sa voľne pohybuje a pokiaľ nie je vo vchode fixovaná hlavička tak je možné, že dieťatko je už dávno v inej polohe. Podstatná nie je poloha dieťatka ale vaginálny nález, ak ten je v poriadku, dieťatko si môže doslova robiť v maternici čo chce, aj stojku :) naozaj s kľudom, kým sa nemení vaginálny nález nejde o žiadny náznak potratu. Asi vás pani doktorka len zbytočne postrašila. Ak potratila vaša mamina len raz, potom dve zdravé detičky, nejde o nič dedičné, takže sa Vás to netýka.

Podobné otázky

  • Stres

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň, môže dlhodobejší (posledný mesiac) a nezhody v rodine spôsobiť predčasný pôrod náhle alebo ublížiť bábätku?(6mesiac)
    Kontrola pred týždňom všetko bolo v poriadku bábätko sa vyvíja krčok 3cm
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stres je rizikovým faktorom prakticky vo všetkom. Neznamená to však, že musí automaticky spôsobiť predčasný pôrod. Ak boli všetky výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Je však samozrejme vhodnejšie sa dlhodobému stresu vyhýbať.

  • Dobri

    , Autor: Keselova

    Dobrí chcela bisom sa Neco opitá bola som k lekárke na prvé vyšetrenie ona mi povedala že som tehotná
    V6tizdov ale že na sono vizera bábätko
    Veľmi malé že nedalo sa ani ho odmerať povedala že je veľmi maličké že dúfajme že viraste jasom sa jej opýtala že či je všetko poriadku a ona že hej a objednala má zase o mesiac na vyšetrenie krvne odberi mi nič nespravila tak nevie, čo stoj miselala

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa môjho názoru je tehotenstvo zachytené príliš skoro, zárodok je malý a preto je štandardne odporúčaná kontrola USG o dva, tri týždne. Nevidel som však nález, ani nepoznám žiadne bližšie informácie, preto sa V8m takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nemáte žiadne ťažkosti, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Dobri

    , Autor: Keselova

    Dobrí chcela bisom sa Neco opitá bola som k lekárke na prvé vyšetrenie ona mi povedala že som tehotná
    V6tizdov ale že na sono vizera bábätko
    Veľmi malé že nedalo sa ani ho odmerať povedala že je veľmi maličké že dúfajme že viraste jasom sa jej opýtala že či je všetko poriadku a ona že hej a objednala má zase o mesiac na vyšetrenie krvne odberi mi nič nespravila tak nevie, čo stoj miselala

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa môjho názoru je tehotenstvo zachytené príliš skoro, zárodok je malý a preto je štandardne odporúčaná kontrola USG o dva, tri týždne. Nevidel som však nález, ani nepoznám žiadne bližšie informácie, preto sa V8m takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nemáte žiadne ťažkosti, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Silné pichnutie pri prudkom vstani

    , Autor: Florencia 5

    Áno rozumiem len ma zaujíma či pre to pichnutie keď som prudko vstala od stola existuje nejaké vysvetlenie alebo či je nutné ísť pozrieť ultrazvuk. Preto sa pýtam. Neboli má nič. Len v tej chvíli ako som prudko vstala tak to silné pichnutie bolo v ľavom podbrušku a bolo to bolestivé a nepríjemné ako keď si kychnem intenzívne a tak to bolelo. Preto sa vás pýtam že či je to v poriadku aj v tomto týždni 17+4tt. Lebo dávam si pozor na zle pohyby ale stane sa že keď si kychnem tak to zabolí v jednej strane podbruska ako aj pri zlom pohybe alebo prudkom vstávaní. Len mam obavy či je bábätko v poriadku. A či je takéto pichnutie silné bodave v poriadku? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne ste pocítili svaly prednej steny brušnej alebo väzy maternice. Kýchnutia sa báť nemusíte. Občasné kýchnutie nemá na tehotenstvo žiadny vplyv. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa. Takto sa nedá viac vyjadriť.

  • Dojčenie a herpes

    , Autor: Prebaz

    Dobrý deň, je bezpečne dojčiť (aktuálne 4 týždňové bábätko) ak vypukne u matky gen.herpes? Jedna sa o opakujúce epizódy, nie o prvo infekciu. Prechádza vírus do materského mlieka? Prechádzajú protilátky do materského mlieka?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete pokračovať v dojčení. Herpesové vírusy ostávajú v organizme natrvalo, prejavujú sa pri poklese imunity. Ak ste už v minulosti prekonali genitálny herpes, protilátky máte vytvorené. Nemusíte sa obávať.