Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mŕtvy plod

    , Autor: levandulova-111

    Dobrý deň. Pred necelými dvoma týždňami som dostala bolesti v 39. týždni tehotenstva. Šla som do nemocnice a pán primár na sone zistil, že srdiečko môjho syna už nebije. Urýchlene ma vzali na operačnú sálu. Syna mi hneď ráno previezli na pitvu, z ktorej mám správu, kde je napísané INTRAUTERINNA ASFYXIA kód P20.0, vraj to znamená nedostatočné zasobenie kyslíkom, ale bližšie neurčenej príčiny kód P95. To naozaj sa dá nezistiť príčinu udusenia?
    Doktorka mi totižto v 37. týždni povedala, že mám zrelú placentu a zhustenú a vločkovú vodu. Utešila ma, že to iba znamená, že som pripravená na pôrod.
    Iná doktorka však povedala, že vločková voda vzniká vraj uvoľnením mekónia do plodovej vody. Týždeň má tak nechali "behať".. Mohlo sa stať, že by nezbadali na pitve, že by sa dieťa zadusilo vlastnými výkalmi? Alebo si len doktori kryjú chrbát navzájom?
    A takisto by ma zaujímalo, čo znamená MACERÁCIA, ktorá je v pitevnej správe taktiež zapísaná. Znamená to, že dieťa vo mne bolo mŕtve viac hodín? Alebo kedy taká macerácia plodu vzniká? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, intrauterinná asfyxia znamená, že plod sa v maternici zadusí, príčin môže byť viacero. Plod v maternici nedýcha, je vyživovaný výlučne živinami prichádzajúcimi cez placentu a pupočník. Zadusiť sa tým, že niečo vdýchne, teda nemôže. Posúdiť kvalitu plodovej vody ultrazvukom je náročné a niekedy ani nemožné, je ťažké sa k tomu vyjadriť. Koža plodu vylučuje maz, čím je chránená pred maceráciou v plodovej vode, v ktorej sa plod nachádza. Macerácia je laicky povedané odlučovanie kože napríklad aj pri intrauterinnom úmrtí plodu. Nepoznám výsledky pitevnej správy ani ostatné okolnosti, takže neviem sa bližšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Kyret

    , Autor: Nika2023

    Donry deň chcem sa opýtať potratila som mám mŕtvy plod už druhý krát k Tomu ešte myom a mám ísť na kyret je to 6tt chcem sa opýtať či sa musí robiť kyret alebo môžem požiadať o vakuovu kyretaz že či je menej nebezpečná mám strach že sa niečo môže stať ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každé pracovisko má svoje postupy pri operačných výkonoch. Pri RCUi (inštrumentálnej revízii dutiny maternice) či už po spontánnom potrate alebo umelom prerušení tehotenstva sa používa aj kyreta aj odsávačka. Žiadať o nič nemusíte. Napríklad, aj na našom pracovisku sa aj napriek použitiu vákuovej odsávačky väčšinou dutina maternice dočistí aj kyretou. Samozrejme, každý výkon so sebou nesie isté riziká, komplikácie môžu nastať aj pri použití vákuovej odsávačky. Je to bežne vykonávaný štandardný zákrok vrámci jednodňovej chirurgie. Nemusíte sa obávať.