Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Biochemické tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim, potrebovala by som poradiť. 17.5 som si robila tehotenský test s tým, že mi vyšli dve čiarky, ale jedna bola taká slabšia. Bola som v tom, že to je preto, lebo som len niekde na začiatku tehotenstva a tak. Keď som išla na vyšetrenie k môjmu gynekológovi, samozrejme na ultrazvuku nebolo ešte nič vidno. 30.5 som išla znova na kontrolu s tým, že sa tam objavil v podstate vak, ale v ňom žiaden plod. Pán doktor povedal, že vak je menší, než by mal byť. (Posledná menštruácia bola 21.4.) Zobral mi krv na zistenie HCG a hodnota vyšla na 1200 a vlastne to vyšlo s tým, že je to pozitívne. 3.6 som išla na kontrolné meranie HCG a na druhý deň mi pán doktor volal s tým, že hodnota klesla a že niečo nie je v poriadku. Povedal mi, že sa môžem pripraviť možno aj na potrat, alebo na to, že plod je mimo maternice. Podotýkam, že trpím neskutočnými bolesťami v oblasti podbruška a chrbtice. Dnes 4.6. som musela ísť na pohotovosť s tým, že som mala bolesti tak silné, že som sa nevedela postaviť z postele. Pani doktorka, ktorá slúžila mi povedala, že sa môže jednať o biochemickú graviditu. V týchto dňoch som nemala žiadne špinenie, ani krvácanie. Rada by som vedela, na čo sa mám pripraviť, keďže som dosť vystresovaná momentálne. Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás nejedná o biochemické tehotenstvo. Ak bol v maternici na USG viditeľný (prázdny) gestačný vačok, v závislosti od vzhľadu a ďalších okolností sa môže jednať o anembyomollu, teda tehotenstvo je v maternici, ale nie sú prítomné embryonálne štruktúry, teda plod, vylúčiť sa však nedá ani mimomaternicové tehotenstvo, ak je gestačný vačok excentricky umiestnený a nie je vzhľadu prstenca. Dôležité je aj to, či je alebo nie je prítomná voľná tekutina v malej panve, rovnako tak sú dôležité aj Vaše subjektívne ťažkosti - bolesti, krvácanie, ... Nevidel som USG nález, ani nepoznám všetky informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite to však netreba podceňovať, najmä ak nebolo vylúčené mimomaternicové tehotenstvo. Divím sa, že Vás nehospitalizovali, ak máte silné bolesti a nie je jednoznačne potvrdená lokalizácia tehotenstva! Pri pretrvávaní bolesti určite navštívte gynekologickú pohotovosť, prípadne Vášho obvodného gynekológa. Je nevyhnutné kontrolovať dynamiku beta HCG a USG nález.

Podobné otázky

  • Potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či teoreticky môže dôjsť k potratu skôr než by som si všimla, že som tehotná a prebiehalo by to podobne ako menštruácia? Teda či by to mohol byť v skutočnosti potrat, ale prejavovalo by sa to ako menštruácia. Dalo by sa to nejakým spôsobom rozlíšiť? O koľko by sa mohla posunúť menštruácia? A ak by to teda bolo možné, čo by mohlo byť príčinou? Nejaká infekcia alebo zápal by to mohol spôsobiť?
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u mnohých žien sa to počas života aj stane, že sú tehotné a ani o tom nevedia, ale tehotenstvo sa neudrží a dôjde k potratu, pričom krvácanie vyzerá ako menštruácia, ktorá meškala pár dní, či týždeň a dostavila sa. Hovorí sa tomu biochemické tehotenstvo. Objektívne sa to dá zistiť prakticky iba odberom krvi na beta HCG. Príčin môže byť viacero, nemusí sa jednať ani o infekciu, ani o zápal, ale aj napríklad o úplnú zhodu náhod, či chybnú “kombináciu” génov, …

  • Pozitivny test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcrla som sa spytat. Je mozne aby som mala 3 pozitivne tehotenske testy a nebola tehotna? S priatelom sme spolu spali 28.11 a potom 1.12.
    8.12 som si robila testy a boli pozitivne no poobede na vysetreni u gynekologa nic nebolo vidno pichol mi vyvolavacku. Na druhy den rano teda 9.12 som si zasa robila testy a boli negativne. Je to mozne? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za istých okolností môžu byť tehotenské testy falošne pozitívne. Možností je viacero, mohlo sa jednať aj o biochemické tehotenstvo. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach sa ho nebojte kontaktovať.

  • Tehotensko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa opytat 3 týždne pred mendzesom po sexe ma začali bolieť prsia, a mala som aj bolesti v podbrusku, prsia ma boleli až do kym neprišla menštruácia a cez tie 3 týždne som mala aj dost citlivý čuch, menštruácia mi meskala cca 2-3 dni prvé dva dni som mala velmi dlhy menzes a trval ako zvyčajne aj dlhšie. Môže byť že som bola tehotná aj keď som o tom nevedela a potratila som, a plod sa vytratil s menštruáciou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali v priebehu cyklu nechránený pohlavný styk, vylúčiť sa táto možnosť nedá. Každá piata žena takto nevedomky potratí aspoň raz v živote. Biochemické tehotenstvo sa väčšinou spätne dokázať nedá.

  • Nedonosim dieťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán Dr. chcela by som sa informovať kde mam vyhľadať pomoc. Mam za sebou 3 potraty 18tt,9ttMA a 1x biochemické tehotenstvo. S otehotnenim nieje problém výsledky sú dobré ci už genetické, štítna žľaza, akurát mi vyšiel nejasný test na lepive doštičky tak mi hematologicka predpísala anopyrin 100. Už som bezradna a neviem na koho sa obrátiť nepijem ani nefajčím nemám nadváhu rovnako ani manžel. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte problémy s otehotnením a máte hematologický nález, a predpísaný Anopyrin Vám nezaberá, skúsil by som aplikáciu nizkomolekulárneho heparínu. Nie som ale hematológ a k prípadnej zmene liečby sa nemôžem vyjadriť.

  • Môžem byť tehotná?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý vecer chcem sa opytat mavam dost nepravidelnu menstruaciu a s muzom mame nechranene milovanie. Uz mame dvoch chlapcov testy vzdy ukazali ked som ich cakala hned vysledok pozytivny . No teraz mi ms prisla cca 3 dni po termine ale ja co mavam naozaj silnu a bolestivu menstruaciu tera mam len jemnucko ruzovu . Netusim kedy aom mohla mat ovulaciu nakolko to nejal necitim. Je mozne ze by som mala ovulaciu tyzden pred menštruáciou? A som tehotna ? Test dneska rano negativny. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ovulácia môže byť posunutá od bežného 14.-15. dňa aj v zmysle skoršej ale aj neskoršej ovulácie. Skúste si tehotenský test zopakovať o niekoľko dní eventuálne pre jednoznačné vylúčenie alebo potvrdenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa. Môže sa u Vás jednať aj o tzv. biochemické tehotenstvo.