Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • PN

    , Autor: Romy.v

    Dobry den, som tehotna a chcem ist na PN. Z istych dovodov nemozem mat v papieroch uvedene rizikove co sa asi zvacsa dava. Moja otazka znie: mozem pocas celeho tehotenstva marodovat z gynekologickeho hladiska no aby to nebolo rizikove?? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nie je dôvod na PN, celé tehotenstvo byť vypísaná nemôžete. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Bolesť vaječníka

    , Autor: Barrb

    Dobrý deň, snažíme sa o bábätko, o pár dní by som mala mať menštruáciu a od včera pociťujem v ľavom vaječníku tŕpnutie akoby taky ťahavy pocit s pulzovanim, neviete čo by to mohlo znamenať? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero, od PMS syndrómu až po ovulačné bolesti. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • bolestivá hrčka

    , Autor: RENNyk

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať. Mám veľmi chúlostivý problém. V auguste minulého roku som bola hospitalizovaná v nemocnici s veľkou bolesťou a opuchom vo vagíne. Začalo to hrčkou vo veľkosti hrášku, ktorá sa behom pár dní dostala do veľkých rozmerov a bolesti, že som nevedela ani chodiť, dokonca som skolabovala museli ma oživovať. V nemocnici ma hospitalizovali bola som tam týždeň. Dostávala som kvôli veľkej bolesti infúzie oblbováky že som až rozprávala z cesty.( spätná väzba od rodiny po návrate domov) Po troch dňoch liečby kedy prišli aj výsledky z odberov a vzoriek (všetko bolo v norme) ma lokálne umrtvili a narezali abces vo veľkosti vajca a všetko postupne vyčistili mala som drenáž...ľadovanie, sprchovanie silné antibiotiká ale úľava, bola som šťastná, že bude konečne dobre. Diagnóza bartolinyho žľaza. Po dvoch mesiacoch som bola hospitalizovaná znova s rovnakým problém, Znova infúzie a tak ďalej ale oprava, že to nebola bartolinka ani v prvom prípade nebola, ale je to žľaza, ktorá je upchatá a deje sami to opakovane. Musím si to ľadovať nemôžem chodiť do práce lebo inač to naberie pôvodné rozmery ale tá hrčka tam stále je a bolí šialene. Nemôžem vykonávať žiadnu fyzickú námahu turistika, yoga .... Opakuje sa jej to takmer každý druhý týždeň. Stále antibiotiká, kortikoidy ibalgin od bolesti. Nepomáha to však. Bola mi navrhnutá operácia, avšak je tam veľké riziko, že je to veľmi miniatúrne a že pokiaľ by bol poškodený nerv tak sa preruší citlivosť, bude to paralyzované... alebo sa naučiť s tým žiť....Chcem poprosiť o radu či ste sa s niečím takým už stretli, čo mám robiť aby som tento dosť chúlostivý problém vyriešila. Ovplyvňuje to naozaj všetko. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek rozsiahlemu opisu sa Vám bez videnia nálezu a poznania bližších informácií, výsledkov vyšetrení, okolností predchádzajúcich zákrokov neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak sa naozaj nejedná o absces Bartholiniho žľazy, ktorú je v prípade opakovaných zabscedovaní potrebné odstrániť celú, neviem takto povedať, o akú inú žľazu by sa jednalo. Cysta veľkosti vajca nevznikne z každej "upchatej" žliazky. Najčastejšie sa naozaj jedná o cystu, či absces Bartholiniho žľazy, ktorú, ak sa problém opakuje a je opakovane prítomná cysta, či priamo absces, je potrebné odstrániť celú. Verím Vám, že máte ťažkosti, je to nepríjemná a bolestivá záležitosť. Takto Vám však viac neviem povedať. Podľa mňa, ak sa Vám problém opakuje každý druhý týždeň, čo je extrémne často, bude potrebné realizovať chirurgický zákrok. Celkom mi nie je jasné, o aké prerušenie nervu by malo ísť. Zase sa však vrátim na začiatok, že bez videnia nálezu a poznania okolností, čí výsledkov vyšetrení sa nedá bližšie vyjadriť.

