Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hormonálna nerovnováha

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,
    mám 22 rokov, celú pubertu až doteraz som nikdy nemala problémy s pleťou. Posledný polrok sa vyhadzujem na tvári pravidelne (najmä brada, okolie úst, ale aj čelo-hnisavé vyrážky).. Vyskúšala som všetko, kvalitnú kozmetiku, upraviť stravu, rôzne krémy od kožnej lekárky.. Helikobaktera vylúčili. Čítala som na rôznych stránkach, že príčinou môžu byť gynekologické problémy či hormonálna nerovnováha. HAK neužívam. Myslíte, že by mohol byť problém aj v tomto? Môže mi gynekológ na požiadanie urobiť nejaké testy?
    Už som z toho zúfalá. Ďakujem krásne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    môže vám urobiť hormonálnz profil, kde sa dajú zostiť hladinz hormónov v tele a na yáklade toho môže byť táto dzsbalancia korigvan napr. antikoncepciou
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Hormonálna nerovnováha, priberanie

    , Autor: Aniko23

    Dobrý deň Pán doktor. Písala som vám ohľadom hormonálne nerovnováhy po vysadení antikoncepcie a následnom začatí diéty Natur house. Moja gynekologička má tak plné termíny, že ma objednala až za mesiac. Tak som vás chcela poprosiť o radu akú antikoncepciu by ste mi poradili prípadne nejaké vitamíny? Idem "vyskočiť z kože" váha narastá a neviem ovládať svoje hormóny cítim sa z toho zle... potreboval by som niečo dočasne na hormóny a chudnutie... prípadne aká antikoncepcia by mi najlepšie sadla aby som si vedela online vypýtať recept? Mám 29 rokov takže menopauza to nebude. Ďakujem pekne za pomoc ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, je najskôr potrebné zistiť príčiny priberania. Nemusí sa vôbec jednať o gynekologický problém. Naslepo, skusmo predpísaná hormonálna antikoncepcia Vám môže ešte viac uškodiť, či skomplikovať stav. Vhodné je doplniť endokrinologické vyšetrenie. Váš obvodný gynekológ Vám môže realizovať hormonálny profil a na základe toho určiť ďalší postup. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hormonálna nerovnováha,priberanie

    , Autor: Aniko23

    Dobrý deň. Pán doktor mám taký problém, že som pred tromi mesiacmi začala s diétou natur house, kde mi bolo doporučené vysadiť po 5 rokoch antikoncepciu nakoľko mi vraj zadržiava veľa vody v tele...no od kedy som ju vysadila a po neúspešnej diéte skončila aj s ňou,tak aj napriek zdravej strave a cvičeniu som začala veľmi rýchlo priberať aj 2-3kg za týždeň... mám 29 rokov a už posledné dva týždne sa cítim úplne zle som bez nálady, mám dosť veľké výkyvy nálad a neviem čo sama so sebou... mám pocit, že to postupuje až do depresií...ani po troch mesiacoch sa mi hormóny neustálili a mám nepravidelný menzes s tým, že niekedy aj tri krát do mesiaca...vedeli by ste mi prosím nejako poradiť? Moja gynekologička má momentálne dovolenku... chcela by som hlavne dať dokopy hormóny a váhu pretože sa mi zdá nech robím čokoľvek nič mi nezaberá...okrem iného som bola u obvodného a z preventívnej prehliadky mi povedal, že mám všetko ok ...tak neviem, či sa mi toto všetko dá dokopy ak začnem brať opäť antikoncepciu alebo čo by ste mi poradil? Ďakujem pekne ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, priberanie 3kg za týždeň v poriadku nie je. Vhodné by bolo doplniť endokrinologické vyšetrenie. Dá sa uvažovať aj o opätovnom nasadení hormonálnej antikoncepcie, je však potrebné vylúčiť, či zistiť príčiny priberania. Nemusí sa vôbec jednať o gynekologický problém, Váš obvodný gynekológ Vám však môže realizovať hormonálny profil a na základe toho určiť ďalší postup. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Predmenštruačný syndróm

    , Autor: bb636

    Dobrý deň pán doktor! Už je to 2.cyklus, čo mám PMS. Nikdy som tým netrpela, aspoň nie až tak dlho (14 dní). Som matkou dvoch detí, pred dvoma týždňami som skončila s kojením. Po prvej dcérke ( 2 roky som kojila) nič také som nemala, druhú som kojila 18 mesiacov. Ale mala som PMS aj keď som ju kojila, takže asi to nebude tým, že som prestala kojiť.... Čo by ste mi poradili urobiť? Čím je to spôsobené alebo upraví sa to? Čo pomáha na zmiernenie? Je to hrozné byť len týždeň po menštruácii Ok,a potom mať stále bolesti v podbrušku, byť unavená, podráždená....

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Ak ste v nedávnej dobe ukončili kojenie, predpokladám, že podiel na ťažkostiach môže mať aj hormonálna nerovnováha. Je možné, že sa stav spontánne upraví. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Hormonálna nerovnováha

    , Autor: Alenkaaknela

    Dobrý deň,
    kvôli psychickým problémom má dr.poslala ku gynekológovi kvôli hormonálnemu profilu.

    Výsledky mám: estradiol 1361 a progesterón <0.16, ostatne vyzerajú byť v norme

    Gynekolog má odbil s tým, že progesterón je nižší, ale on nevidí dôvod to riešiť.
    Chcela by som ešte podotknúť, ze mám zavedenú Mirenu.

    Sú podľa Vás tieto výsledky v poriadku a je možne mať z týchto výsledkov rozhodenu psychiku?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže máte zavedené hormonálne vnutromaternicové teliesko, čo je forma hormonálnej antikoncepcie, môže rovnako, ako kombinovaná hormonálna antikoncepcia v tabletkovej forme spôsobovať vedľajšie, či nežiadúce účinky, medzi ktoré patrí aj psychická rozladenosť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí bude vhodné porozmýšlať aj o prípadnom vybratí vnútromaternicového telieska.

  • Palenie v prsnikoch

    , Autor: Sisi2212

    Dobry den pan doktor, vzdy tak 3-4 dni pred ms ma bolia prsia, avsak posledne dva mesiace sa mi tato bolest zmenila na palenie v prsnikoch, cim to moze byt? Co moze sposobit taketo palenie prsnikov pred ms? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne sa jedná o prejavy PMS (predmenštruačného syndrómu). Prečo sa v posledných mesiacoch zintenzívnila mastodýnia Vám povedať neviem. Príčinou môžu byť cyklické hormonálne výkyvy, hormonálna nerovnováha, zvýšené hladiny prolaktínu alebo neschopnosť žltého telieska tvoriť hormón, ktorý riadi druhú polovicu menštruačného cyklu. S pribúdajúcim vekom narastá častejší výskyt mastodýnie a to až do obdobia menopauzy. Existuje viacero voľnopredajných preparátov s obsahom Indol-3-karbinolu, pre začiatok by som vyskúšal to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.