Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,496 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krcok maternice

    , Autor: Lu ka

    Dobrý deň,
    prosím Vás, ako by mal vyzerať krcok maternice tesne pred menzesom?
    Vopred ďakujem za odpoveď. :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pred menštruáciou a počas nej je krčok maternice mäkší, nízko položený a pootvorený.

Podobné otázky

  • Ešte má zaujma

    , Autor: Bubina30

    Áno som prvorodička…a preto mi tieto otázky boli nejasne chcela som sa nato opýtať ked som teraz ležala na gynekologicko-pôrodníckom lenže mali veľmi veľa a ja som nechcela zdržiavať…a veľmi vám ďakujem za odpovede…a krčok sa ale musí skracovať keď už pôjdem rodiť nie? Či ako to je prosím vás? ????????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krčok maternice sa môže vplyvom hormonálnych zmien pred pôrodom pootvoriť a mierne skrátiť. Bez kontrakcií sa však nedá rodiť spontánne. Vplyvom kontrakcií bude vo Vašom prípade hlavička pritláčať na krčok, v dôsledku čoho sa hrdlo úplne spotrebuje, čiže krčok dočasne zanikne, vznikne tzv. pôrodnícka bránka a žena sa otvára.

  • Chcem vedieť

    , Autor: Bubina30

    Dobrý deň chcem sa spýtať dnes má prepúšťajú z nemocnice a do správy mi napísali..hrdlo sakrálne…formované,dĺžky 2 cm,uzatvorené,plodová voda stojí…nekrvaca..nalieha hlava plodu…uterus normotonicky..placenta PS..akcia+ pohyby + EFW3300 h Ri z AU 0,53 HR129bpm neviem čo znamená dĺžky 2 cm a nalieha hlava plodu…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, výsledky aj nález máte v poriadku. Krčok maternice je dlhý 2 cm pri vaginálnom vyšetrení a plod je v postavení pozdĺžnom hlavičkou, teda je otočené správne, hlavou dole.

  • prosim, pomoc...

    , Autor: songa

    Dobrý večer,
    už asi 2 týždne pociťujem na sebe rôzne príznaky tehotenstva, ak sa to tak dá nazvať. Minulý týždeň som si robila tehotenský test a vyšiel negatívne, len mám obavy z toho, že sa mohlo niečo pokaziť. Neustále ma bolí pod bruško po celej dĺžke, kŕčok maternice mám nízko a tvrdý a akoby zahnutý do dnu. Okrem tohto pociťujem neustále bolesti hlavy, časté močenie (bežne som chodila tak 3x do dňa a teraz som rada že iba raz za 2 hodiny). Taktiež ma sprevádza bolesť žalúdka, chuť do jedla, ale ak sa najem, alebo zjem niečo na čo mam chuť, či vlastne čokoľvek, rozbolí ma žalúdok. Nie som človek čo sa nonstop kontroluje, len bolesť pod bruška a časté močenie vo mne vyvolalo obavy, vopred ďakujem za odpoveď <3

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Spomínané ťažkosti nemusia byť vôbec prejavom tehotenstva. Môže sa jednať aj o infekciu. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Odsledujte si to. Pre jednoznačné vylúčenie alebo potriedene tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa. Pri pretrvávaní ostatných ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára, ktorý Vás eventuálne odošle k ďalším špecialistom.

  • Krvácanie/špinenie krčka maternice v tehotenstve

    , Autor: Simonna

    Dobrý deň prajem.
    Mala by som otázku ohľadne krvácania (slabého špinenia) z krčka. Som v 12tt+5 pri prehliadke mi lekárka odoberala ster z krčka a na zápaly. Zistila že špinenie a teda krvácanie ide priamo z krčka. ( od Vianoc 2022 špinim do dnes. Ale zopakovalo sa mi to za ten čas 4x) chcela by som vedieť čo to pre mňa znamená,pre celé tehotenstvo,hrozí mi potrat ? Nakoľko sa bojím keďže som po druhom IUI ( prvé bolo neúspešne) a v roku 2019 som podstúpila lonizaciu krčka ( CIN II ) nasadila mi zatiaľ ascorutin 3x denne po 2 tabletky a kľudový režim.
    Veľmi Vám Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Navyše, tým, že ste po konizácii a krčok maternice je zjazvovatený, môže byť špinenie o to pravdepodobnejšie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • HPV

    , Autor: S1m1n4

    Dobrý deň, v júni pri preventívnej gynekologickej prehliadke mi boli zo steru zistené abnormálne bunky na krčku maternice. V októbri sa ster opakoval a potvrdil sa HPV virus. V decembri som podstúpila kolposkopiu, vzorka na biopsiu mi odobratá nebola vraj to nie je potrebné a zároveň mi oznámil že môj krčok maternice má len 1cm(som bezdetná, nemala som žiadne tehotenstvo ani potraty) Lekár mi odporučil liečbu Papilocare gélom a očkovanie látkou Gardasil 9.
    Chcem sa opýtať či by otehotnenie počas tejto liečby bolo riskantné alebo by to nebol problém.
    Môže byt aj dĺžka môjho krčku problém pri otehotnení ,prípadnom tehotenstve ?
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu celkom nerozumiem nálezu, o aký stupeň zmien sa jedná. Tak isto sa Vám neviem vyjadriť k popisu Vášho krčka maternice. Očkovanie jednoznačne odporúčam aj ja. Spomínaný preparát si aplikovať môžete. Keďže nepoznám žiadne presné výsledky vyšetrení, vaginálny nález, ako aj ďalšie okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.