  • Chrípka v tehotenstve

    , Autor: Katusik1986

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o váš názor. Podstúpila som IVF+ET a po vložení blastocyty som na 3 deň dostala chrípku. Za prvých 24hodin som musela 5x užiť paralen kvôli teplotám a za ďalších 24 h som si už dala iba 2 páraleny. Potom mi horučka klesla a som ju udržala pod 38 stupňov bez liekov. Prosím vás, môže to mať nejaký zlý vplyv na plod, keď som tak veľa páralenu užila? Aká je maximálna dávka užitia paralenu v tehotenstve? Niektoré stránky uvádzajú že za 24h max 3paraleny. Dnes sa mi potvrdilo tehotenstvo, tak mam teraz strach, aby som nejako tomu plodu neublížila. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v úplných začiatkoch tehotenstva to funguje na princípe “všetko alebo nič”, takže ak by došlo k poškodeniu zárodku alebo k nevhodným podmienkam na uhniezdenie, zárodok sa neudrží a opačne, ak sa má udržať, tak sa udrží a bude to v poriadku. Neužili ste extrémne veľké množstvo Paralenu a navyše ste ho užívali krátkodobo. Ak má telo horúčku, chráni sami seba, takže v prípade pretrvávajúcej horúčky by bola pravdepodobnosť otehotnenia menšia. Odsledujte si to. Tehotenstvo musí byť potvrdené USG, kde musí byť prítomná vitalita. Ak bude potvrdené vitálne tehotenstvo, je vhodné realizovať PTS (prvotrimestrálny screening). Postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, ako aj následne Vášho obvodného gynekológa.

  • Interrupcia

    , Autor: tani223

    Dobrý deň, pán doktor.

    Napriek tomu že ešte nemám tehotenstvo potvrdené, chcela by som sa včas informovať ako to je s interrupciou u Vás na klinike- v nemocnici, kedže dieťa si vo svojej momentálnej situácii nemôžem dovoliť.
    Viete mi urobiť vyšetrenie na potvrdenie tehotenstva aj ked nie som Vašou pacientkou? V prípade pozitívneho výsledku, aká je čakacia doba na zákrok? Vykonávajú sa vyšetrenia so zákrokom spojené u Vás? Poprípade by ma zaujímala ešte aj cena zákroku.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na našej klinike sa v zákonom stanovenej lehote do ukončeného 12. týždňa tehotenstva (11+6 tt) vykonáva Interrupcia na vlastnú žiadosť vo forme zákroku - vyčistenia dutiny maternice. Cena umelého prerušenia tehotenstva (UPT) sa na našej klinike pohybuje na úrovni 368€, čo zahŕňa vstupné vyšetrenie, krvné odbery, anesteziologické predoperačné vyšetrenie a samotný zákrok. V prípade, že má žena krvnú skupinu s negatívnym Rh faktorom, je nutné jednorázové podanie anti-D protilátok vo forme injekcie do svalu. Keďže sa jedná o výkon na vlastnú žiadosť a všetky služby si hradí pacientka sama, aj túto injekciu si musíte v prípade potreby aplikácie zaplatiť sama. Jej cena sa pohybuje na úrovni cca 50€. V prípade, že nemáte vypísanú Žiadosť o umelé prerušenie tehotenstva Vašim obvodným gynekológom, dá sa spomínaná žiadosť vypísať aj na našej Gynekologickej ambulancii. Poplatok za vypísanie žiadosti je 20€. Žiadosť musí byť podpísaná minimálne 48 hodín pre samotným zákrokom. Štandardne sa u nás robí aj gynekologické vyšetrenie a ultrazvuk, ktorý stojí 48€. Čakacia doba je krátka, v závislosti od týždňa tehotenstva. Zákroky realizujeme denne počas pracovných dní.

  • Cvicenie po spontánnom potrate

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    som po spontánnom potrate. Minulý týždeň v stredu začalo krvácanie, v sobotu pravdepodobne došlo k samotnému vylúčeniu gestacneho vacku. Dnes na kontrole po vyšetrení mi lekárka uviedla, že mám už len 5mm sliznicu a docistim sa sama. Nakoľko som pred tehotenstvom aktívnejšie cvičila, tak sa chcem spýtať, či už môžem pomaličky začať alebo ako dlho je potrebné počkať?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a cítite sa na to, môžete postupne začať s cvičením.