Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pozitivny test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcrla som sa spytat. Je mozne aby som mala 3 pozitivne tehotenske testy a nebola tehotna? S priatelom sme spolu spali 28.11 a potom 1.12.
    8.12 som si robila testy a boli pozitivne no poobede na vysetreni u gynekologa nic nebolo vidno pichol mi vyvolavacku. Na druhy den rano teda 9.12 som si zasa robila testy a boli negativne. Je to mozne? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za istých okolností môžu byť tehotenské testy falošne pozitívne. Možností je viacero, mohlo sa jednať aj o biochemické tehotenstvo. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach sa ho nebojte kontaktovať.

Podobné otázky

  • chránený styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Pán doktor chcela by som sa Vás opýtať. Mám nepravidelný menštruačný cyklus. Pohybuje sa mi to od 28-38 dní, niekedy aj viac, preto je ťažko určiť kedy mám plodné dni a kedy nie. Styk som mala chránený kondómom a to prvý deň a druhý deň po skončení menštruácie, no dnes je to päť dní od skončenia a mám pichanie v podbrušku sem tam, neviem už či som naivná alebo potrebujem len ukľudniť. Je tu šanca otehotnenia? Mohla som mať hneď vtedy plodné dni? (Styk bol s prezervatívom a vyvrcholenie mimo tela, vzhľadom na to že mi minulý mesiac vyšiel falosne pozitívny test tsk to boli pre mňa riadne stresy, preto sa radšej pýtam)
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Ak používate kondóm a nedôjde k jeho mechanickému porušeniu, tehotenstvo je prakticky vylúčené. Ak máte nepravidelný menštruačný cyklus a uvažujete nad jeho spravidelnením, pouvažoval by som o nasadení hormonálnej antikoncepcie, ktorá Vám cyklus upraví a zároveň budete chránená pred otehotnením a nebude potrebné používať kondóm. Prekonzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

  • Bolesti pod rebrami na začiatku tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    21.augusta som mala začiatok poslednej MS, 15 septembra mi vyšiel prvý pozitívny test. Lekárka má objednala až na 16 októbra na kontrolu a potvrdenie tehotenstva..
    Začalo ma pichať a cítim tlak pod rebrami, môže to mať súvis s tehotenstvom?? Alebo mám radšej vyhľadať lekára? O necelé 2 týždne ideme na dovolenku tak neviem či je to v poriadku alebo sa to môže zhoršovať.. ďakujem..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepochybujem, že tehotenský test Vám vyšiel pozitívny. Aj keď ste tehotná, aj za predpokladu správne datovanej ovulácie, ste približne v 5. týždni tehotenstva a na USG ešte s najväčšou pravdepodobnosťou nebude tehotenstvo vidieť. Samozrejme, spomínané ťažkosti môžu, ale aj nemusia súvisieť s tehotenstvom. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí navštívte gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na ďalšie potrebné vyšetrenia (chirurgické, interné, ...), prípadne navštívte chirurgickú ambulanciu, odkiaľ Vás po vylúčení chirurgickej príčiny odošlú na gynekologické vyšetrenie.

  • Spontánny potrat , pozitívny test a nevoľnosti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, obraciam sa na Vás , pretože moja doktorka ma dovolenku.
    Pred 18 dňami mi bol potvrdený spontánny potrat v 6tt. Krvácala som 4 dni, potom som mala 5 dni bez krvácania a teraz znova , ale len mierne špinenie.
    Prekvapil ma však , silno pozitívny tehotenský test ktorý som si robila včera a neustále nevoľnosti každé ráno po zobudení.
    Mala by som to nejako riešiť ?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne sa u Vás jedná o nekompletný potrat, takže v maternici ešte ostalo tkanivo choriónu (budúcej placenty), ktoré produkuje beta HCG. Celkom nerozumiem, prečo ste si urobili tehotenský test. Je však potrebné navštíviť či už Vášho obvodného gynekológa, prípadne nemocničné zdravotnícke zariadenie, kde na základe vyšetrení, ako aj USG určia ďalší postup, pravdepodobne zindikujú revíziu dutiny maternice. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Pozitívny test po potrate

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať 30.8 som mala ivf -ket v stredu 14.9. Bolo potvrdené hcg s krvi 4800 a v nedeľu 18.9 som začala krvácať na pohotovosti mi povedali že je to potrat a hcg bolo už len 10,9. Predpokladám že dnes už je o niečo nižšie no niečo mi nahovaralo spraviť si test. Zrobila som si desiatkovy test a ten vyšiel silno pozitívny testovacia čiarka bola rovnako silná ako kontrolná, je to podľa vás v poriadku ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test budete mať ešte istú dobu pozitívny. Je to normálne. Nemá zmysel si teraz realizovať tehotenský test. Postupujte podľa lekárov centra asistovanej reprodukcie.

  • nizska sliznica a pozitivne testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim pan doktor,

    ako ste mi radili, bola som na kontrole u gynekologicky kvoli tomu ze som brala antibiotik apocas antikoncepcie a vysiel mi pozitivny test.
    Posledna menstruacia bola 6.2.2022. Pozerala sono a vraj nic nevidi a ze je aj sliznica nizka, zobrala krv a vysledky budu v pondelok. Testy mam vsak stale pozitivne. Je mozne ze to napokon tehotenstvo bude ci uz s touto alternativou ratat nemam skrz hrubky sliznice?
    Menstruaciu mam dostat o 2 dni.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vyčkajte na výsledky beta HCG z krvi. Aj napriek tomu, že v maternici nie je vidieť nič, sa tehotenstvo vylúčiť jednoznačne nedá. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.