Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zlý spermiogram

    , Autor: Peonia33

    Dobrý deň, partner má po vyšetrení spermiogramu diagnostikovanú teratozoospermiu(hodnota 2).
    Už druhý rok sa snažíme o dieťatko a stále nič. Partner nepije, nefajčí, nikdy nedrogoval, neberie steroidy ani nič podobné čo by mu k tejto diagnóze "pomohlo" Dá sa s takouto hodnotou prirodzene počať, alebo nás čaká len IFV? Ostatné hodnoty spermiogramu mal dobré. Moja druhá otázka sa okrajovo týka práve tejto diagnózy. Z predchádzajúceho vzťahu má dcéru, ktorá mala teraz 5 rokov. Už dlhšie má podozrenie že nieje jeho a aj údajné počatie bolo také diskutabilné(poviem to tak laicky, ani sa do nej neurobil a navyše sa toto pošmyknutie stalo len raz)
    Preto ma zaujíma, či je táto diagnóza charakterizovaná ako dlhodobá, alebo vzniká nárazovo. Samozrejme nechcem od vás odpoveď na to či je alebo nieje jeho,len ma zaujíma váš názor na tento náš problém. Ďakujem a prajem vám všetko dobré

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teratozoospermia je zlá morfológia (tvar spermií). Môže byť mierna, stredná až závažná. Takéto posúdenie záleží od percenta tvarovo správnych spermií v ejakuláte. Na zlepšenie tvaru spermií je možné v úvode vyskúšať vitamínoterapiu voľne dostupnými preparátmi /napr. Folandrol, Profertil…/ Pozitívny vplyv je pozorovaný aj po užívaní Tribulusu, konezýmu Q. Samozrejmosťou je vylúčenie abúzov ako sú fajčenie či pravidelná konzumácia alkoholu. Minimalizovať treba vplyv tzv. elektosmogu, ktorý vytvárajú mobiliy, počítače, ... a samozrejme znížiť stres. Treba sa zdravo stravovať a dbať na pravidelnú životosprávu vrátane dostatku odpočinku. Ak sa Vám aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku (2 - 3 krát týždenne) nedarí otehotnieť už dlhšiu dobu, je na mieste navštíviť centrum asistovanej reprodukcie. Táto diagnóza môže byť dlhodobá, môže sa však s okolnosťami meniť, zlepšiť, ale aj zhoršiť. Miera plodnosti záleží aj od partnerky. Príčina sterility môže byť na viacerých úrovniach. Čo sa týka určenia otcovstva, pre jednoznačné potvrdenie otcovstva je nutné realizovať genetické testy.

Podobné otázky

  • Neúspešný druhy KET

    , Autor: MataMata

    Dobrý deň pan doktor, 11.11.2022 som absolvovala druhy neúspešný KET. Prvý bol úspešný, ale v 8 týždni moja pani doktorka zhodnotila a aj to tak bolo, ze plod sa ďalej nevyvija. Následne o cca týždeň som aj spontánne potratila. Teraz ako som spomínala, 11.11. sme boli na KET, bolo už posledne, pretože viac embryí už nemáme. Samozrejme ze ideme na ďalšie IVF, ale poprosila som moju doktorku, ci by ma nemohla poslať na nejaké vyšetrenia napr. na endokrinológiu, alebo na nejaké genetické testy, ktoré by nam už mali byt po neuspechoch otehotnieť automaticky hradené zo ZP. Pani doktorka ma sama pri prvom a zatiaľ jedinom tehotenstve posielala na endokrinológiu, ale v ten deň sme aj zistili ze z tehotenstva nič nebude tak sa na to aj zabudlo. Dnes keď som sa dozvedela ze tehotná po druhom KET nie som, tak som sa pýtala za tieto vyšetrenia, ze rada by som tam išla. Ale pani doktorka mi povedala ze ci nam v CAR vyšetrenia nerobili a ze skôr by ma poslala na imunológiu. Ide mi o to, ze mne je jedno kam ma pošle ak to ma zmysel a maju mi tam niečo zistiť co mi pomôže aby som zostala tehotná a porodila zdravé žive dieta, ide mi o to, ze som psychicky hotová, ze ani 2x som nie tehotna, peniaze nemáme toľko, ze by som ich len tak mohla rozhadzovat von oknom, keďže to cele IVF stoji nehorázne peniaze a chcem sa teda opýtať ci ja ako pacientka ktorá ma nízke AMH a priateľ ma veľmi zlý spermiogram, ci nemám zo zákona uz po 2 neúspechoch na tieto ďalšie vyšetrenia ci uz na genetike, alebo na endokrinológii nárok. V CARe nam žiadne testy nerobili, pretože by sme za ne museli zaplatiť ďalšie sto až tisíce eura a žiaľ, nejak nemáme peniaze len tak odložené na poličke. Pred 2 rokmi sme absolvovali genetiku a tam nam robili obom karyotyp a Annexin M2 haplotyp, a priateľovi ďalšie testy ohľadom spermií. Na základe toho sa zistilo ze počas všetkých tehotenstiev s priateľom si budem musieť pichať fraxiparine. U mňa vážnejší problém nebol, len to nízke AMH. Fakt ma len zaujíma ci môžem žiadať o ďalšie vyšetrenia, alebo nemám na ne vôbec nárok? Pretože aj dnes som si u pani doktorky pripadala ako keby som ju prosila o niečo co mi ma ona z jej vrecka zaplatiť. Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností je u Vás vhodné realizovať hematologické, endokrinologické, imunologické vyšetrenia. Ak boli genetické vyšetrenia realizované pred dvomi rokmi, je na zvážení, či by nebolo vhodné zopakovať aj tieto vyšetrenia. Váš obvodný gynekológa Vám vie vystaviť výmenné lístky, aby ste mohli postupne realizovať všetky tieto vyšetrenia, ktoré by mohli odhaliť mutácie, alebo iné príčiny, ktoré u Vás spôsobujú opakované potraty alebo neúspešné embryotransfery. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • potrat

