Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • po sekcii

    , Autor: steva

    dobry den chcem sa opytať na vaš nazor a možne riešenie som po sekcii 18 dni a po pred 3 dnami sa mi v strede jazvy urobili dve, vlasten akokeby sa mi jazva otvorila bola a vyteka z nej nejaka tekutina, mylsim že to nieje hnis bola som s tym pri lekarke čisti mi to teda vytlača a čisti betadinom, a nasadila antibiotika dalacin c, a chcem vedieť že ak sa mi to zrastie nezostane mi tam v bruchu tekutina ktroa by mi mohla sposobiť problemy? Vraj mi telo neprijalo tie stehy či čo nejake cudzie teleso preto to začalo vytekať. dojčim malu može mi to čistiť betadinom alebo to bude ja šiť nanovo? Bojim sa aby som nedostala nejaku infekciu a či by som si to mohla aj sama ošetrovať aby mi ta tekutina vytiekla cela? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v prom rade gratulujem k pôrodu, vidím, že napriek chorobe ste to nakoniec zvládli :)
    Čo sa týka rany ťažko sa to posudzuje na diaľku ale je to reakcia ktorá niekedy vznikne, nemyslím, že je to dramatické. Bolo by vhodné z toho možno odobrať kultiváciu aby sa zistil pôvodca infekcie, ale nie je to nevyhnutné. Antibiotika preliečia zápal a jazva sa začne zaceľovať. Tekutina vám v brušku určite nezostane, to máličko sa vstrebe a antibiotiká zabránia ďalšej produkcii tejto tekutiny.

Podobné otázky

  • Krvácanie po sekcii

    , Autor: Jika

    Dobrý deň, 13.12. som mala planovanu sekciu, druhú v poradí. Nedojcim. Uz počas sestonedelia som dostala menstruaciu 16.1., stredne silnú. 24.1.som bola na kontrolu po sestonedeli a všetko bolo ok.
    30.1. zas prišla menstruacia, 3.a 4.deň velmi silne krvacanie. Obe trvali 6 dní.
    6.2. zas krvacanie, narazovite, do večera preslo, ďalší den len špinenie. Dnes 11.2.zas tmavohnedé krvacanie slabé. Co to môže byt? Nemam bolesti, ani zvýšenú teplotu. Nie je to krvacanie po styku, nezačalo bezprostredne po. Robí sa kyretaz aj po sekcii? Neporani sa operačná rana? Ak v maternici ostalo, co nemalo, ako je to možné? Ved pri sekcii by mala byt maternica dobre vyčistena. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Môže sa jednať aj o ovulačné špinenie. Ťažko povedať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nemyslím si však, že je hneď potrebné uvažovať nad kyretážou. Áno, v indikovaných prípadoch sa realizuje revízia dutiny maternice vo forme odsatia obsahu dutiny maternice, aj po cisárskom reze. Ak však bola u Vás už realizovaná kontrola po šestonedelí a všetko bolo v poriadku, maternica musela byť čistá, bez reziduí. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie po pôrode

