Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tabletka po

    , Autor: 654321

    Dobrý deň,, Jul 2020 som použila tabletku po, po nej sa mi vytvorila mala cysta, ktora však po par cykloch zmizla, no od v tedy mam problemy, nepravidelny cyklus, najskor mi meskaval aj 5-6 dni, pocase sa to trochu upravilo , a teraz mi uz meskaval 1-2 dni alebo pride o 1-2 dni skor,, menstruacia je ale od minuleho roka zvlastna, jeden den ten prvy mam krvacanie ah vsetko ale ba druhy den to je uz ako keby iba take spinenie ktore sa pomaly vytraca a priblizne na 4 den mi konci mendzes,, moj gynekolog vravi, ze je vsetko v poriadku, a ze vekom mení prsvidelnost cyklu, ale od tej doby neviem ani urcit kedy a ci vobec mam ovulaciu, znazim sa podla cyklu a podla vsimania si vytoku robit testy ci ovulacia prebieha, ale testy ukazuju ze niez vidim pocas cyklu malu zmenu hlienu, ale podla toho aky ovulacny hlien som malava preetym, to je neporovnatelne, chcem sa opytat ci mi ta tabletka mohla nieco "poškodiť" zastavit ovulaciu, alebo nieco podobne? A ci mi vie doktor zistir, ci mavam ovulaciu? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tabletka núdzovej hormonálnej antikoncepcie má vplyv na menštruačný a ovulačný cyklus, hlavne pár mesiacov po jej užití. Ak ste užili Escapelle, tá zastavuje ovuláciu. Nemyslím si, že rok po jej užití by to malo takýto vplyv. Záleží od viacerých okolností. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, či výsledky vyšetrení sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. To, či máte ovuláciu sa dá zistiť realizáciou hormonálneho profilu a USG vyšetrením, ktoré Vám vie urobiť Váš obvodný gynekológ.

Podobné otázky

  • Tabletka po

    , Autor: Ladajda

    Dobrý deň, minulý mesiac som užila tabletku po, menštruácia prišla po pár dňoch kedy som mala len špinenie. Trvala normálne, následne som mesiac nemala styk. Momentálne mi menzes mešká deň čo sa mi ešte nikdy nestalo. Užila som tabletku EllaOne môže to mať za následok že mi mešká menzes?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, deň meškajúca menštruácia ešte nič neznamená. Tabletka núdzovej hormonálnej antikoncepcie často spôsobuje znepravidelnenie menštruačného cyklu. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletka po

    , Autor: Ladajda

    Dobrý deň, pred dvoma týždnami som mala s partnerom nehodu pri styku. Neváhali sme a užili sme núdzovú antikoncepciu ellaone. Momentálne sú to už dva týždne a mám dostať menses no zatiaľ mám iba mierne krvácanie. Je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, preparáty núdzovej antikoncepcie majú pomerne často vedľajšie, či nežiadúce účinky. Najčastejšie je to vplyv na samotný menštruačný cyklus v zmysle jeho znepravidelnenia, či zmeny dĺžky a intenzity krvácania. Krvácanie môže byť aj vo forme slabého špinenia. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krátka menštruácia

    , Autor: katarina511

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Môže mať tabletka po(apreg) vplyv aj na dĺžku trvania menštruácie. Zvyčajne mávam menštruáciu tak 5-6 dní, no tentokrát bolo krvácanie silnejšie ako bežne a trvalo len tri dni a na štvrtý len taký slabý výtok aký mávam na konci menštruácie. Je to normálne? Menštruácia bola sprevádzaná aj bolesťami podbruška aj citlivosťou prsníkov a meškala mi iba tri dni po užití tejto tabletky. Ďakujem za odpoveď a pekný deň prajem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, tabletka hormonálnej antikoncepcie môže mať, okrem iného, vplyv aj na intenzitu, či trvanie menštruačného krvácania. Je to pomerne časté. Odsledujte si to.

  • krvácanie či menštrácia

    , Autor: táňa123

    dobrý večer prajem
    ako rozoznám či ide o krvácanie po núdzovej antikoncepcii (užitej pred 10timi dňami) alebo či ide o meškajúcu menštruáciu. Menzes som mala dostať 5.10, no dnes som po pohlavnom styku, pár hodín na to začala krvácať a mám aj bolesti podbruška. Ide o menzes, alebo o krvácanie kvôli núdzovej antikoncepcii? Všimla som si, že krvácam o čosi menej ako zvyčajne a krv je svetlejšia, no čo sa bolesti týka to je rovnaké ak mávam. Ak je to menzes tak mohla tabletka po spôsobiť, že je krvácanie menšie a krv svetlejšia? Mohla som dnes privolať menštruáciu stykom? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od užitej núdzovej antikoncepcie. Núdzová hormonálna antikoncepcia nemusí mať a častokrát ani nemá vplyv na menštruačný cyklus. Menštruačné krvácanie sa môže dostaviť v očakávanom termíne, prípadne môže pár dní meškať. Čo sa týka intenzity, či sfarbenie, je to tiež individuálne. Nevylučujem vplyv núdzovej antikoncepcie. Odsledujte si to. Za predpokladu včasného a správneho užitia hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Častokrát sa menštruačné krvácanie spustí po pohlavnom styku vplyvom mechanického podráždenia a stimulácie. Je to tak isto veľmi individuálne.

  • Tabletka po a Menštruácia

    , Autor: katarina511

    Dobrý deň. Písala som tu už ohľadom môjho problému no situácia sa zmenila. 27.9 som užila tabletku po lebo sa roztrhol kondóm (bol to 24 deň môjho cyklu, tabletka bola užita do 15 hodín). Do dnes obeda mi menštruácia meškala tri dni. No dnes mali s priateľom styk, chránený, nevyvrcholil do mňa, no na môj chrbát a zadok, ako má utieral tak povrchovo prešiel aj medzi nohami. Možno som len paranoidna no neviem či užiť tabletku po či nie. Už som bola na ceste do lekárne keď som začala krvácať a mág bolesti v krížoch a podbrušku. Mám aj druhý tabletku užiť? Alebo vyvolal dnešný styk tu meškajúcu menštruáciu? Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po užití tabletky núdzovej antikoncepcie môže dôjsť k znepravidelneniu menstruačného cyklu. Tri dni meškajúca menštruácia je v poriadku. Ak sa Vám už dostavilo krvácanie, predpokladám, že tabletka bola účinná. Za týchto okolností, ak ste mali chránený pohlavný styk, nedošlo tentoraz k roztrhnutiu kondómu, za daných okolností, kedy sa Vám už navyše aj dostavilo krvácanie po užití prvej tabletky núdzovej antikoncepcie, nie je tentoraz potrebné užívať tabletku núdzovej antikoncepcie. Odsledujte si to.