Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otehotnenie

    , Autor: Sarahhh

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či sa dá otehotnieť aj v prípade, že som nemala žiadny pohlavný styk ale obtrela by som sa pošvou ejakulátu? Alebo si obliekla nohavičky kde by taký zostatok mohol byť? A druhá otázka.. Aký dlhý čas spermie vylúčené mimo vhodného prostredia dokážu prežiť?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý ten, tehotenstvo je v takomto prípade vylúčené. Spermie dokážu v závislosti od prostredia a podmienok žiť od niekoľkých sekúnd až do 48 hodin.

Podobné otázky

  • Otehotnenie

    , Autor: Barrb

    Dobrý deň prajem, chcem sa opýtať, či sa môžme pokúšať o bábätko v čase keď dcérka dostane druhú dávku vakcíny proti ovčim kiahnam, nakoľko ide o vakcínu so živým oslabeným vírusom, avšak ja som v detstve prekonala ovčie kiahne (mám prekonaný pásový opar v dospelosti). Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v detstve prekonali ovčie kiahne, ste plne chránená, máte doživotnú imunitu. Ovčie kiahne už nedostanete. Môžete sa pokúšať o tehotenstvo.

  • Otehotnenie

    , Autor: Katka02

    Dobrý deň. Je možné otehotnenie ak som na rukách mohla mať spermie a asi po 4 až 4 a pol hodinách som si dala prsty dnu do vagíny? Ruky som mala suché. Mohli spermie vydržať na rukách tak dlho?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, myslím si, že za daných okolností tehotná nebudete. Spermie síce vydržia v optimálnych podmienkach aj niekoľko desiatok hodín, na rukách však dlho nevydržia. Odsledujte si to.

  • Plánovanie tehotenstva

    , Autor: Barrb

    Dobrý deň prajem, snažíme sa o bábätko no tesne po novom roku ma čaká zákrok odstránenie znamienka, a o 2 týždne nato, deň po vybratí stehov, mám mať ovuláciu, preto sa chcem opýtať, či je vhodné otehotnenie po takom, hoci len malom zásahu do tela, ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vyberanie znamienka je malý, v lokálnej anestéze realizovaný zákrok, ktorý nemá vplyv na prípadné tehotenstvo. Môžete sa snažiť otehotnieť.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Neznáme meno

    Dobrý deň, ak som sa ja nespravila a priateľ sa spravil môžem otehotnieť ? Za týždeň a pol mám dostať aj menzes.
    Za odpoveď ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk, existuje reálna šanca, že ostanete tehotná. Otehotnenie nesúvisí s tým, či žena dosiahla orgazmus alebo nie. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • Análny/ vaginálny styk

    , Autor: Ivika95

    Dobrý deň Pán doktor,
    s partnerom sa nám pri milovaní stáva, že striedame análny a vaginálny styk. Momentálne, ale mám pochybnosti, či nemôžem byť tehotná. A prichádzajú mi trocha výčitky a obavy, že ak by sa to potvrdilo, tak či by toto striedanie nemohlo spôsobiť nejaké problémy alebo dokonca potrat. Sú takéto obavy/ výčitky opodstatnené? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, striedanie vaginálneho a análneho styku môže samozrejme spôsobiť ťažkosti, najmä v zmysle infekcie, čo v prípade neliečenia môže spôsobiť problémy, aj v zmysle potratu. Na samotné otehotnenie to však vplyv nemá.