    , Autor: Viemneviem

    Dobrý deň, pred 3 týždňami som porodila sekciou. Už v nemocnici sestričky po pôrode riešili, že spinim slabo. Čakali, ze sa u mňa spustí spinenie deň po sekcii, keď ma postavili na nohy. Moje spinenie bolo na intimku už v pôrodnici. Strašne slabé. Po 4 dňoch ma pustili domov s tým, že maternica sa pekne sťahuje a spinenie pretrváva. 6 dni po pôrode som úplne prestala špiniť. Po dvoch týždňoch som sla na kontrolu do pôrodnice s tým, že mám bolesti v podbrusku. Maternica nebola ešte vycistena. Všetko ostatné bolo v poriadku. Tým, že mi to počas vyšetrenia podrazdili som možno hodinku po vyšetrení spinila. Odvtedy zasa vôbec nič. Jemne bolesti podbruska stále cítim (bolesti ako pred menštruáciou). Je to v poriadku? Nechcem behat do nemocnice len tak pre nič za nič. Po prvom pôrode som však krvacala 7 týždňov. Teraz 6 dni. Som z toho nesvoja a nechcem niečo zanedbať. Okrem jemných bolesti v podbrušku mi zatiaľ nie je vôbec nič. Mám však obavy, aby som nemusela ísť po šestonedelí na nejaké čistenie…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu je ťažké sa vyjadriť objektívne. Slabé špinenie po cisárskom reze je normálne, najmä prvých štyri - päť dní, nakoľko počas operačného výkonu vyčistíme maternicu, takže sa najbližšie dni po sekcii nemá čo čistiť. Je to úplne iné, ako u pacientky po spontánnom pôrode. Bez vyšetrenia a videnia USG nálezu sa Vám takto naozaj neviem objektívne vyjadriť. Nemusí sa jednať o patológiu, už som zažil pacientku, ktorá špinila celkovo 4 dni a všetko bolo v poriadku. Záleží aj od toho, či kojíte alebo nie. Keďže ste ešte šestonedieľka, v starostlivosti Vás má ešte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, ktoré navštívte v prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností.

  • Jazva po sekcii

    , Autor: Mima879

    Dobrý deň, mám otázku. Som 4 týždne po sekcii, jazva sa mi pekne zahojila stehy mi nevyberali ale na začiatku rany mi ostala nitka, taký menší uzol. Chcem sa opýtať, či mi tá nitka sama vypadne, alebo to treba nejako riešiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak boli použité samovstrebateľné stehy, uzlík na konci reznej rany by mal sám odpadnúť. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný.

  • Stazene dychanie

    , Autor: Asti

    Dobry den. Som 4 tyzdne po sekcii a odzaciatku mam akoby problem sa nadychnut, ked stojim. Koli tomu som pri prvom vstavani po sekcii aj kolabovala. Som nizsieho vzrastu, mala som velke babatko 4,5kg a ostala mi aj dost vyrazna diastaza (samozrejme ju po 6n budem riesit). Akoby som mala vsetky vnutornosti spadnute dolu v bruchu. To stazene nadychnutie pripisujem prave tomu. Moze to byt tym prosim Vas a vyriesi sa to spolu s diastazou? Alebo mam iny problem.... Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí s dýchaním môže byť viacero. Nemusí sa jednať o nič vážne, ale myslieť je potrebné aj na pľúcnu embóliu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť a určite Vás nebudem a nechcem takto strašiť. Odporúčam navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde bol operačný výkon realizovaný, kde poznajú všetky okolnosti výkonu a kde majú k dispozícii aj potrebných špecialistov - internistov.

  • Zotavovanie po sekcii

    , Autor: Asti

    Dobry den, som uz takmer 3 tyzdne po sekcii a zaroven rozrusovani zrastov po predoslej sekcii. Prekvapuje ma, ako rychlo to prestalo boliet, lebo uz prakticky vyse tyzdna ma nic neboli, aj ocistky su v norme. Hybem sa v podstate normalne, uz som aj dlazky umyvala opatrne, lebo pri dvoch detoch sa neda nefungovat. Nemozem si nejak este ublizit, aj ked mi uz bezny pohyb po byte nerobi problem? Pri prvej sekcii sa mi rana zapalila, takmer som dostala otravu krvi a teda bolelo to o dost viac a dlhsie, cize teraz je to neporovnatelne lepsie, len teda sa trochu bojim, aby som si neublizila este. Je podla Vas v poriadku sa uz takto normalne hybat alebo mam este spomalit a setrit sa viac? Vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, či problémy a vyhovuje Vám každodenný pohyb, nevidím dôvod, pre ktorý by ste si mali ublížiť. Určite by som ešte obmedzil zdvíhanie ťažkých bremien, či predmetov, ale inak môžete normálne fungovať. Toto šestonedelie neporovnávajte s predošlým. Každé tehotenstvo, pôrod, ako aj šestonedelie je individuálne. To, čo sa udialo v minulosti, sa nemusí automaticky opakovať aj teraz.