Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • sestonedelie

    , Autor: lejla001

    Dobry den,chcem sa opytat som po porode (9.7.2013), dojcila som 2tyzdne a potom Nutrilon, menstruaciu som este nedostala. Po 6 tyzdnoch sme mali nechraneny styk aka je pravdepodobnost zeby som mohla byt tehotna aj ked som este nemala menstruaciu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    100 % sa to nikdy nedá vylúčiť ale ak nemenštruujete tak nedochádza k ovulácii a teda je nemožné otehotnieť. Jediná možnosť je, že by práve v čase pohlavného styku bola prvá ovulácia, z ktorej by ste otehotneli a teda by ste ani nezačali menštruovať.

Podobné otázky

  • Šestonedelie

    , Autor: Veronika190

    Dobrý deň môžem sa opýtať mne ešte neskončilo šestonedelie a krvacam mohla som dostať menštruáciu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to možné. Neviem presne, koľko týždňov od pôrodu už ubehlo, niekedy však dôjde k prvej menštruácii aj 5 či 6 týždňov od pôrodu, najmä v prípade, že žena už nekojí. Odsledujte si to.

  • Zotavovanie po sekcii

    , Autor: Asti

    Dobry den, som uz takmer 3 tyzdne po sekcii a zaroven rozrusovani zrastov po predoslej sekcii. Prekvapuje ma, ako rychlo to prestalo boliet, lebo uz prakticky vyse tyzdna ma nic neboli, aj ocistky su v norme. Hybem sa v podstate normalne, uz som aj dlazky umyvala opatrne, lebo pri dvoch detoch sa neda nefungovat. Nemozem si nejak este ublizit, aj ked mi uz bezny pohyb po byte nerobi problem? Pri prvej sekcii sa mi rana zapalila, takmer som dostala otravu krvi a teda bolelo to o dost viac a dlhsie, cize teraz je to neporovnatelne lepsie, len teda sa trochu bojim, aby som si neublizila este. Je podla Vas v poriadku sa uz takto normalne hybat alebo mam este spomalit a setrit sa viac? Vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, či problémy a vyhovuje Vám každodenný pohyb, nevidím dôvod, pre ktorý by ste si mali ublížiť. Určite by som ešte obmedzil zdvíhanie ťažkých bremien, či predmetov, ale inak môžete normálne fungovať. Toto šestonedelie neporovnávajte s predošlým. Každé tehotenstvo, pôrod, ako aj šestonedelie je individuálne. To, čo sa udialo v minulosti, sa nemusí automaticky opakovať aj teraz.

  • Krvácanie

    , Autor: LenLi

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je normálne že už ôsmy týždeň mám krvácanie od pôrodu sekciou. Miestami to bolo spinenie, miestami krvácanie. Bolesti nemám, no mám citlive brucho od pupka po jazvu.
    A ešte otázočka...opuch nad jazvou (doteraz necitlivý) kedy zmizne? Je potrebné na to nejako cvičiť/tlačiť?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, šestonedelie trvá osem týždňov, počas ktorých sa maternica má vyčistiť. Je otázne, či aktuálne krvácanie nie je už menštruácia. Oblasť jazvy a jej okolia bude necitlivé ešte niekoľko mesiacov, keďže boli preťaté povrchové nervové dráhy, ktorým potrvá, kým sa obnovia. Opuch, najmä nad jazvou, sa tak isto ešte môže vyskytovať. Vymizne do niekoľkých týždňov až mesiacov. Neurobíte s tým prakticky nič. Môžete si skúsiť masírovať dané miesto, prípadne si skúsiť natierať preparáty na hojenie jaziev. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • More počas šestonedelia

    , Autor: Juli89

    Dobry deň prajem chcem sa opýtať či je to bezpečne ísť do mora 3 a pol týždňa po pôrode bola som šitá zvnútra 10 stehov a zvonku 4 , nejaké už výpadali a trosku stále špinim.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas šestonedelia nie je úplne ideálne kúpanie, či už v bazéne alebo v mori. Dôležité je aj to, či sa ešte čistíte alebo nie. Nebezpečenstvo zanesenia infekcie do maternice pri kúpaní je počas šestonedelia vyššia. Šestonedelie má byť o relatívnom kľude, kedy sa žena nemá vystavovať či už športovým aktivitám alebo nadmernému fyzickému zaťažovaniu v zmysle posilňovania, rovnako tak je vhodné iba sprchovanie sa. Rozhodnutie je na Vás. Použiť sa za istých okolností dajú aj kúpacie tampóny, pri špinení to však nie je z dlhodobého hľadiska vhodné.

  • Šestonedelie a tehotenstvo, menzes

    , Autor: Simona228

    Dobry den.
    Mám 2 otázky.
    Je normálne takéto čistenie po porode? Po troch týždňoch od porodu som začala mat akoby menzes, po úplne minimálnom špinení jasná červená krv vo velkom množstve ako pri menštruáciu, trvala 7dni. Potom 3-4 dni bez spinenie, biely výtok a zrazu špinenie ktoré trvá zatiaľ dva dni. Je to v poriadku?

    2. Otázka.
    Je to mesiac od porodu druhého dieťatka v 37tt, spontánny pôrod, dieťatko zomrelo v brušku pretože si priskrtilo pupocnik, točila sa iba do jednej strany, bola veľmi aktívna.
    Obe moje tehotenstva boli bez jediného problému, mám 27 rokov.
    Môžeme sa začať pokúšať o ďalšie bábätko hneď po šestonedelí?
    Ďakujem pekne za Vašu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Na menštruáciu mi to nesedí. Skôr by som myslel na možné reziduá po pôrode, teda zvyšky placenty a blán, ktoré mohli ostať v maternici, prípadne je potrebné uvažovať aj o endometritíde, teda zápale v dutine maternice. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite však odporúčam gynekologické vyšetrenie. Keďže ste ešte šestonedieľka, najvhodnejšie je navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.