Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Očistky

    , Autor: zazikk

    Dobry den, rada by som sa spytala, som 13ty den od porodu a mam stale velmi silne ocistky, vcera sa intenzita este zvysila, predtym boli svetlocervenej teraz tmavocervenej farby vo velkom mnozstve, je to v poriadku?vsade citam, ze v tomto tyzdni by malo ist uz o len hnedy vytok. dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    charakter a intenzita očistkov je veľmi individuálna, a zatiaľ je to v poriadku. Predpokladám, že ste absolvovala kontrolný ultrazvuk po pôrode a ak bolo všetko v poriadku nemalo by vaše krvácanie predstavovať problém.

Podobné otázky

  • Zotavovanie po sekcii

    , Autor: Asti

    Dobry den, som uz takmer 3 tyzdne po sekcii a zaroven rozrusovani zrastov po predoslej sekcii. Prekvapuje ma, ako rychlo to prestalo boliet, lebo uz prakticky vyse tyzdna ma nic neboli, aj ocistky su v norme. Hybem sa v podstate normalne, uz som aj dlazky umyvala opatrne, lebo pri dvoch detoch sa neda nefungovat. Nemozem si nejak este ublizit, aj ked mi uz bezny pohyb po byte nerobi problem? Pri prvej sekcii sa mi rana zapalila, takmer som dostala otravu krvi a teda bolelo to o dost viac a dlhsie, cize teraz je to neporovnatelne lepsie, len teda sa trochu bojim, aby som si neublizila este. Je podla Vas v poriadku sa uz takto normalne hybat alebo mam este spomalit a setrit sa viac? Vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, či problémy a vyhovuje Vám každodenný pohyb, nevidím dôvod, pre ktorý by ste si mali ublížiť. Určite by som ešte obmedzil zdvíhanie ťažkých bremien, či predmetov, ale inak môžete normálne fungovať. Toto šestonedelie neporovnávajte s predošlým. Každé tehotenstvo, pôrod, ako aj šestonedelie je individuálne. To, čo sa udialo v minulosti, sa nemusí automaticky opakovať aj teraz.

  • Ocistky a zrazeniny

    , Autor: Asti

    Dobry den. Dnes som 7my den po akutnej sekcii, pocas kt mi robili aj adhesiolyzu po predoslej sekcii. V nemocnici mi zacali ocistky uz rednut, ale mam dojem ze ako som sa doma rozpohybovala, tak su ocistky znova ako menstruacia, no so zrazeninami do 4cm velkymi. Teplotu nemam, jazva ma uz ani nejak neboli, dojcim od 4ho dna, myslite ze uz to moze byt problem a mam ist k doktorke? Dakujem :-(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o problém. Vysvetlenie je pomerne jednoduché. Počas pôrodu cisárskym rezom je dutina maternice otvorená a inštrumentálne vyčistená, na rozdiel od ženy po spontánnom pôrode, kedy sa dutina maternice inštrumentálne nečistí, takže žena po spontánnom pôrode krváca obvykle silnejšie a od momentu pôrodu na rozdiel od pacientky po cisárskom reze, u ktorej maternici pomôžeme tým, že ju počas výkonu vyčistíme, a tým je aj špinenie po cisárskom reze minimálne alebo žiadne a až po rozbehnutí laktácie dôjde ku krvácaniu a odchodu očistiek, ktoré môžu byť v prvé dni aj vo forme krvných zrazenín. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Teplota

    , Autor: Patiik

    Dobr deň , porod bol 25.7.2023 . Dnes ma od rana boli prisnik aj ma dotyk a pri kojení keď ťahal ma bolelo nie ňeznesitelne ale bolelo . Teraz ked som mu dávala piť tak tá bolest ustupuje . Od rana ma boli hlava a okolo štvrtej mi vystúpila teplota na 37.8 vzala som paralen a klesla na 37.3. Bradavky červené niesu . Môže byt tá teplota zo zápalu prsníka ? Alebo z krčka maternice ? Nemám zapáchajúci očistky ani bolest podbrušku. Čistenie mam také tmavo červené resp soabo hnede a dnes zimná dačo vypadlo akoby obal tmavej cervenej farby . Nebola to zrazeninu lebo keď sim po tom lredla vložkou nerozlišovali sa ale ostala taká istá nezmenená . Viete mi poradiť sko postupovať? (Jemne trošku ma zo spodu zastipne, nie pri moceni)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu mi to skôr príde na nedostatočne vyprázdnený prsník. Ak by sa jednalo o zápal, teplota by sa šplhala k 40*C. Je potrebné pravidelné kojenie a vyprázdňovanie (poodsávanie) prsníkov, každé cca 3 hodiny, niekedy aj skôr. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.

