Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,696 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tehotnosť po ožarovaní

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. S manželom by sme chceli druhé dieťa, no prekonal zhub. nádor semeníka, ktorý mu bol následne odobraný a bral zaisťovaciu liečbu v podobe ožarov. Už je to cez 2 roky. Odporúčali nám dieťa až po dvoch rokoch od skončenia ožarov. Manžel to už konzultoval i so svojim ošetrujúcim onko-urulogom a ten mu povedal, že je to v poriadku, môžeme sa snažiť, no keď budem tehotná, má mu to povedať, že by bolo vhodné urobiť amniocentézu. Chcem sa spýtať či tie ožare môžu vyvolať poškodenie, resp. postihnutie plodu, či je ten zákrok naozaj taký nutný. Ďakujem pekne za opoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    po rádioterapii u partnera sa odporúča ak ste počali do jedného roka amniocentéza, po dvoch rokoch je to na zvážení. Každopádne uvidíte ako sa bude gravidita vyvýjať, ako dopadne skríning vrodených vývojových chýb v prvom a druhom trimestri a následne sa môžete rozhodnúť.