Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • HPV

    , Autor: martina1233

    Dobrý večer. Dnes som sa bola informovať o výsledkoch cytológie, kde výsledok bol stredné ťažká dysplazia. Lekár mi povedal, že mám začať užívať indonal aspoň po dobu 3 mesiacov a že mám prísť o 4 až 6 mesiacov na kontrolný ster a že keď mi opäť vyjdú zle výsledky tak ma operácia neminie. Preto sa chcem opýtať koľko tabletiek mám brať denne?? Moja váha je 58 kg. Je potrebné užívať ešte niečo iné okrem indonalu??? A ešte jedná otázka. Prvý pohlavný styk som mala v júli minulého roku, koli ťažkostiam mi bol robený ster na chlamýdie, ktoré mi vyšli negatívne. Kedže ťažkosti stále pretrvávali tak som mala opäť robený ster na chlamýdie, mykoplazmy, ureoplazmy, a odber na HIV, syfilis. Ak mi vyšla zla citológia ako je možné, že stery na chlamydie, mykoplazym ureoplazmy mi vyšli negatívne,??Nesúvisi to spolu??? Ešte som zabudla napísať, že lekár mi povedal, že ta dysplazia vznikal asi po hpv infekcii, to znamená, že budem mať túto infekciu už dlhodobo??? ovplyvňuje táto infekcia nejako plodnosť do budúcna????ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    chlamýdie, mykoplazmy či ureaplazmy nesúvisia priamo s HPV infekciou, ktorá spôsobuje pozitívny cytologický nález. Ide o HPV infekciu - teda infekciu herpetickým vírusom ktorá patológiu krčka spôsobuje. Samotná HPV infekcia nespôsobuje neplodnosť, liečba je však dlhodobá. Ide o stav imunitného systému ako sa s infekciou vysporiada. Indonal užívajte práve na podporu imunity - užívajte 2 tabletky denne.

Podobné otázky

  • HPV očkovanie

    , Autor: Beátka52

    Dobrý deň. Uvažujem nad očkovaním proti HPV vírusu. Som dospelá, sexuálne aktívna, partnera mám stáleho už 3 roky. Skríning krčka maternice som mala pri preventívnej prehliadke, pred 5 mesiacmi v poriadku. Je potrebné pred samotným očkovaním ešte nejaké vyšetrenie ale vytery u gynekológa? Vopred srdečne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nie je potrebné žiadne vyšetrenie. Očkovať sa môžete prakticky hocikedy. Pre plnú, celoživotnú, ochranu sú potrebné 3 dávky očkovacej látky.

  • HPV.

    , Autor: Zuzi 1987

    Dobry den. Mam poz. Hpv 16,18,31,33, 35......68. Vsetky vysoko rizikove. Bola som na kolposkopickom vysetreni a tam mi napisali bodkovanie 12-15. Mozete mi to prosim.vysvetlit.? Spodna cast brucha ma stale boli an mimo mestr. Medzi dvoma menst. Mam obcas krvacanie a pri odberoch vzorkách som tiez velmi krvacala. Zacala som uzovat HPVirin 3 mesacna kura. Ako dalej. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bodkovanie patrí medzi najčastejšie abnormálne kolposkopické nálezy, ktoré vidí lekár na krčku pohľadom cez kolposkop. Keďže však nepoznám žiadne ďalšie výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Konizacia

    , Autor: ovaaa

    Dobrý deň som po konizácii ešte v liečení. Konizácii mi robili na základe biopsie z krčka maternice s výsledkom CIN3. HPV testy mi nerobili ale predpokladám, keďže výsledok bol z biopsie taký aký bol tak by bolo pozitívny.
    Mám stáleho partnera a zaujíma ma ako žiť sexuálne ďalej. Musíme doživotne používať ochranu, byť bez orálu? Ak ja som vyliečená po konizácii a partner má hypoteticky HPV, keďže sme sexuálne žili , čo sa samozrejme nedá liečiť môžem od neho dostať HPV?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu sa nedá veľmi podrobnejšie vyjadriť k stavu. Určite však odporúčam očkovanie proti HPV! Ak boli konizáciou odstránené všetky zmenené bunky, ste prakticky vyliečená. Na HPV typy, ktoré Vám predpokladám spôsobili zmeny buniek krčka maternice už máte vytvorené protilátky. Stále je však viacero vysokorizikových, či stredne rizikových HPV typov, ktoré Vám ešte môžu poškodiť. Ako som už spomínal, nepoznám žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti, ani všetky potrebné informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Hpv infekcia

    , Autor: Basilica

    Dobrý deň mam otázka bola som na preventívnej povedal ze mam zmenu že test pošle na onkológiu a ze mam tri týždne čakať pred rokom som nemala nič len mi zobral ster za týždeň boli negatívne výsledky co mam od toho čakať
    Povedala ze ak to bude zle a veľmi zle ma budú kontaktovať ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám bol realizovaný cytoster z krčka a nález bol v poriadku, nevidím dôvod na realizáciu HPV typizácie. Ak sa však Vášmu obvodného gynekológovi niečo nezdalo a bol Vám realizovaný ster na HPV, je potrebné vyčkať na výsledky. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Vysetrenie

    , Autor: Luzka

    Dobrý deň, dá sa HPV zistiť pri gynekologickej prehliadke spojené s cytologiou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, ster z krčka maternice na HPV typizáciu je odlišné vyšetrenie, ktoré sa nerealizuje vrámci preventívnej gynekologickej prehliadky, kedy sa realizuje ster z krčka maternice na onkocytologické vyšetrenie.