    , Autor: MimaLa

    Dobrý deň pán doktor. Veľmi potrebujem počuť názor tretej osoby odborníka. Som po aborte v 8tt a 2 biochemickych tehotenstvach, všetko v priebehu jedného roka. Máme za sebou s mužom komplexné vyšetrenia cez genetiku, reproimuno, hemato, endokr. atď. Muž má zlý spermiogram- astenoteratozoospermia, ja z hemat. hladiska zvyšeny faktor VIII. Všetko ostatnè ok. Boli sme sa informovať v centre, kde nám povedali, že jedine urobiť genetiku embrya a isť touto cestou (s čím ja nie som uplne okk). Môj gynekolog vidí problém v mužovom spermiograme, navrhuje liečbu 3-6 mesiacov a isť na to prirodzene. Lenže 6 mesiacov sme sa snažili neuspešne , potom nasledovali v priebehu roka 2 tie biochemicke tehotensta, dalšie v 8tt s abortom, kyret, 3 mesiace stopka po kyrete, potom dalsich 6 mesiacov stopka od dr. pokiaľ nebudú všetky výsledky, teraz keď konečne výsledky sú, tak mi opäť dr neodporuča otehotnieť 3-6 mesiacov kvôli spermiogramu. Čiže mám rok a pol “stopku” ak by som rátala aj toto posledne odporúčanie kvôli spermiogramu. Ja mam 35 rokov, manžel 37. Naozaj tie potraty môžu spôsobovať zlé spermie ? V centre tvrdia, že nie, vraj pokiaľ príde spermia k vajíčku, tie nekvalitné sa samé vyselektujú, môj gynekológ tvrdí opak. Len nechcem stráviť teraz ďaľšieho pol roka čakanîm, keď nemám aj tak žiadnu istotu, že spermie budú o ten čas lepšie. Muž užíva folandrol. Ďakujem veľmi pekne za vàš nàzor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nikto Vám stopercentne nezaručí, že po absolvovaní polročnej liečby partnera sa spermiogram zlepší a že sa Vám podarí otehotnieť a nepotratiť. Rozhodnutie je však na Vás. Čo sa týka hematologického nálezu, je to otázka na hematológa, či na základe výsledkov Vám bude, hoci aj preventívne, nasadená liečba. Nemyslím si, že príčina opakovaných potratov je v partnerovom spermiograme. Za daných okolností by som skôr postupoval podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, kde majú s podobnými prípadmi väčšie skúsenosti.

  • Zlý spermiogram

    , Autor: Zuzu92

    Dobry den, takmer rok sa s manzelom snazime o dieta. Bol na vysetrenie spermiogramu, chcem sa opytat, ci na zaklade jeho vysledkov bude mozne prirodzene otehotniet. Prosim vas, vedeli by ste vysvetlit jednotlive hodnoty spermiogramu? Dakujem
    ZAKLADNA CHARAKTERISTIKA
    Objem: 5,2
    pH: 8,2
    Skvapalnenie: nedokoncene do 60 min.
    Viskozita: silne zvysena
    POCET SPERMII
    Sucet hodnotenych spermii: 2x200
    Koncentracia: 9,4
    Celkovy pocet: 48.88
    POHYBLIVOST SPERMII
    Rychlo progresivne: 1%
    Pomaly progresivne: 20%
    Neprogresivne: 21%
    Imobilne: 58%
    Spolu progresivne: 21%
    Spolu motilne: 42%
    Index motility: 64
    MORFOLOGIA SPERMII
    Normalne: 1%
    Defekt hlavicky: 98%
    Defekt strednej casti: 15%
    Defekt bicika: 11%
    Rezidualna cytoplazma: 0%
    TZI: 1.253

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka skôr na andrológa. Podľa výsledkov je spermiogram dosť patologický. Podľa môjho názoru si myslím, že vhodné bude navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde majú oveľa väčšie skúsenosti a kde Vám budú vedieť pomôcť.

  • Problem s otehotnenim

    , Autor: janka112

    Dobry den, mame za sebou neuspesne 2 krat ivf, ja som v poriadku ale manzel ma zly spermiogram, asthenotheratozospermia, embryjka sa po predlzenej kultivacii prestavali vyvijat, manzel ide k andrologovi a rozmyslala som pri tretom ivf nech mi nasadia prednizon, fraxiparin a ivf picsi, myslite ze je to spravne riesenie? Mne na hematologii zistili mutaciu homozygot leiden, a da sa pri beznej prehliadke sono pomylit tehotensky vacok s cystou? Moja zenska doktorka mi tvrdila ze tam vidi vacok a zlte teliesko ale ked test krvy bol negativny tak mi povedala ze asi to bola cysta, manstruaciu som mala len dva dni, maskala mi a bola velmi bolestiva, velmi pekne dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    po 2 neúspešných IVF pokusoch sa do terapie bežne pridáva Fraxiparine a Prednison, u vás je však veľmi pravdepodobne problém v kvalite zárodočných buniek. Otázkou je preliečenie partnera hormonálnou stimuláciou a zváženie oplodnenia aspoň polovice vašich vajíčok darcom. Samozrejmosťou je genetické a urologické vyšetrenie. Cysta a gestačný vačok počas tehotenstva by si atestovaná gynekologička v žiadnom prípade nemala pomýliť, je však možné, že niekedy je štruktúra vysokej sliznice veľmi nepravidelná a je možné,že tá sa môže javiť ako začínajúca formácia gestačného vaku.