Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,274 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Špinenie

    , Autor: Very54301

    Dobrý deň 6 mesiacov beriem duphaston na upravu cyklu aj na otehotnenie pri tabletkach som mala menstruaciu na 28 deň ale posledný mesiac som mala len hnedý výtok 4 dni namiesto menštruácie moja otazka znie ci mi zase hormóny štrajkujú alebo to môže byť tehotenstvo? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možné sú viaceré možnosti. Ak u Vás nie je vylúčené tehotenstvo, môžete si realizovať tehotenský test alebo navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe odberu krvi ako aj USG vie potvrdiť alebo vylúčiť tehotenstvo.

Podobné otázky

  • Menzes nikde, bolesť v podbrušku a špinenie po sexe.

    , Autor: Klaudi❤️

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať, už 2 roky sa snažíme o bábätko mam PCOS. Mala som problémy z menzesom stále meškál chodila som na vyvolavačky, nasadil mi duphaston potom sa tó upravilo menzes chodil pravidelne a na čas. Jeden mesiac som mala slabšiu menštruáciu spravila som si len tak tehotensky test a boli tam 2 ciarky no tešila som sa len 2 týždne išlo o biochemkcke tehotenstvo. A od vtedy mi cyklus hafruje znovu. Bola som u Dr. urobil mi sono a našiel my folikularnu cystu. pichol vyvolavacku. A nasadil clostilbelgit.. 20.1. Som dostala menzes na 3 deň som začala brať clostil. 1tabletku denne 5 dní. Vo februári som 3 dní meskala ale dostala som 19.2. Bola síce slabšia ako mávam a aj kratšia trvala 3 dní, v deň začatia bratia clostil som si pre istotu spravila test ale bol negatívny tak som znovu začala brať clostil. 1tabletku denne 5 dní.. Menzes som mala dostať 18.3. Celý čas od skončenia menzesu sme sa snažili o bábätko. 14.3. Som mala jednorazové krvácanie bolo to také skôr krvavo ružové a bolo iba raz keď som bola na WC a utrela som sa, myslela som si ze menzes prišiel skôr ale keď som šla druhý krát už vôbec nič a menzes mi už mešká 17dni. Tehu test som si robila na 5ty deň meškania. Ale bol negatívny. Celý čas od vtedy ako som mala dostať menzes ma boli podbrusko aj kríze, a aj prsia. Včera sme malý pohlavný stik a dnes som si všimla jemné Špinenie nechápem z čoho to môže byť, nikdy predtým som to nemala. Môže to byť tým ze mam cystu? Vlastne neviem či ju ešte mám alebo mi pukla predtým ako mi ju Dr. zistil som mala aj bolesť pri pohlavnom styku ale ako mi dal vyvolavacku a prišiel menzes tak už bolesti nemávam .. Stále sa cítim ako by menzes mal prísť boli ma podbrusko, kríze a mam citlivé prsia. Môže to byť aj nejaký príznak tehotenstva? A špinenie po sexe môže byť tiež príznakom Tehu. Alebo sa mi ešte môže dostaviť menzes. Je to také jemne špinenie z výtokom k tomu bolesť pod bruška Ďakujem za odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Za daných okolností nevylučujem, že ste tehotná, ani že sa jedná o PMS (predmenštruačný syndróm). Špinenie môže byť príznakom jedného aj druhého. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nepoznám ani bližšie okolnosti, vek, výsledky hormonálneho profilu, AMH, ani ďalšie okolnosti. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Test

    , Autor: Arianka

    Dobrý deň chcem sa opýtať pred týždňom skončila menštruácia trvala 3 dní pred 3 dňami som začala trošku špiniť len jeden deň trošku tak som si spravila test rôzne druhy je pozitívny ku gynekológovi som objednaná 25.3 . Plánujeme bábätko snažíme sa ale ešte nikdy som nemala že dve čiarky vždy len jednu po celé dva roky.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste tehotná. Spomínané špinenie môže byť implantačné špinenie, ktoré sa môže vyskytovať do 16. týždňa tehotenstva. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to a navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa odporúčaní.

