Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ovulacny test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosím robila som si ovulacny test vyšli mi 2 paličky včera aj dnes. Síce nie obe také tmavé ale aj tam. Je ovulacny test platny? Ak je žena tehotná nemôže ovulovat však? Neukázal by mi ovulacny test čiarky. Minulý mesiac som ovuláciu cítila bolelo ma brucho teraz necítim nič ale aj apka mi ukazuje ze je dnes ovulacny deň. Menzes mi začal 29. Augusta. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak je žena tehotná, ovulácia je zastavená a blokovaná. Osobne ovulačné testy veľmi nepreferujem. Ovulačný test môže byť aj falošne pozitívny, napríklad v prípade tehotenstva. Ak sa snažíte otehotnieť, najvhodnejšie je vyčkať menštruáciu a ak sa tá nedostaví, najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie si realizujte tehotenský test. Odsledujte si to. Samozrejme, môžete pokračovať v pravidelnom nechránenom pohlavnom styku, aspoň 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie.

Podobné otázky

  • Ovulácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Začali sme sa s partnerom snažiť o bábätko a chcela som použiť ovulačný test na zistenie ovulácie. Išli sme však na dovolenku a nedopatrením testy zostali doma. Chcem sa Vás spýtať na názor. Mám 30 dňové cykli. V dňoch 12-14 DC som mala ťahavú bolesť pri vaječníku a vodnatý výtok. Dnes na 15DC sme prišli domov a urobila som si ovulačný test, ktorý vyšiel úplne negatívny. Podľa vás vzhľadom k príznakom ovulaciu už prebehla alebo prebieha keď je test negatívny? Alebo naopak ešte len príde?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úprimne, ovulačným testom neverím a podľa môjho názoru sú extrémne nespoľahlivé. Snažiť sa je potrebné nie len počas "plodných dní"! Pri snažení sa otehotnieť sa odporúča mať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát do týždňa počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie, takže sa snažte bez ohľadu na výsledok ovulačného testu.

  • Ovulacia a hlien

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa ešte spýtať.
    Musí plodný hlien znamenať ovulaciu?
    Na 14. deň cyklu som mala plodný hlien - číry, ťahavý. Ovulačný test a bazálna teplota však ukazovala, že ovulacia prebehla až 18. deň cyklu, teda 4 dni po hliene.
    Môže sa taký plodný hlien objaviť aj pred ovulaciou alebo sa stala niekde chyba?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pošvový sekrét alebo cervikálny hlien nie je najpresnejšia metóda stanovenia ovulácie, pretože sa môže objaviť pred samotnou ovuláciou, ale aj po nej . Pri snažení sa otehotnieť sa preto odporúča mať nechránený pohlavný styk 2 - 3 krát do týždňa počas celého cyklu, okrem menštruácie.

  • vytok?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor mam stiahnuty menstruacny kalendarik a mala som tam že mam 9 dni do ms. spravila som si ovulačny test a bol “ pozitivny” krasne dve čiarky tak sme s priatelom spali spolu normalneee bez ochrany :) a dnes mam v appke ze mam dva dni do menzesu no iba uz dva dni mam bolesti brucha, podbruška a mam celkom husty zlto- biely vytok a včera po pohl styku som mala jemno ruzovy vytok chcem sa vas teda spytat čo to moze byt? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Môže sa jednať aj o vaginálnu infekciu, ale aj o predmenštruačný syndróm. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Duphaston

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, poslednu menstruaciu som mala 19.12.2019 ktora bola vyvolana vyvolavackou, nasledne som mala nasadit duphaston od 16dc do 26dc, po vysadeni by mala prist menstruacia, no ja som na stvrty den dostala len hnede spinenie, na druhy den s trochou krvi, toto spinenie trvalo 3 dni, bolest som mala v pravom vajecniku a ked som si spravila ovulacny test bol pozitivny. Mam to brat teda ako menstruaciu a zase od 16 dna cyklu uzivat duphaston alebo mi po uzivani duphastonu prisla ovulacia, dakujem za odpoved..tehotna niesom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je ťažké sa takto vyjadriť. Mohlo sa jednať iba o ovulačné krvácanie. Keďže však nepoznám bližšie okolnosti ani potrebné informácie, neviem sa bližšie vyjadriť. Odporúčam pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás pozná najlepšie.