Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Histamín

    , Autor: Ren147

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať, či lieky na trávenie/ štiepenie histamínu môžu mať vplyv na tehotenstvo (otehotnenie, potrat, atď.) alebo sa nemusím obávať ich uźívania. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, spomínané preparáty obsahujúce enzýmy, či samotné antihistaminiká nemajú negatívny vplyv na tehotenstvo.

Podobné otázky

  • Zenaro a antikoncepcia

    , Autor: Emily123

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať či Zenaro 5 mg (predpísala mi ho alergologička) znižuje účinok antikoncepcie Adele? Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, spomínané antihistaminikum nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Zenaro 5mg a antikoncepcia

    , Autor: Emily123

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa Vás spýtať či môžem užívať Zenaro 5mg ak užívam antikoncepciu Adele? Nezníži to na antikoncepciu účinok? (Predpísala mi ho alergologička) za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, účinok hormonálnej antikoncepcie sa nezníži. Je však vhodnejšie užívať tabletku antikoncepcie a antihistaminika s odstupom, nie naraz.

  • Antikoncepcia a iné lieky

    , Autor: Emily123

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať, že ak užívam antikoncepciu Adele môžem užívať aj iné lieky na liečbu astmy ako je Spiromon, Rupatadine Milan, Broncho Vaxom a môžem užívať aj Vitamín C? Neznížia tie lieky účinok antikoncepcie? Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané antihistaminiká, či spreje na astmu by nemali ovplyvňovať účinok hormonálnej antikoncepcie. Čo sa týka vitamínu C, existuje viacero štúdií zaoberajúcimi sa účinkom vitamínu C na účinok hormonálnej antikoncepcie. Väčšina z nich dokazuje vplyv vitamínu C vo veľkých množstvách na účinok hormonálnej antikoncepcie. Štandardne užívaná denná dávka 250 - 500mg by tiež nemala ovplyvniť účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Kombinácia liekov

    , Autor: Šuličaňa

    Dobrý deň, prosím vás o radu. Ak beriem injekcie fraxiparine mozem uzivat súčasne s nimi aj lieky na alergiu konkrétne Zenaro? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, počas aplikácie injekcií nízkomolekulárneho heparínu môžete užívať antihistaminiká.

  • Gynekologické problemy

    , Autor: Marcela_Balejová_0725073731

    Dobrý deň pán doktor,
    dieťa sa mi narodilo vo veku 41 rokov. Partner mal 63 rokov. Mala som cisársky rez, nakoľko dcérka bola otočená koncom panvovým, a v danej nemocnici vždy riešia tieto prípady iba cisárskym. Navyše bola "doba covidová" (máj 2020). Mám dlhoročne celiakiu, laktózovú a histamínovú intoleranciu. Raz ročne chodím na USG prsníkov kvôli dvom operáciam (2006 a 2009) na pravom prsníku, o ktorých ošetrujúci lekár v danej dobe rozhodol kvôli zväčšujúcim sa početným fibroadenómom. Po 40tke každé dva roky mamo....Popri mojím mnohým zdravotným problémom som požiadala pred cisárskym rezom o sterilizáciu. A teraz k mojej otázke. Už dlhšie obdobie po narodení dcérky mám problémy so suchosťou pošvy. Na ročnej preventívnej prehliadke som sa "len" dozvedela že pôjde o hormonálnu nerovnováhu. Ale ako som uviedla vyššie, ja nesmiem kvôli mojim prsníkom a početným fibroadenómom užívať žiadne hormóny. Aké ďalšie vyšetrenie mám absolvovať, kde ho absolvovať a ako dovtedy na prírodnej báze riešiť nepríjemnosti spojené so suchosťou pošvy. Ďakujem. S prianím príjemného dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je viacero voľnopredajných preparátov vo forme lubrikačných gélov, prípadne preparátov obsahujúcich fytoestrogény, teda estrogény rastlinného pôvodu. Skúsiť si môžete realizovať aj kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu pošvovej mikroflóry, ktorá môže mať tiež vplyv na suchosť pošvy.