Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • FSH

    , Autor: Canım155

    Dobrý deň. Žijem v zahraničí a s manželom sa snažíme skoro 4 rok o dieťa... Bola som na rôznych vyšetreniach všetko u mna je v poriadku .. nedávno som bola na hormonalnom profile a zistili mi že mam mierne zvýšený FSH hormón.. ako by som ho mohla prosím znížiť?? Zatiaľ mi ešte doktor liečbu nenasadil.. čakám na vyšetrenie ultrazvukové.. priateľ má znížený počet spermií ale inak pohybovo sú na tom dobre. Mohol by ten moj mierne zvýšený hormón branit tehotenstvu? Ak ano prosím o radu ako ho znížiť ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zvýšenej hladiny FSH môže byť viacero.
    Zvýšené hodnoty môžu byť príčinou anovulácie, ale tiež aj predčasnej menopauzy. Áno, jednoznačne to môže spôsobovať problém s otehotnením. Vyšetril by som určite aj AMH. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, keďže nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, informácie, ani okolnosti.

Podobné otázky

  • nízke amh otázka

    , Autor: adrina2

    Dobrý deň, chcem sa opýtať pred rokom mi bolo zistené amh v repr.centre 1,2. V unilabse mi tento piatok boli zistené nasledovné jednotky: 1.51ng/ml - 0,78 pmol/l - ref rozszah 0,89-9,85. FSH - 2.80 iu/l (merané 3 deň men.cyklu) Viete mi to vysvetliť prosím čo to znamená?
    Nerozumiem vôbec, prečo hodnot amh je iná? Akú mám teda amh hodnotu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota AMH s vekom klesá. Čím viac ovulácii, teda uvoľnených vajíčok, tým menšia rezerva vajíčok ostáva a tým pádom sa hodnota AMH znižuje. Hodnota AMH sa neviaže na menštruačný cyklus, nie je to ako s pohlavnými hormónmi FSH, LH, Estradiol, Progesterón, Testosterón, ktorých hladiny sa v priebehu menštruačného cyklu menia. Ako som už písal, nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak ste boli alebo ste sledovaná v centre asistovanej reprodukcie, najvhodnejšie je sa informovať priamo tam, prípadne cestou obvodného gynekológa, ak boli vyšetrenia realizované ním.

  • nízke amh

    , Autor: adrina2

    Dobrý deň, chcem sa opýtať pred rokom mi bolo zistené amh 1,2. V unilabse mi tento piatok boli zistené nasledovné jednotky: 1.51ng/ml - 0,78 pmol/l - ref rozszah 0,89-9,85. FSH - 2.80 iu/l. Viete mi to vysvetliť prosím čo to znamená?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty vyšetrení realizované pred rokom nemusia vôbec zodpovedať aktuálnemu stavu. Hodnotu AMH ste mali pred rokom nad 1, čo sa ešte berie za pásmo normy. Antimülleriánsky hormón (AMH) slúži ako marker ovariálnej rezervy, ktorá označuje počet vajíčok zostávajúcich vo vaječníkoch ženy. Čo sa týka hodnoty FSH, referenčné rozpätie závisí od fázy menštruačného cyklu. Iba na základe opisu mi nie sú jasné všetky informácie, výsledky vyšetrení, okolnosti a nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať priamo Vášho obvodného gynekológa.

  • Amh a hormonálny profil

    , Autor: Kiki771

    Dobrý deň,
    Hormonálny profil bol robený v 13.dni cyklu. Sú to dobré výsledky?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, prečo bol odber realizovaný na 13. deň cyklu. Výsledky však nie sú úplne v poriadku. Máte zvýšený progesterón, znížené estrogény, ako aj FSH, hodnota inzulínovej rezistencie je na hranici normy. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Výsledky

    , Autor: Kiki771

    Dobrý deň, mala by som ešte na Vás jednu otázku prosím.. Mám 31 rokov, AMH 3,33.. napísala by som Vám výsledky z hormonálneho profilu prosím vedel by ste mi nejako v skratke napísať aké sú? Čo mám horšie, lepšie? V číslach sa nevyznám. Veľmi pekne Vám vopred ďakujem.
    FSH : 3,42
    LH: 9,61
    E2: 784,20
    PROG.: 80,53
    D-VIT.: 7,84
    HOMA-IR :1,95
    TSH: 1,66

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže sa hormonálny profil realizuje na 3. a 18. deň cyklu, iba na základe napísaných údajov mi nie je jasné, o odber z ktorého dňa cyklu sa jednalo. Najvhodnejšie je sa pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky okolnosti, informácie, nálezy a výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Utrogestan a meskajuca menstruacia

    , Autor: Dada1189

    Hodnotu AmH som mala 0,6 a Progesteron 0,58. Zial neviem vam sem poslat print screen viem spravit Len prepis vysledok ale ostatne slozky hormonalneho profilu ako tsh, fsh a atd. boli v poriadku m. Este raz vam Dakujem za vasu ovhotu mi odpovedat.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri spomínanej hodnote AMH je pravdepodobnosť spontánneho otehotnenia pomerne malá, hoci určite nie nulová. Rovnako tak hodnota progesterónu je znížená. Dôležité sú však aj ďalšie údaje, ako vek, počet pôrodov, či doterajších tehotenstiev, ... Budem sa už opakovať, ale viac sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je však pouvažovať o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vedia realizovať všetky vyšetrenia, rovnako tak aj vyšetrenie spermiogramu a následne sa podľa toho určí ďalší postup.