Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den, moze ma moj gynekolog vypisat na PN na rizikove tehotenstvo kedykolvek? Ked som u neho od zaciatku a vypise ma az neskor napriklad az na zaciatku tretieho mesiaca, da sa to aj takto neskor ?
    Chcem sa uistit ze sa to da kedykolvek ak bude potreba.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak vznikne kedykoľvek počas tehotenstva stav, ktorý si bude vyžadovať práceneschopnosť, vie Vás Váš obvodný gynekológ vypísať na PN.

Podobné otázky

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Ildi12

    Dobry den,
    Minuly rok v auguste som porodila svoju dcerku cisarkym rezom. Mala omotanu pupocnu snuru okolo nohy, tak som ju nemohla porodit prirodzenou cestou.

    Skoro 3 mesiace po porode som ostala znovu tehotna (samozrejme neplanovane).
    Moja gynekologycka ma upozornila na rizika ktore toto tehotenstvo obnasa. Doteraz bolo vsetko v poriadku a aj babatko je zdrave, avsak od minuleho tyzdna pocitujem bolesti brucha a aj jazvy. Momentalne som v 15tt. Podla nej som vysoko rizikova pacientka.
    Podla mojej gynekologycky to moze byt casom este horsie a moze hrozit aj natrhnutie jazvy alebo vnutorne krvacanie.
    Mam velke obavy, ci budem schopna alebo ci mam toto tehotenstvo dotiahnut do konca..

    Zaujimalo by ma co si o tom myslite do akej miery to moze sposobit zdravotne problemy/komplikacie a ci by sme podla Vas mali zvazit aj ukoncenie tehotenstva?

    Prve tehotenstvo som mala takmer bezproblemove, akurat ze som dostavala injekcie kvoli mojej krvnej skupine A negativ.
    Mam 36 rokov, mimo tehotenstva nemam ziadne zdravotne problemy (neberiem ziadne lieky).
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste už v 15. týždni tehotenstvo, umelé prerušenie tehotenstva na vlastnú žiadosť sa už realizovať nedá. Zákonom stanovená lehota je do 12. týždňa tehotenstva. Keďže maternici trvá cca pol roka po výkone, kým sa úplne vyhojí a vy ste otehotneli takto skoro, riziko prasknutia maternice v jazve existuje. Treba však na druhú stranu povedať, že to neznamená automaticky, že sa to aj stane. Už som sa s podobnými prípadmi stretol a žena donosila aj druhé dieťa, samozrejme pôrod bol vedený plánovaným cisárskym rezom. O rizikové tehotenstvo sa však, vzhľadom k okolnostiam, skutočne jedná a preto k tomu treba aj tak pristupovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.