  • Vysoké CRP po sekcii

    , Autor: Smetana14

    Dobrý deň, som 5. deň po sekcii, pričom včera som bola prepustená z pôrodnice domov. Bola to moja druhá sekcia, avšak nepamätám si, či som mala takéto problémy aj pri prvej. Brucho mám stále boľavé, avšak na 3. deň po sekcii sa mi objavili po prvej stolici (ktorá bola vo forme hnačky -1x) bolesti v podbrušku. Bolesti sú rezavé, mám ich pri močení, zhoršujú sa, keď mám plnší močový mechúr, príp. vetry, občas to cítim aj pri chôdzi. Myslela som si, že to môže byť z podráždenia, nakoľko cievkovanie bolo dosť bolestivé, a podarilo sa až na druhý pokus. Pri poslednej kontrole včera ráno, keď mi p. doktorka brucho trochu prehmatala, mi povedala, že miesto, kde ma to bolí je mierne napnuté. Keď som sa jej pýtala, či je to normálne, povedala mi, že je to rozrezané brucho, takže áno. Žiadne ďalšie vyšetrenia mi nerobili. U svojho gynekológa sa mám hlásiť o 7 dní. Po sekcii momentálne stále dosť krvácam, je to hlienovitý krvavý výtok, niekedy tmavočervený, ale aj svetločervený, a tiež zo mňa stále vychádzajú krvné zrazeniny. Teraz som si však na prepúšťacej správe všimla, že po odbere krvi deň pred prepustením som mala hodnotu CRP 60,17. O hodnotách CRP sa mi nikto v nemocnici nezmienil. Teplotu zatiaľ nemám, aj keď mám aj bolesti chrbtice, a včera večer som mala pocit vnútornej teploty (myslím, že to ale bolo skôr z únavy). Chcem sa teda spýtať, či je takáto hodnota po sekcii normálna alebo by som mala navštíviť svojho gynekológa skôr kvôli dôkladnejšiemu vyšetreniu. Nerada by som niečo zanedbala, a prišla k nejakému silnému zápalu. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, hodnota CRP 60 mg/l je po cisárskom reze primeraná. Ste po pomerne rozsiahlom operačnom výkone. Mierny opuch v mieste rezu sa môže vyskytovať. Ak ne je prítomné začervenanie, či mokvanie rany, pripadne hnisavý výtok z rany, malo by to byť v poriadku. Spomínané očistky sú podľa opisu primerané. Odporúčam tzv. močenie skusmo, nečakajte až na nutkanie na močenie pri plnom močovom mechúry. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Krvavé ocistky

    , Autor: Zzuunnaa

    Dobrý deň, som 10ty deň po pôrode a stále mám krvavé ocistky (jasne červená krv ako pri MS). Dve noci za sebou sa mi stalo (raz po odsavani mlieka, druhý krát bez akéhokoľvek súvisu s dojčením) že mi zrazu začalo veľmi silne krvácanie (tiekla mi krv až po nohách, druhý krát vyšla aj veľká zrazenina), minula som asi 3 vložky v priebehu minuty. Potom sa krvácaní ustalilo a opäť je ako pri MS (červená krv, vsiaka do vložky). Žiadna zmena farby na hnedú a pod. Zaroven sa stalo, že sa mi rozpadla rana (vonkajšie stehy), doktor mi dal na to len takú hnedú masť, vraj sa to nemusí zašiť. Chcem sa opýtať, či sú tieto krvavé ocistky stále v poriadku? A dokáže sa rana po nástrihu (má cca 4 cm) zrast aj napriek tomu že je rozostupena? Ďakujem za odpoved, prídem si už ako hypochonder :/

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, červené očistky sú desať dní po pôrode normálne. Počas šestonedelia, ktoré trvá 8 týždňov, sa postupne menia červené lochie na tmavohnedé, ktoré sú potom nahradené žltými, tie sa následne vyčíria, až následne číry výtok zmizne. Každá z týchto etáp trvá individuálne dlho. Počas kojenia, ale hlavne po kojení, kedy sa maternica sťahuje najintenzívnejšie, môžu odchádzať aj krvné koagulá až veľkosti päste. Čo sa týka dehiscencie pôrodníckej rany, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Povolené stehy, prípadne rozpadnuté šitie sa opätovne nešije. Aplikovať si môžete DermoChlorophyl sprej päťkrát denne, po každej sprche, či toalete. Rana sa musí vyhojiť, zo spodiny musí vygranulovať granulačným tkanivom. Okraje sa potom k sebe priblížia a prirastú. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste rodili. Oni sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť k nálezu.