Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,387 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menštruácia

    , Autor: Juliajanufka

    Dobre ráno neviem čo mám robiť užívam antikoncepciu Vexyu a už týždeň mi mešká 6 deň mi mešká menštruácia len spinenie mam za pochopenie ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek pravidelnému užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie zo spádu hormónov nemusí dostaviť, prípadne môže byť iba vo forme špinenia. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Meškanie menštruacii

    , Autor: Viktoria1

    Dobry večer,Pan doktor som pomaly 6 mesiacov od pôrodu, rodila som sekciou a prvá menštruacia mi prišla prvy krát 3 mesiace po pôrode to je 30.3. A minuly mesiac teda 30.4. mi neprišla mam to nejak riesit alebo?len čakat?
    Ďakujem pekne pekny večer.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, menštruačný cyklus po pôrode je individuálny u každej ženy. Záleží tiež od toho, či žena kojí. Nemusíte mať ešte pravidelný menštruačný cyklus. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá, predpokladám však, že ste boli dostatočne poučená a najmä tým, že ste po cisárskom reze používate pri pohlavnom styku ochranu. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Menštruácia prišla skor

    , Autor: nezmame

    Dobrý den chcem sa opýtať či je poriadku že mi došla menštruácia skor o 14 dni až . Posledný týždeň som vo veľkom strese . V ten den ako mi začali veľmi slabe mi začala ovolucia ( trvali mi 2-3dni slabe ) pohlavný styk som mala pred týždňom a niečo . Beriem antiku ( kvôli oslave som si ju 2x zabudla dať) . Menštruáciu nemám pravidelnú uplne ale lepšiu ako bez antiky ( pridu neskor o
    1-2dni) Myslite že to je poriadku ? Je tam možnosť že som tehotna ? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste zabudli niekoľkokrát užiť tabletku hormonálnej antikoncepcie a mali ste nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná, takže k ovulácii nedochádza. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Sliznica vysoko

    , Autor: Katariiiiinka

    Dobrý deň, ako dlho pred menštruáciou môže doktorka na sone vidieť vysoko sliznica maternice? Resp ak to videla na Sono, do koľkých dni mám cakat MS? Ďakukem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, sliznica dutiny maternice začína rásť prakticky ihneď po skončení menštruácie. Záleží aj od dĺžky cyklu, ktorý daná žena má. Na základe USG nálezu sa nedá jednoznačne povedať, kedy sa menštruácia dostaví. Ak je USG vyšetrenie realizované v druhej polovičke cyklu, je logické, že sliznica bude vysoká. Najvhodnejšie je realizovať USG vyšetrenie zamerané na posúdenie sliznice dutiny maternice v období po skončení menštruácie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Žiadna menštruácia

    , Autor: Danka02

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette už 2 roky doteraz mi chodila vždy menštruácia. Minulý mesiac som brala antibiotika a mala aj zapal a menštruácia neprišla. Bola som na krv a ta vyšla negatívna. Tak isto som mala negatívne aj testy. Dnes mi mala prísť ďalšia menštruácia a tiež nič. Občas mám len nejaký krvavý fliačik na intímke. Mala som aj styk ale nie som si vedomá žiadnej chyby v užívaní a test bol včera negatívny. Môže to byť antikoncepciou a menštruácia sa mi vytráca alebo som tehotná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin vynechania krvácania počas užívania hormonálnej antikoncepcie môže byť viacero. Ak ste užívali antibiotiká, ktoré majú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie a nechránili ste sa aj doplnovo, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Testy môžu byť ešte negatívne. Ak boli výsledky krvi na beta HCG, realizované aspoň mesiac od styku, negatívne, tehotenstvo nepredpokladám. Nevylučujem tak vplyv prekonanej infekcie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Inofolic

    , Autor: Kami9968

    Dobrý deň,
    mám otázku ohľadom Inofolic combi premium. Doktorka mi ho odporučila z dôvodu nepravidelnej menštruácie a neskôr na plánované tehotenstvo. Po prvom mesiaci užívania som zbadala zmeny, výraznejšie príznaky ovulácie a v priebehu užívania 3 mesiacoch mi prichadzala menštruácia presne na deň podľa výpočtu. Už 2 mesiace neužívam výživový doplnok a menštruácia sa mi znovu rozhadzala. Moja otázka preto znie, môžem užívať tento doplnok aj vyše roka na pravidelnú menštruáciu keďže tohto roku neplanujeme bábätko. Nebude mať po čase zníženú účinnosť pri dlhom užívaní?
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný výživový doplnok Inofolic môžete užívať aj dlhodobejšie, aj keď neplánujete tehotenstvo. Na znížený účinok by to nemalo mať žiaden vplyv.