Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,279 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • potrácanie

    , Autor: jakuj

    Dobrý deň prajem, chcem sa zatiaľ iba opýtať, keďže sa k tomu neviem nikde dopátrať, či má vplyv na opakované potraty v ranných týždňoch tehotenstva, tak v 6.-7.tt. pozitívny výsledok na vyšetrenie cross-match. A či je nutné, alebo či má význam užívať pred otehotnením alebo pred IVF prednison5. Ďakujem vopred za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pozitívny crossmatch test teda test, ktorý poukazuje na aktivovanie vášho imunitného systému manželovými bunkami môže byť príčinou potratu. Zväčša ide o včasný potrat ale v podstate môže byť príčinou vašich problémov. Určite by prednison mohol pomôcť, či to však bude stačit je ťažké povedať. Nutné je aj hematologické vyšetrenie zrážanlivosti vašej krvi, ktorá je taktiež veľmi častou príčinou potratov v danom týždni.

Podobné otázky

  • Potrácanie

    , Autor: jakuj

    Dobrý deň prajem a ďakujem Vám za odpoveď, ale ešte by som k vám mala jednu otázku, keďže pracujete v Centre as.repr., čo si myslíte, kedy by bolo vhodné začať brať prednison a fraxiparín pred ivf? Hematologička mi odporúčala hneď so stimuláciou, čiže ešte pred OPU. Nakoľko mi na hematológii nezistili nijakú príčinu tých opakujúcich sa potratov /9x/, záver znel vrodený kombinovaný trombofílny stav, pred mesiacom boli výsledky v poriadku, tak mi povedala, že preventívne by som mohla skúsiť túto liečbu, aj keď som si ich už raz brala a nič. Veľmi hľadám riešenie ako ďalej, keďže to nechceme vzdať. Vopred Vám ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v tomto prípade by som rešpektovala odporúčanie hematologičky a začala by som s užívaním spomínaných liekov od začiatku menštruačného cyklu v ktorom prebehne stimulácia.