Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Slabé krvácanie

    , Autor: tinka2403-2

    Dobrý deň,
    Snažíme sa o bábätko..
    1.den poslednej menštruácie bol 28.1.2019
    Posledný pohlavný styk bol 15-16.2.2019.
    19.2. Vecer som mala 2-3 kvapky čerstvej krvy na nohavickach v tento deň som mala aj bolesti ako pri menštruácii.. ešte dnes mám slabé krvácanie. Na menštruáciu je ešte skoro a ta mi chodí na čas a vždy začína hnedými spinenim ktoré mám dva dni a potom je čerstvá krv. Neviem môže to byt uhniezdovannie vajíčka? Alebo čo to môže byt? Pred pól rokom som v 7.týždni potratila tak že som začala silno krvácať.
    Dakujem za vašu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ťažko povedať, možností je viacero. Áno, možné je aj počínajúce tehotenstvo. Odsledujte si špinenie, pri meškaní menštruácie 14 dní si spravte tehotenský test. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • gynekologycky problem

    , Autor: 82nikky

    mala som menzes 15.decembra velmi slabe krvacanie a potom som len mala hnedy vytok.Mozem byt tehotna manželom nepouzivame ochranu a on mi tvrdi,že si dava pozor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý večer prajem,
    tehotná môžete byť vždy ak máte nechránený pohlavný styk, či si dáva váš partner pozor alebo nie.

  • Duphaston

    , Autor: odbornik6

    Duphaston

    Dobrý deň, moja otázka sa týka lieku Duphaston, ktorý mi môj gynekológ predpísal kvôli úprave cyklu, ktorý som mala buď veľmi dlhý alebo menštruácia neprichádzala vôbec. Keďže sa veľmi usilujeme o babatko, chcem sa spýtať či nám v tom Duphaston môže pomôcť, aké s ním máte skúsenosti? Počula som, že potláča ovuláciu, je to pravda??:(To by bolo v našom prípade veľmi nežiaduce. Mám ho užívať od 15 DC.
    Ešte vás poprosím o jednu odpoveď, tento mesiac mi môj gynekológ pichol Agolutín kvôli vynechaniu menštruácie, asi na 6-ty den prišla, avšak neviem či to považovať za riadnu menštruáciu, kedže jeden deň to bolo len špinenie, druhý deň slabé krvácanie a tretí deň zase len špinenie. Môžem aj toto rátať za plnohodnotnú menštruáciu, alebo treba zájsť za lekárom. Môžem aj po takejto slabej meštruácii ovulovať?
    Ďalej sa chcem spýtať, je príznakom každej ovulácie lepkavý výtok a bolesť v podbrušku?? Kedže v strede cyklu a ani v inej fáze cyklu takéto prejavy nemávam, mám obavy či u mňa vôbec ovulácia prebieha. A ako som už vyššie spomenula, neviem či to nieje dôsledok užívania Duphastonu, ktorý ovuláciu zablokuje. Veľmi pekne vám ďakujem za váš čas a odpoveď. Prajem príjemný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    Duphaston sa podáva na úpravu menštruačného cyklu, v prípade, že hladiny endogénneho - (vášho vlastného) progesterónu sú nízke, ide o tak zvanú nedostatočnosť žltého telieska, ktorá vzniká po ovulácii. V takomto prípade duphaston môže pomôcť aj v snahe o dieťatko. Často sa však nerieši skutočná príčina poruchy menštruačného cyklu, aj ide len o symptomatickú terapiu a úpravu cyklu.
    Ak sa o dieťatko snažíte viac ako jeden rok, je vhodné sa porozpravať s vašim lekárom, a požiadať ho o Vaše odoslanie do centra asistovanej reprodukcie. Bohužial častokrát sa stretávame s tým, že pacientka je príliš dlho liečená obvodným gynekológom, bez úspechu a čas jej uteká. Minimálne by bolo vo vašom prípade vhodné vyšetrenie hormonálneho profilu na 2-3 deň menštruačného cyklu, vyšetrenie ovariálnej rezervy (AMH), a ultrazvukové sledovanie od 10 dňa cyklu, či vôbec u Vás k ovulácii dochádza. Držím palce!

    Duphaston v žiadnom prípade nepotláča ovuláciu!
    Akékoľvek krvácanie po podaní Agolutinu sa považuje za mneštruáciu.
    Prejavy ovulácie - ako sú bolesti, zvýšenie bazálnej teploty a zmena charakteru hlienu sa nemusia u každej ženy výrazne prejaviť.