  • Ružové špinenie

    , Autor: Klaudi❤️

    Dobrý deň u 2 roky sa snažíme o druhé bábätko. Mala som problémy po vysadení antikoncepcie. Menzes mi niekedy neprišiel aj pol roka chodila som stále na vyvolavacky brala lieky clostilbelgit ale nezabralo nič tak sme sa na to vykaslali Dr mi nasadil duphaston na úpravu menzesu. Menzes začal chodiť pravidelne. Pred 2 mesiacmi mi ale začal meškať tak som si spravila tehu test vyšiel slabo pozitívny. Tak o 3 dní som skúšala znovu a čiarka bola silnejšia.. Avšak o týždeň na to som začala špinit, spinila som 2 dní. Nedeľu a pondelok v pondelok som bola aj u Dr a povedala som mu ze mi vysiela pozitívny test. Spravil mi sono ale nič nevydel tak zobral krv volala som za ne na druhý deň ale výsledok bol negatívny ale hcg bolo mierne zvisene 5/6.. Následne o 3tydne mi menzes prisiel to bolo 19.11 bol normálny ako obvikle. Ďalší Menzes som mala dostať 17.12. Ktorý sa dodnes nedostavil.. Ale stalo sa mi že týždeň pred menzesom som mala asi 4 dní jemne ružovkaste špinenie nebolo stale ani som nepoužíval menštruáčne pomôcky bolo to len na papieri keď som bola na WC. Žiadne bolesti ale nič som nemala. Robila som si na tretí deň meškajucej menštruácie tehotensky test bola na ňom vidno úplne slabulinká druhá čiarka. Neprezivala som to tak keďže aj naposledy bola silnejšia a nič z toho nebolo. Počkám ešte týždeň a spravím si znovu.. Chcem sa len opýtať či je možné že by sa nám konečne poštastilo a mohla by som byť tehotná? Niekedy mám divne pocity ale neviem ci si to len ja nenamyšlam alebo to je naozaj tak.. v práci mi raz prišlo nevoľno na zvracanie ale po hodinke to prešlo. Zvikne ma pichať v podbrušku ale to fakt len občas. Zviknem mávať taky pocit na vracanie ale nevraciam..začalo mi veľmi chutiť jesť nejedavala som toľko a aj som pribrala 2,5kg. Pobolieva ma hlava občas, mam pocit ako by sa mi krutika hlava a je mi. Na odpadnutie môže mať s tým súvis? Dnes má pobolieva aj brucho sem tam ako pri menzese ale ani náznak že by mal prísť, mam len silnejší čistí prehliadny výtok pripomína mi to bielok vajíčka, Momentálne mi menzes mešká už 10 dní test skúsim spraviť o týždeň aby bol výsledok presnejší.. Môžu to byť príznaky tehotenstva to čo pociťujem alebo nie. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny. Ak však bolo beta HCG 6, jednalo sa pravdepodobne o tzv. biochemické tehotenstvo. Čo sa týka aktuálnych prejavov, áno, môžu byť príznakom tehotenstva. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Mim.

    Dobrý deň, chcem sa spýtať čo sa to stalo..mám pravidelnú menštruáciu. (Keď mám dostať, tak hneď ráno na wc už mám). Teraz sa snažíme o dieťatko. Zväčšili sa mi prsia, modré žili na prsiach, pichanie vo vaječníkoch počas niekoľkých dni. V deň očakávanej menštruácie som na obed začala spinit, vždy len papieri bola slabo oranžová krv. Až na druhý deň sa to začalo stupňovať, so silnejšími bolesťami ako pri každej menštruácii. Pred dvomi mesiacmi sa stalo toto isté s tým že mi menštruácia meškala, ale tri dni som začala spinit a postupne sa to rozbehlo do silnej menštruácie s bolestami.
    Je to normálne? Išlo o neuhniezdenie vajíčka?
    Ako často sa toto môže stavať aby to bolo ešte v poriadku? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Ak sa snažíte aktívne otehotnieť a teda praktizujete nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Nevylučujem, že spomínané párdňové špinenie mohlo byť aj implantačné krvácanie, prípadne aj mikropotrat. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak sa už podobná situácia opakovala a posledné mesiace máte iba párdňové špinenie ružovým, či oranžovým výtokom, pre vylúčenie tehotenstva si môžete realizovať tehotenský test. Pri pretrvávaní ťažkostí, či nejasností, ako aj pre jednoznačné potvrdenie, či vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Špinenie a snaha o otehotnenie - dodatočná otázka

    , Autor: annie1234

    Dobrý deň pán doktor, ďakujem za Vašu odpoveď na moju otázku (nižsie skopírované) .Aké by teda mohli byť príčiny špinenia ? Ďakujem .

    Špinenie a snaha o otehotnenie

    07. 06. 2023 (10:03) , Autor: annie1234
    Dobrý deň pán doktor, v marci mi bolo diagnostikované MA v 7tt. Počas tehotenstva som užívala utrogestan vaginálne. Potrat bol riešený tabletkou misoprostol, takže som sa kyretáži chvalabohu vyhla. Menštruácia mi nabehla po 28 dňoch od potratu. Na vyšetrení po prvej menštruácii bolo všetko v poriadku. V druhom cykle som 2 dni špinila pred nástupom MS, ktorá prišla na 28.deň. Toto je môj tretí cyklus od potratu, a zároveň prvý kedy sme sa opäť snažili o bábätko. Ovuláciu som podľa ovulačných testov mala cca na 14-15 deň, a od 21.dňa slabo špiním, už štvrtý deň. Zrejme teda tehotná nie som, no s takýmto špinením týžden pred menštruáciou skúsenosti nemám, predtým som to nemávala. Chcem sa opýtať, aký máte názor na preparát https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/aliver-vitex-jahnaci-719589.html ? Mohla by som to užívať ako podporu k otehotneniu ? Neuškodí mi to? Užívam ešte Femibion 1 a pijem čaj z alchemilky. Ďakujem . Prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij
    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Spomínaný voľnopredajný doplnok výživy môžete užívať. Poškodiť Vám nepoškodí, otázne je, či pomôže. Spomínané tehotenské vitamíny užívať môžete, rovnako tak aj piť čaj z alchemilky.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek realizácii ovulačných testov, ktoré sú mnohokrát nepresné, sa môže jednať o ovulačné špinenie. Rovnako tak sa nedá vylúčiť ani tehotenstvo, takže sa môže jednať aj o implantačné špinenie. Na menštruačný cyklus má vplyv aj stres, či užívanie liekov, ako aj voľnopredajných preparátov. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.