Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,314 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • sestonedelie s ruskom

    , Autor: Daniellka

    Dobrý deň, objavila sa informácia, že mamička je povinná mať pri pôrode rúško, aby chránila seba, dieťatko a personál. Preto sa chcem opýtať, ako je to s pobytom na oddelení šestonedelia, nakoľko asi nie je správne, aby bola na izbe s mamičkou a jej dieťatkom 4 dni ubytovaná iná mamička so svojim dieťatkom. A ako prebieha prvá doba pôrodná na tzv."vzdychárni". Všetky mamičky sú tam spolu? Nie je to obrovské riziko nákazy? Prvá doba pôrodná predsa môže trvať aj desať hodín. Za odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, od príjmu na pôrodnú sálu až po preklad na šestonedelie je nutné mať na sebe rúško. Na oddelení šestonedelia prebieha hospitalizácia viacmenej štandardne. Rozprávame sa o zdravých pacientkach s negatívnou cestovateľskou anamnézou a negatívnym kontaktom s nakazeným alebo možným nakazeným, teda o pacientkach, ktoré prešli trige s negatívnym výsledkom. Ešte pred vstupom do nemocnice každý pacient musí prejsť cez triage. Akonáhle sa jedná o pozitívneho pacienta alebo o možne pozitívneho pacienta a nejedná sa o akútnu zdravotnú starostlivosť, pacient je transportovaný do nemocnice určenej pre COVID-19 pacientov. Ak transport nie je možný, čo sa týka konkrétne pôrodu, ten prebieha na samostatnej pôrodnej sále, so zvýšenými ochrannými pomôckami, rovnako tak po pôrode je mamička izolovaná. Je vyhlásený absolútny zákaz návštev, to znamená, že pacient sa počas hospitalizácie nestretne okrem personálu so žiadnou návštevou.