Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tehotenstvo po štyridsiatke

    , Autor: lesana3

    Mám už 43 rokov, no veľmi by som chcela mať ešte dieťa. Viem, že je to riziko a v mojom veku to nebude jednoduché. Pokúšame sa o to už vyše roka. Pred piatimi rokmi mi robili konizáciu krčka maternice. Niekedy nemám ovuláciu - pravidelne si meriam bazálnu teplotu a robím si ovulačné testy. V lete som tri mesiace nemala menštruáciu. Momentálne beriem proveru kvôli niekoľkodňovému špineniu, ktoré sa pravidelne objavuje pred, ale už sa objavilo aj po menštruácii a v strede cyklu. Kúpila som si a užívam navyše nosifol, dočítala som sa, že by mohol pomôcť zlepšiť funkciu valečníkov. Už ho beriem druhý mesiac - každý druhý deň. Môže mi to pomôcť? Môžete mi, prosím, poradiť niečo na zlepšenie hormonálnej rovnováhy a lepšiu šancu otehotnieť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bohužiaľ vo vašom veku to naozaj nebude jednoduché aj kvôli spomínaným problémom. Na druhej strane najväčším nepriateľom bude genetika vajíčok , ktorá sa s vekom zhoršuje a dochádza ku genetickým poruchám. Odporučila by som aby ste sa zverili do rúk odborníkov v centrách asistovanej reprodukcie. Napomôcť ovulačným cyklom by mohol Inofolic (2x denne). Držím palce!