Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,817 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • porod

    , Autor: lasocka

    Dobrý deň pan MUDr. Mám 39 rokov a cakam svoje prve babatko. Chcem sa opýtat aký spôsob porodu- teda ci prirodzeny alebo cisársky rez je pre mna vhodnejsi menej komplikovany zo zdravotného hladiska ako aj vzhladom na vek?? výsledky po zdravotnej stránke mam v poriadku. pred týždnom babo vazilo 2700kg a termin mam na 23.10 predpoklad. ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, samotný vek nie je indikáciou na sekciu. Ak sú všetky výsledky v poriadku, môžete rodiť spontánne. Bude to aj pre Vás aj pre dieťatko vhodnejšie. Ak sa však niečo počas pôrodu zkomplikuje a bude nutné urobiť cisársky rez, treba túto skutočnosť rešpektovať.

Podobné otázky

  • Moč

    , Autor: Erika 10

    Dobrý deň som v 36 tt ,a v moči mám opakovane enterokoky ,dvoje antibiotik mám využívaných a stále to tam je ,zmizne to po pôrode ? Môj lekár mi povedal ,že,keď to tam je v budúcnosti môžem mať hypertenziu ,mám 30 rokov .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri opakovaných infekciách v močových cestách odporúčam navštíviť urológa, ktorý urobí potrebné vyšetrenia, nasadí prípadne ďalšiu liečbu a určí ďalší postup. O súvislosti s prítomnosťou enterokokov v moči a hypertenziou počujem prvý krát, neviem sa Vám k tomu vyjadriť.

  • Príprava na pôrod

    , Autor: Juliša

    Dobrý deň
    chcem sa opýtať som 35tt a poslednom čase mam tlaky na sponu krčka tak isto pri spaní dostávam kŕče v podbrušku a je tvrdé neustále sa kvôli tomu budím aby som sa postavila a pomaly to rozchodila. Čím to môže byť? Môžem sa už pomaly otvárať či je to niečo iné? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, maternica sa pomaly pripravuje na pôrod, takže spomínané tvrdnutie podbruška a krížov sa hlavne vo večerných a nočných hodinách môže vyskytovať, jedná sa o tzv. poslíčkov. Odsledujte si to.

  • Slabé pohyby

    , Autor: Nika262

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, od včera ma trápia slabé pohyby bábätka, momentálne som 37+6tt. Vždy keď som ich chcela cítiť, tak som si ľahla na bok, vtedy sa malý vždy hneď pohol a kopol ma riadne, teraz nepomáha ani ležanie na boku. Miestami cítim pohyby ale sú veľmi slabé. Naposledy keď som bola na poradni, tak som placentu mala úplne zosunutú pri bránke. Neviem či sú slabé pohyby následkom blížiaceho sa pôrodu, alebo sa niečo vážnejšie deje?? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ste už prakticky v termíne pôrodu, takže pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Predčasný pôrod

    , Autor: bb636

    Dobrý večer pán doktor! Rada by som sa Vás opýtala na predčasný pôrod. Kamarátka rodila v 37 tt kvôli slabej funkcii pečene(preeklampsia).Jej gynekológ jej neurobil test na streptokoky a keď sa jej narodil synček, tak dostal zápal pľúc. Chcem sa Vás opýtať či by sa dalo tomu predísť?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na neonatológov. Keď sa jedná o predčasný pôrod, bez ohľadu na pozitivitu GBS majú byť počas pôrodu podávané antibiotiká. Predčasne narodené deti majú náchylnejšie pľúca a ich popôrodná adaptácia môže byť zdĺhavejšia. Nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Zápal pľúc však nemusí vôbec súvisieť s prípadnou GBS pozitivitou.

  • Streptokoka v tehotenstve

    , Autor: Seky4

    Dobrý deň, chcem sa spýtať pri prvom tehotenstve som mala streptokoka,kvôli ktorému mi dávali počas pôrodu ATB, je možné aby pri druhom tehotenstve už nebol, po vytere som negatívna. Je možné že sa ešte objaví v posledných týždňoch som v 31tt. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak bude posledný z výterov z pošvy negatívny v zmysle prítomnosti Streptococcus agalactiae, a teda počas celého tehotenstva bol výsledok negatívny, nebude potrebné podávať antibiotiká počas pôrodu.