Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,286 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Babatko

    , Autor: barbora12

    Dobry den.
    Reagujem este raz na vcerajsiu odpoved. Mne sa babätko presunulo cele dole, nie iba hlavicka . Za aky cas by sa malo vratit ? Co sa da prosim robit v pripade, ak by takto ostalo?

    A ako ste mysleli tie predispozicie k potratu? Je velka sanca, ze ak potratila stane sa to aj mne? Potom uz mala dve zdrave deti.

    Dakujem za Vasu trpezlivost, no mam naozaj strach :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    nemusíte sa obávať, nejde o nič vážne. Doprajte si pár dní kľudu, dieťatko sa voľne pohybuje a pokiaľ nie je vo vchode fixovaná hlavička tak je možné, že dieťatko je už dávno v inej polohe. Podstatná nie je poloha dieťatka ale vaginálny nález, ak ten je v poriadku, dieťatko si môže doslova robiť v maternici čo chce, aj stojku :) naozaj s kľudom, kým sa nemení vaginálny nález nejde o žiadny náznak potratu. Asi vás pani doktorka len zbytočne postrašila. Ak potratila vaša mamina len raz, potom dve zdravé detičky, nejde o nič dedičné, takže sa Vás to netýka.

Podobné otázky

  • Prietoky

    , Autor: Natalia2p

    Dobrý deň v 30+2 som bola hospitalizovana kvôli prietokom. Užívala som oxyphilin, magnézium ( naďalej) a picham si fraxiparin.
    Plod bol vtedy veľký 1500gramov a bdp 30+4, hc 30+2, ac 29+6,fl 29+6. Hodnoty na 30+2 vraj boli dobre a nezostávalo, čo si o tom myslite vy? Počas týždňoveho pobytu v nemocnici bábätko vážilo 1650gramov a prietoky sa zlepšili.
    Teraz na prelome 32/33 týžden som bola na kontrole a v správe mam AC 32+1,MCI 2, 1 a prietoky PI 1,23,RI 0 71 je to už lepšie? Ešte sa chcem spýtať čo Znamená výraz PV stojí
    Ďakujem za objasnenie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa opisu údajov nie je prítomné zaostávanie plodu v raste. Hodnoty prietokov v pupočníku sú v poriadku. PV znamená skratku pre plodovú vodu. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa nebojte pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov.

  • Pohyby bábätka

    , Autor: Barbora_Smolková_0117122633

    Pekný deň prajem!
    Som prvorodička v 30 týždni tehotenstva. Chcela som sa vás spýtať ohľadom pohybov bábätka. Placentu mám na prednej stene od začiatku pociťujem len také mierne kopance alebo prevalovanie sa proste necítim bábätko dosť často. Chcela som sa spýtať či to môže mať súvis s tou placentou alebo je niečo z bábätkom? Veľmi ma to znepokojuje iné ťažkosti nemám. Vopred vám ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, placenta na prednej stene môže pôsobiť ako tesnenie a preto tehotná žena môže cítiť pohyby plodu menej intenzívne, cítiť ich však musí. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú pohotovosť.

  • Dalacin

    , Autor: Liliena

    Bavily sme sa o bezpriznakovom zápale. Vraveli ste že je to nebezpečnejšie. Ale hygienu veľmi dodrzujem. pouzivam sprchovace gely určené na intímne miesta . Tak z čoho potom som mohla dostať zápal? A v čom môže byť nebezpečnejšie??, a neohrozí to bábätko?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o zanesenie infekcie zvonku, ale o zápal spôsobený baktériami, ktoré sa v pošve nachádzajú aj za normálnych okolností, ale pri porušení vaginálnej mikroflóry dôjde k ich premnoženiu. Volá sa to bakteriálna vaginóza. Dlho neliečená vaginóza môže mať vplyv na krčok maternice v zmysle jeho možného skoršieho dozrievania.

  • Otehotnenie

    , Autor: kativa12

    Dobry den, mozeme sa pocas a po dobrati atb suprax 400mg snazit o babatko? Tesne po dobrati atb mi vychadzaju plodne dni a nerada by som premrhala dalsiu sancu. Je to nebezpecne alebo je to ok?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vo všeobecnosti s a odporúča snaženie o tehotenstvo v čase, kedy je organizmus zdravý, imunita nie je znížená a neužívajú sa žiadne antibiotiká. Ak sa však aj napriek tomu chcete snažiť, skúsiť to môžete. Suprax sa považuje za bezpečný, ak aj otehotniete pri jeho užívaní, nezvyšuje sa riziko potratu ani poškodenia plodu oproti ostatným.

  • Tvrdnutie brucha alebo pohyb babätka

    , Autor: Dak22

    Dobrý deň.
    Čo prosím vás znamená tvrdnutie brucha. Som v 29tt a stále častejšie sa mi stane, že sa mi spraví viditeľne vypuknutá úplne tvrdá časť, v rôznych častiach brucha a podbruška, ako by sa babätko otáča (môj pocit). Po pár sekundách to prejde. Nie je to bolestivé, ale cítim to aj cez deň aj v noci pomerne často. Je to v poriadku? (Na kontrole pred pár dňami som mala krčok viac ako 4,5).
    Je to tvrdnutie? Alebo tvrdnutie znamená keď je to na celom bruchu naraz?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, občasné tvrdnutie počas dňa je úplne v poriadku. Súvisí to ako s rastom maternice, tak aj s otáčaním plodu a narážaním do steny maternice, čo môžete v danom mieste pociťovať ako tvrdnutie. Odsledujte si to. Podľa mňa sa nemusíte obávať.