Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Šitie

    , Autor: Ada_12315

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala som po pôrode a bola som nastrihnuta a museli ma zasivat som týždeň po pôrode urobili hemoroidy vonkajšie okolo konečníka z jednej aj druhej strany plus co som mala zasivane až na zadku tak sa mi to zasite nejako otvorilo neviem ci to su puknute stehy ale mam tam takú priehlbinu a je to vo vnútri biele ako hnis ne krváca to len boli a pali pri sedení rada by som vedela co mi na to pomôže alebo mam rovno navštíviť gynekológa? Na hemoroidy beriem čipky aj tabletky a dávam si masť len to tiež nejako nepomáha a nemyzne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam Dermochlorophylový sprej 5 krát denne, po každej sprche, toalete, keď budete mať pocit že to vyschlo. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.

Podobné otázky

  • šitie po porode

    , Autor: AnikusS

    som 2tyždne po pôrode no hradza sa nejako nezrastla zatial mam tam dieru a hore zrastenu je to v poriadku ešte sa to zahoji alebo to treba ist dať zašiť ? mala som tam jeden steh a twn už vypadol.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.

  • Krvavé ocistky

    , Autor: Zzuunnaa

    Dobrý deň, som 10ty deň po pôrode a stále mám krvavé ocistky (jasne červená krv ako pri MS). Dve noci za sebou sa mi stalo (raz po odsavani mlieka, druhý krát bez akéhokoľvek súvisu s dojčením) že mi zrazu začalo veľmi silne krvácanie (tiekla mi krv až po nohách, druhý krát vyšla aj veľká zrazenina), minula som asi 3 vložky v priebehu minuty. Potom sa krvácaní ustalilo a opäť je ako pri MS (červená krv, vsiaka do vložky). Žiadna zmena farby na hnedú a pod. Zaroven sa stalo, že sa mi rozpadla rana (vonkajšie stehy), doktor mi dal na to len takú hnedú masť, vraj sa to nemusí zašiť. Chcem sa opýtať, či sú tieto krvavé ocistky stále v poriadku? A dokáže sa rana po nástrihu (má cca 4 cm) zrast aj napriek tomu že je rozostupena? Ďakujem za odpoved, prídem si už ako hypochonder :/

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, červené očistky sú desať dní po pôrode normálne. Počas šestonedelia, ktoré trvá 8 týždňov, sa postupne menia červené lochie na tmavohnedé, ktoré sú potom nahradené žltými, tie sa následne vyčíria, až následne číry výtok zmizne. Každá z týchto etáp trvá individuálne dlho. Počas kojenia, ale hlavne po kojení, kedy sa maternica sťahuje najintenzívnejšie, môžu odchádzať aj krvné koagulá až veľkosti päste. Čo sa týka dehiscencie pôrodníckej rany, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Povolené stehy, prípadne rozpadnuté šitie sa opätovne nešije. Aplikovať si môžete DermoChlorophyl sprej päťkrát denne, po každej sprche, či toalete. Rana sa musí vyhojiť, zo spodiny musí vygranulovať granulačným tkanivom. Okraje sa potom k sebe priblížia a prirastú. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste rodili. Oni sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť k nálezu.

  • Ošetrujúci sprej

    , Autor: Megi1997

    Dobrý deň,
    Potrebovala by som sa opýtať. V lekárni som nedostala Cicatridina sprej ale lekarnicka mi ako nahradu dala Akutol Hydrogel sprej. Je to vhodne na poporodne sitie ? Alebo si mam radsej kupit ten cicatrina sprej ? Ďakujem za skorú odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na hrádzu je dobrý Dermo chlorophyl sprej. Dosť farbí, čo je jeho nevýhoda, ale máme s ním celkom dobré skúsenosti.

  • Šitie po pôrode

    , Autor: Andra333

    Dobrý deň prajem, som 8 týždňov po pôrode, už mám za sebou aj kontrolu u gynekológa. Môže byť, že pri šití po pôrode, sa zle zašilo jedno miesto? Akoby sa niečo štiklo, prišilo zle. Je to bolestivé, číre červené, akoby naliate krvou. Dá sa s tým niečo robiť? Na kontrole mi bolo robené len sono, pýtala som sa aj na ten môj problém, ale nebolo to skontrolované ani nič ku tomu povedané. Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie vyjadriť. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý by Vás mal skontrolovať.

  • Nástrih a hojenie šitia

    , Autor: Jojka26

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Som 12 dní po pôrode, počas pôrodu som mala robený nástrih. Rana ma už skoro vôbec nebolí, nepáli, len kúsok ťahá v mieste stichov počas chôdze. Dnes som sa však odhodlala a pozrela si to v zrkadielku a z vnútornej strany pyskov pri vchode do pošvy mám asi 1 a pol cm dlhú a 2--3 mm širokú ranku v ktorej mám nejaký biely povlak po celej dĺžke rany. Nebolí ma to, ani to nie je červené ani zapálené, doktor pred 2 dňami povedal že sa rána hojí pekne a je to v poriadku. Tak by som sa chcela opýtať čo to môže byť? Môže to byť nejaký proces hojenia tkaniva? Mám z toho obavy, podotýkam že vnútorné šitie som nemala, preto ma to dosť vylakalo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že sa jedná o granuláciu tkaniva v procese hojenia. Takto sa Vám však objektívnejšie neviem bližšie vyjadriť. Skúsiť si môžete aplikovať Dermo chlorophyl sprej alebo Cicatridina sprej, kľudne aj 5x denne, po každej sprche, toalete, či v prípade, že budete mať pocit, že to už úplne vyschlo. V prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.