Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,320 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zataz

    , Autor: mirka2305

    Dobrý den mám otazku-mam syna má cca 18kg no občas potrebuje zobrať na ruky pomojkat sa z hojdačky hore dolu(cca 1m výška od zeme) za deň 3-4x.Mohlo by sa niečo stať keď som po Ket 3den?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, časté zdvíhanie 18kg váhy nie je určite vhodné, trpia tým aj kríže, celkovo chrbtica a kĺby. Predpokladám, že ste boli v centre asistovanej reprodukcie poučená okrem iného aj o režime v nasledujúcich dňoch.

Podobné otázky

  • Otehotnenie

    , Autor: Lucka30

    Dobry den mam za sebou zamlcnany potrat v 13 tt s naslednou kyretazou...Liecim sa na chronicku paroxyzmalnu hemicraniu ,stitnu zlatu ,vysoky tlak policysticke oblicke , a plus nejake operacie .Bolo mi povedane od gynekologicky ,ze je to vela diagnoz na to ze mam 30 rokov a ze moje telo s takymito diagnozamy nezvladne vynosit dieta .Vraj telo najprv vyzivit vitaminy Omega 3 ,probiotika ,Ladee Vita plus enzymy. Uzivala som aj pred tehotenstvom Gs Mimi star forte plus caje..Chcela by som pocut vas nazor prosim..dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jednalo o prvé tehotenstvo a otehotneli ste spontánne, nevylučuje to, že do budúcna nemôžete otehotnieť. Každá tretia žena potratí aspoň raz do života. Príčin môže byť samozrejme viacero, od hematologických, endokrinologických, genetických,... Nie vždy sa príde na príčinu potratu. Uvedené diagnózy samozrejme môžu spôsobovať záťaž, automaticky by som však príčinu nehľadal v nich. Vhodné je pred plánovaním tehotenstva užívať kyselinu listovú, štandardne sa užíva v dávke 400ug denne.

  • Po op hysterektomii

    , Autor: Pokemonka123

    Dobrý večer,
    tento týždeň som absolvovala hysteroskopiu, kvôli sekundárnej sterilite. Boli mi odobraté vzorky.Ako je to z fyzickou záťažou v zmysle domacych prác?Kolko dní môže trvať spinenie?Alebo kedy už treba vyhľadať gynekológa?Ako zo snaženim,kedy sa dá skúšať po zákroku?A aký názor máte na Hyfosy?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hysteroskopia je krátky zákrok vrámci jednodňovej gynekologickej chirurgie, štandardne, ako počas menštruácie, môžete fungovať už na ďalší deň. Špinenie by malo do týždňa vymiznúť. Deň zákroku si môžete rátať ako prvý deň menštruácie. HyFoSy je vhodné vyšetrenie, nie však paušálne pre každú pacientku. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, či výsledky už realizovaných vyšetrení, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Snažiť sa prakticky môžete po skončení špinenia.

  • Meškajúca menštruácia

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň pani doktorka, prosím Vás o Váš názor a radu. Poslednú menštruáciu som mala 29.júna a trvala 5 dní. Zvyknem mať m.pravidelnú a bezproblémovú. Nikdy som nemala cysty,zrasty ani horm.problémy. 11.júla sme s manželom odlietali na dovolenku. Predtým som však mala problémy. Konkrétne zápal močových ciest, dosť silný,stalo sa mi to 2.x v živote. Ten mi povolil asi deň pred odchodom. Na dovolenke som necítila zápal, ale začala som 14.a 15.júla krvácať. Akoby ďalšia menštruácia. Ale na 3.deň nič. S manželom sa snažíme o bábätko, ale sledovať sme to začali asi len posledné 3 mesiace. Predtým sme to nebrali tak vážne. Ani sme nemali pohlavný styk tak často, lebo manžel chodí na turnusy do práce. Dovolenku sme si užívali a aj čas po nej. Ďalšia menštruácia mi mala prísť v nedeľu 27.júla, no doteraz (31.júla) neprišla. Od 24.júla ma začalo brucho pobolievať akoby mala prísť. Pobolieva doteraz i kě mám pocit,že menej. Dnes poobede som si robila test a bol negatívny. Nemám nejaké príznaky, akurát chodím častejšie močiť (nie však ako pri zápale,túto možnosť vylučujem,zápal mal iný priebeh a intenzitu) a všimla som si búšenie srdca. Žiadne bolestivé prsia.. Čo si o tom myslíte vy, pani doktorka? Chcela som sa objednať ku gynek.,no čakala som, že pôjdem po skončení menštruácie.
    Ďakujem Vám pekne za odpoveď. Katarína

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    môže sa samozrejme jednať i zápal moč.ciest, nemusí byť zápal v moč.mechúri ale len v moč.rúre, tiež dovolenka a let často vedia cyklus narušiť, je to pre organizmus záťaž ( i keď my máme pocit , že oddychujeme)
    samozrejme treba tiež opakovať teh.test
    ak by však vaše ťazkosti pretrvávali určite navštívte lekárku, nezávisle na menštruácii, skontroloval by sa i moč. i UZV sliznice maternice aby sa dalo jasne definovať odkiaľ pramenia vaše ťažkosti
    s pozdravom